secundair logo knw 1

Een opkomst van iets meer dan 50 procent bij de waterschapsverkiezingen, dat stemt de waterschappen tevreden. Bij de editie in 2015 bedroeg het opkomstpercentage 43,5 procent. Een stijging derhalve van bijna 7 procentpunten, dat is een serieuze groei. 

door Bert Westenbrink

Cover H2O mrt 180 vk H2O aprilIn een eerste analyse stelt de Unie van Waterschappen vast dat thema’s als water, klimaat en energie leven bij de kiezer. Langdurige droogte, extreme regenval, de mensen ervaren aan den lijve dat het menens is met de klimaatverandering en dat draagt bij aan de bewustwording dat de waterschappen een belangrijke rol spelen in het beteugelen van de gevolgen. Daarom kleurden velen op 20 maart in het stemhokje voor de provinciale verkiezingen ook het vakje van een favoriet op het formulier van het waterschap rood.

Die analyse wordt ondersteund door het feit dat opvallend veel mensen de stemwijzer MijnStem raadpleegden. In totaal werd de kieswijzer voor de waterschappen 2 miljoen keer ingevuld. Dat is ruim meer dan de stemwijzer voor provincies (1,25 miljoen). Dat versterkt het beeld dat kiesgerechtigden zich serieus verdiepten in het werk van de waterschappen, alle verhalen ten spijt dat de kiezer nog steeds niet weet wat de waterschappen doen.

Klimaatsceptici
Maar die bewuste oriëntatie op klimaat en waterschap staat in schril contrast met de ontwikkelingen in de besturen van de provincies. Daar grijpen klimaatsceptici de macht. Ruim 14 procent van de kiezers gaf zijn stem aan Forum voor Democratie, een partij zonder programma maar met een duidelijk standpunt: het klimaatprobleem bestaat niet.

Dat geluid zal niet klinken in de besturen van de waterschappen, want de partij van Thierry Baudet was niet te vinden op de kandidatenlijsten van de 21 waterschappen. Daarmee blijft de partij onzichtbaar in het bestuur van het waterbeheer.

Dat de klimaatsceptici wel een belangrijke stem krijgen in de provinciale besturen en daarmee de Eerste Kamer is een factor om rekening mee te houden, want in trajecten als klimaatadaptatie en energietransitie moeten waterschappen samen optrekken met provincies en gemeenten. Als in die processen provinciale bestuurders op de rem gaan staan omdat ze de noodzaak niet zien of maatregelen onzinnig vinden, wordt samenwerken een stuk lastiger.

Twee werelden
Zo zijn er twee werelden na 20 maart. De waterschappen mogen zich gesterkt voelen door de groeiende aandacht van het electoraat vanwege de zorg om het klimaat en de gevolgen, buiten de poorten treffen ze een (lokale) overheid waar klimaatsceptici een belangrijke stem in het kapittel hebben gekregen. Ook zij weten zich gesteund door veel kiezers, Forum voor Democratie is na 20 maart de grootste.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.