Een opkomst van iets meer dan 50 procent bij de waterschapsverkiezingen, dat stemt de waterschappen tevreden. Bij de editie in 2015 bedroeg het opkomstpercentage 43,5 procent. Een stijging derhalve van bijna 7 procentpunten, dat is een serieuze groei. 

door Bert Westenbrink

Cover H2O mrt 180 vk H2O aprilIn een eerste analyse stelt de Unie van Waterschappen vast dat thema’s als water, klimaat en energie leven bij de kiezer. Langdurige droogte, extreme regenval, de mensen ervaren aan den lijve dat het menens is met de klimaatverandering en dat draagt bij aan de bewustwording dat de waterschappen een belangrijke rol spelen in het beteugelen van de gevolgen. Daarom kleurden velen op 20 maart in het stemhokje voor de provinciale verkiezingen ook het vakje van een favoriet op het formulier van het waterschap rood.

Die analyse wordt ondersteund door het feit dat opvallend veel mensen de stemwijzer MijnStem raadpleegden. In totaal werd de kieswijzer voor de waterschappen 2 miljoen keer ingevuld. Dat is ruim meer dan de stemwijzer voor provincies (1,25 miljoen). Dat versterkt het beeld dat kiesgerechtigden zich serieus verdiepten in het werk van de waterschappen, alle verhalen ten spijt dat de kiezer nog steeds niet weet wat de waterschappen doen.

Klimaatsceptici
Maar die bewuste oriëntatie op klimaat en waterschap staat in schril contrast met de ontwikkelingen in de besturen van de provincies. Daar grijpen klimaatsceptici de macht. Ruim 14 procent van de kiezers gaf zijn stem aan Forum voor Democratie, een partij zonder programma maar met een duidelijk standpunt: het klimaatprobleem bestaat niet.

Dat geluid zal niet klinken in de besturen van de waterschappen, want de partij van Thierry Baudet was niet te vinden op de kandidatenlijsten van de 21 waterschappen. Daarmee blijft de partij onzichtbaar in het bestuur van het waterbeheer.

Dat de klimaatsceptici wel een belangrijke stem krijgen in de provinciale besturen en daarmee de Eerste Kamer is een factor om rekening mee te houden, want in trajecten als klimaatadaptatie en energietransitie moeten waterschappen samen optrekken met provincies en gemeenten. Als in die processen provinciale bestuurders op de rem gaan staan omdat ze de noodzaak niet zien of maatregelen onzinnig vinden, wordt samenwerken een stuk lastiger.

Twee werelden
Zo zijn er twee werelden na 20 maart. De waterschappen mogen zich gesterkt voelen door de groeiende aandacht van het electoraat vanwege de zorg om het klimaat en de gevolgen, buiten de poorten treffen ze een (lokale) overheid waar klimaatsceptici een belangrijke stem in het kapittel hebben gekregen. Ook zij weten zich gesteund door veel kiezers, Forum voor Democratie is na 20 maart de grootste.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O en schrijft het redactioneel in het vakblad

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs, het redactioneel en door waterprofessionals geschreven artikelen. Deze bijdragen (UITGELICHT) zijn voor rekening van de auteurs.
H2O heeft voor Uitgelicht geen bemoeienis met de inhoud, behoudens de beoordeling of de bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)