secundair logo knw 1

Doris van Halem spreekt vrijdag 16 juni haar inaugurele rede uit. In de lezing met de titel ‘Making water in a thirsty world’ gaat de hoogleraar Drinkwaterkwaliteit & Zuivering in op de drinkwaterschaarste. 

Doris van Halem 180 vk Doris van HalemVan Halem is juli vorig jaar benoemd aan de TU Delft. In haar onderzoek richt ze zich op het gedrag van verontreinigingen in natuurlijke wateren voor de ontwikkeling van innovatieve en duurzame waterbehandelingstechnologieën. Als programmaleider van het TU Delft-programma Delft Global Initiative | Water for Impact is zij voorts verantwoordelijk voor het stimuleren van wateronderzoek in en met het Globale Zuiden.

In haar inaugurele rede met de titel ‘Making water in a thirsty world’ gaat de hoogleraar in op drinkwaterschaarste. "Het zal steeds moeilijker worden om aan drinkwater te komen. We moeten dus op zoek naar nieuwe waterbronnen, die moeilijker te zuiveren zijn. Denk aan oppervlaktewater of brak water." Om deze moeilijke waterbronnen te zuiveren, werkt Van Halem aan nieuwe technologieën. "Ik hou van natuurlijke en biologische methoden, zoals zandfilteren. Natuurlijke materialen, organismen en chemicaliën doen het werk, dat heel weinig energie kost en een kleine voetafdruk achterlaat.”

Doris van Halem studeerde aan de TU Delft cum laude af in Civiele Techniek en Geowetenschappen. Voor haar afstudeeronderzoek ontving ze de Gijs Oskam-prijs. In 2011 voltooide zij haar promotieonderzoek (ook cum laude) naar de verwijdering van ijzer en arseen in de ondergrond voor de drinkwatervoorziening in Bangladesh. Dit onderzoek werd bekroond met de Steven Hoogendijk-prijs.

In 2015 ontving ze de UNESCO-L'Oréal For Women in Science award, gevolgd door een research fellowship bij KNAW NIAS.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.