secundair logo knw 1

Doris van Halem spreekt vrijdag 16 juni haar inaugurele rede uit. In de lezing met de titel ‘Making water in a thirsty world’ gaat de hoogleraar Drinkwaterkwaliteit & Zuivering in op de drinkwaterschaarste. 

Doris van Halem 180 vk Doris van HalemVan Halem is juli vorig jaar benoemd aan de TU Delft. In haar onderzoek richt ze zich op het gedrag van verontreinigingen in natuurlijke wateren voor de ontwikkeling van innovatieve en duurzame waterbehandelingstechnologieën. Als programmaleider van het TU Delft-programma Delft Global Initiative | Water for Impact is zij voorts verantwoordelijk voor het stimuleren van wateronderzoek in en met het Globale Zuiden.

In haar inaugurele rede met de titel ‘Making water in a thirsty world’ gaat de hoogleraar in op drinkwaterschaarste. "Het zal steeds moeilijker worden om aan drinkwater te komen. We moeten dus op zoek naar nieuwe waterbronnen, die moeilijker te zuiveren zijn. Denk aan oppervlaktewater of brak water." Om deze moeilijke waterbronnen te zuiveren, werkt Van Halem aan nieuwe technologieën. "Ik hou van natuurlijke en biologische methoden, zoals zandfilteren. Natuurlijke materialen, organismen en chemicaliën doen het werk, dat heel weinig energie kost en een kleine voetafdruk achterlaat.”

Doris van Halem studeerde aan de TU Delft cum laude af in Civiele Techniek en Geowetenschappen. Voor haar afstudeeronderzoek ontving ze de Gijs Oskam-prijs. In 2011 voltooide zij haar promotieonderzoek (ook cum laude) naar de verwijdering van ijzer en arseen in de ondergrond voor de drinkwatervoorziening in Bangladesh. Dit onderzoek werd bekroond met de Steven Hoogendijk-prijs.

In 2015 ontving ze de UNESCO-L'Oréal For Women in Science award, gevolgd door een research fellowship bij KNAW NIAS.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!