secundair logo knw 1

Klimaatwetenschapper Bart van den Hurk is voorgedragen als kandidaat co-voorzitter van werkgroep II van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

Bart van den Hurk 180 vk Bart van den HurkHet kabinet draagt Van den Hurk, wetenschappelijk directeur bij Deltares, voor. De wetenschapper is een internationaal gerenommeerde expert op het gebied van de fysieke aspecten van klimaatverandering en adaptatie. Hij heeft een brede kennis van de kwetsbaarheid van het klimaatsysteem door klimaatverandering.

Als hoofdauteur heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan het rapport van werkgroep I in de zesde cyclus van IPCC, waaronder de ontwikkeling van de innovatieve Interactieve Atlas.

Zijn werk vormt een belangrijke brug tussen de rapporten van Werkgroep I en II, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in een persverklaring. Werkgroep II is verantwoordelijk voor het IPCC rapport over de gevolgen van klimaatverandering voor mens en natuur, de kwetsbaarheden en de mogelijkheden om ons aan te passen aan klimaatverandering (adaptatie).

Van den Hurk: “We zitten in het tijdperk van de aanpassing aan een veranderend klimaat. Talloze groepen en instanties nemen talloze besluiten om deze aanpassing vorm te geven. Ik kijk ernaar uit hier via werkgroep II van het IPCC een bijdrage aan te leveren.”

Zijn nominatie omvat de bereidheid om in Nederland een Technische Ondersteuningseenheid (Technical Support Unit, TSU) op te richten, aldus de persverklaring.

Een IPCC werkgroep wordt geleid door twee co-voorzitters. Singapore heeft ook een co-voorzitter genomineerd. De landen van de Verenigde Naties kiezen op de 59ste Algemene Vergadering in Nairobi (25 tot 28 juli) de voorzitter, co-voorzitters en vice-voorzitters van het IPCC Bureau. Dat is de start van de zevende cyclus. De zesde werd in maart afgesloten met de publicatie van het meeste recente IPCC-rapport.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!