secundair logo knw 1

De opgebouwde watervoorraad slinkt hard door verdamping. Dat stelt waterschap Aa en Maas vast. “Er verdampt 6 miljard liter water per dag.” In reactie op de aanhoudende droogte stellen de waterschappen Brabantse Delta en De Dommel de eerste verboden in om water uit sloten en beken te gebruiken. Het neerslagtekort is opgelopen tot 100 mm, meldt Weeronline.

“De hogere temperaturen en een aanhoudende noordoostenwind zorgen ervoor dat er veel water verdampt. Daardoor neemt het neerslagtekort snel toe”, stelt Brabantse Delta. De verboden worden uit voorzorg ingesteld om de waterstand op niveau te houden. “De grondwaterstanden zijn na het natte voorjaar en een droge meimaand nog normaal.”

Ook het Brabantse waterschap De Dommel stelt vanaf 10 juni een verbod in op het onttrekken van water uit de beken en sloten in het stroomgebied van de Keersop, Beekloop, Kleine Dommel en Peelrijt. "Dit onttrekkingsverbod is nodig om flora en fauna in en rond het water te beschermen. Door de droogte en de lage waterstand is er steeds minder stroming en zuurstof in het water. Het verbod geldt zolang het nodig is."

Aa en Maas
Aa en Maas stelt vast dat ‘de zorgvuldig opgebouwde voorraad’ snel opraakt. Dat komt door verdamping. Sinds 12 mei verdampt er ongeveer 4 mm water per dag in ons werkgebied, schrijft het waterschap op 9 juni. “Als je dat omrekent naar liters water is dat 75.000 liter water per seconde die verdampt. Voor een dag is dat ruim 6 miljard liter.”

Van de watervoorraden van Aa en Maas is in totaal 100 mm verdampt, berekent het waterschap. “Ter vergelijking, dat is vier keer meer water dan alle boeren in Brabant in een droog jaar in totaal onttrekken voor beregening van gewassen.”

In tegenstelling tot Brabantse Delta en De Dommel kondigt Aa en Maas nog geen verboden aan, maar richt zich vooralsnog op vasthouden van water en zoveel mogelijk water inlaten uit de Maas in het gebied. Stuwen worden ‘onverminderd’ hoog gehouden.

Vechtstromen
In het werkgebied van waterschap Vechtstromen zijn de grondwaterstanden nog normaal, maar de bovenste laag van de grond is op veel plaatsen kurkdroog, schrijft het waterschap. Door de langdurige warmte, komt op diverse plekken de waterkwaliteit onder druk te staan. “Met name in stilstaand water (vijvers) in stedelijk gebied, kan door opwarming van het water zuurstoftekort ontstaan.”

Het waterschap Zuiderzeeland verhoogt het waterpeil in de Flevolandse wateren met 10 centimeter. Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen is er meer water nodig.

Hoge zandgronden
De meeste grondwaterstanden zijn op dit moment nog normaal tot zelfs hoog, aldus meteoroloog Berend van Straaten van Weeronline. “Dit komt doordat we een extreem nat voorjaar hebben beleefd. Toch zijn er enkele gronden die wel een lage grondwaterstand hebben. Dit zijn voornamelijk hoge zandgronden.” In die regio’s beginnen weilanden al geel te kleuren. “De verwachting is dat komende weken de grondwaterstonden verder zullen dalen, en dat de meeste zandgronden zullen verdrogen.”

Waterafvoer
In de Rijn is de waterstand bij Lobith gedaald tot 8,25 m en dat komt overeen met een afvoer net onder de 1.500 m3/s, meldt de website Waterpeilen. "Dat is weinig voor de tijd van het jaar, want het langjarig gemiddelde bedraagt 2.250 m3/s."

De verwachting is dat de afvoer verder daalt naar circa 1.250 m3/s. Enerzijds door de snel slinkende voorraad smeltwater in de Alpen, anderzijds door het uitblijven van regen de komende weken. Bij een afvoer onder de 1.250 m3/s wordt het steeds lastiger om alle gebruikers van voldoende water te voorzien, stelt Waterpeilen.

In de Maas bedraagt de afvoer bij Maastricht 60 m3/s en deze zal naar verwachting verder dalen naar circa 50 m3/s. "Dat is een zeer lage afvoer voor deze tijd van het jaar, maar niet uitzonderlijk."

 


UPDATE
12/06 De informatie over de waterafvoer in Rijn en Maas is aan het bericht toegevoegd.


LEES OOK
H2O Actueel: Waterstanden Rijn en Maas flink aan het dalen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!