secundair logo knw 1

Actieve waterinfiltratie in de polder Spengen, bij Kockengen. Foto HDSR

Na vijf jaar pionieren met actieve waterinfiltratie, ofwel drukdrainage, in de polder Spengen lukt het om de grondwaterstand in het groeiseizoen hoger te houden. Voor de boeren levert deze werkwijze echter nauwelijks voordeel op, zo blijkt uit het eindrapport van de bedrijvenproef ‘Sturen met grondwater’.

In de Utrechtse polder Spengen heeft het Hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de afgelopen vijf jaar samen met zeven boeren geëxperimenteerd met actieve waterinfiltratie in het veenweidegebied. Het betreft de eerste grootschalige praktijktest in Nederland, die mede door de provincie Utrecht is gefinancierd.

Bij actieve waterinfiltratie worden buizen niet op een sloot aangesloten om het veen met water te infiltreren, maar op een waterton met pomp. Daarmee kan per perceel actief op grondwaterstand worden gestuurd. Dat moet helpen om de bodemdaling te remmen en de CO2-uitstoot te beperken.

Voor de proef is circa 15 procent van de agrarische percelen in Spengen voorzien van een actief waterinfiltratiesysteem. Gedurende vijf jaar zijn verschillende aspecten onderzocht: grondwaterstanden, bodemhoogte, waterkwantiteit, bodemvocht, bodemconditie, draagkracht, stroomverbruik en kosten. De boeren hielden een logboek bij over hun ervaringen.

Bodemdaling
De grondwaterstand is in het groeiseizoen duidelijk hoger gehouden, zo blijkt uit de metingen: gemiddeld 16 cm in het voorjaar en 26 cm in de zomer. Dat geldt ook voor de bodemhoogte in een droog seizoen. De verwachting is daarom dat actieve waterinfiltratie een remmend effect heeft op bodemdaling.

Om iets te kunnen zeggen over het effect op de langjarige bodemdaling is echter een meetreeks van minstens zes jaar nodig. Daarom worden de metingen tot in elk geval 2026 voortgezet.

Zowel de agrariërs als het waterschap hebben veel geleerd van de proef, stelt HDSR. Voor het waterschap was het een nieuwe ervaring om het sturen op de grondwaterstand los te laten. "Boeren en waterschap zijn samen begonnen, zonder vooraf alles te willen weten. Dit zijn twee van de belangrijkste succesfactoren van deze proef."

Weidevogels
Voor de boeren blijkt het effect op de bedrijfsvoering neutraal, wat wil zeggen dat het hen geen voordeel oplevert. Wel vraagt het systeem een flinke investering en heeft het onderhoud nodig. De conclusie luidt dan ook dat deze investering alleen te rechtvaardigen is "vanuit de maatschappelijke doelen remmen bodemdaling en reductie CO2".

 

MEER INFORMATIE
Eindrapportage Bedrijvenproef Spengen 2017-2021
H2O-artikel: Drukdrains: slim sturen in het veenweidegebied
H2O-bericht: Hogere grondwaterstand lokt weidevogels naar Spengen 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!