Samen met een aantal boeren doet Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) in de Utrechtse polder Spengen een proef met drukdrainage om de bodemdaling te remmen. Voor het eerst sinds jaren zijn hier ook weer weidevogels gesignaleerd.

"Het gaat eigenlijk om een proef in een proef", vertelt projectleider Annette van Schie van HDSR. "Op sommige percelen wordt extra water geïnfiltreerd voor weidevogels. Dat lukt zo goed dat de greppels al drie maanden vol water staan."

In het voorjaar van 2018 is HDSR in het veenweidegebied Spengen, ten westen van Breukelen, begonnen met de bedrijvenproef ‘Sturen met grondwater’. Het idee is dat de veehouders de grondwaterstand per perceel actief sturen door middel van drukdrainage, met als doel het tegengaan van bodemdaling.

Deze methode is op het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld ontwikkeld en wordt nu in de praktijk getest. Het waterschap meet de effecten op bodemdaling, grondwaterstand, bodemvocht en bodemconditie. De boeren houden gegevens bij over draagkracht, gewasgroei, gewaskwaliteit en nat- en droogteschade.

Regenwormen
Agrarisch Collectief Rijn Vecht & Venen doet onderzoek naar de weidevogels. Om die aan te trekken, heeft een van de zeven veehouders dit voorjaar op zijn percelen gestuurd op min 25 centimeter onder het maaiveld in plaats van min 40 centimeter.

Rene Faber 180 vk René Faber"Met de hogere grondwaterstand verwachtten we dat het voedsel voor de weidevogels en hun kuikens beter bereikbaar is’’, zegt onderzoeker René Faber. "De regenwormen zitten hoger en gras maakt ruimte voor kruiden, die weer meer insecten opleveren. Het gewas wordt dunner en daardoor ook beter begaanbaar voor de kuikens."

De afgelopen maanden signaleerde Faber inderdaad weer grutto’s, tureluurs en kieviten. "Voeding en schuilgelegenheid, dat is wat weidevogels nodig hebben. En water speelt daarbij een cruciale rol", stelt hij. "Onze droom is dat wij met moderne middelen als drukdrainage die condities kunnen creëren."

Grotere schaal
In de loop van deze maand gaat het peil in Spengen weer omlaag, vanaf februari volgend jaar wordt het experiment vervolgd. Daarna moet volgens Faber met meer zekerheid iets gezegd kunnen worden over zowel de gevolgen voor de landbouw en de biodiversiteit als de haalbaarheid op grotere schaal. "Misschien is dit wel de landbouw van de toekomst."

Van Schie van HDSR noemt de weidevogelproef een mooie aanvulling op de bedrijvenproef. "En helemaal mooi is dat een van de andere boeren zijn land spontaan extra heeft geïnfiltreerd, omdat er heel veel grutto’s zaten. Het is waardevol om te zien dat de drukdrainage in de praktijk breder wordt toegepast dan alleen voor het remmen van de bodemdaling."

 

MEER INFORMATIE
Informatie over Bedrijvenproef Spengen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!