0
0
0
s2smodern

Een kleine mijlpaal voor de innovatieve grondstof Kaumera: voor het eerst heeft een lading de fabriek in Zutphen verlaten. Het gaat om twintigduizend liter die als biostimulant wordt ingezet.

De Aquatech Innovation Award, de Waterinnovatieprijs in de categorie Schoon Water, de verwachtingen waren vorig jaar al hooggespannen over de grondstof die uit Nereda-slibkorrels wordt gewonnen. Maar geleverd was Kaumera toen nog niet. Dat gebeurde afgelopen donderdag voor het eerst, toen een vrachtwagen met twintigduizend liter de Grondstoffenfabriek van waterschap Rijn en IJssel in Zutphen verliet.

Biotechnologiebedrijf Chaincraft is de afnemer van de lading. Koppert Biological Systems gaat de grondstof bewerken, zodat deze kan worden gebruikt voor een grote veldtest bij een landbouwbedrijf. De geleverde Kaumera wordt ingezet als biostimulant: een bemestingsproduct waarmee bepaalde eigenschappen van planten kunnen worden verbeterd. Daarvoor is de grondstof volgens bepaalde specificaties geproduceerd.

Bijzondere eigenschappen
Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori en is een duurzaam alternatief voor chemische stoffen. Het product kan bijvoorbeeld worden gebruikt als coating voor zaden en mestkorrels of als lijm- en bindmiddel. De geleiachtige substantie heeft bijzondere eigenschappen; zo kan water worden afgestoten maar ook vastgehouden.

Het is een bijproduct van de Nereda-technologie, die bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zutphen wordt toegepast. Om de grondstof uit slibkorrels te winnen, is vorig jaar een speciale installatie gebouwd. De bedoeling is om op jaarbasis driehonderd ton te produceren.

Tweede fabriek
Bij de innovatie werken diverse partijen nauw samen: Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe, TU Delft, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, kenniscentrum STOWA en biotechnologiebedrijf ChainCraft. Waterschap Vallei en Veluwe bouwt nu een tweede fabriek in Epe, die naar verwachting dit voorjaar klaar zal zijn. Hier zal gezuiverd rioolwater uit de gemeente Epe worden gebruikt om Kaumera te produceren.

 

MEER INFORMATIE
Rijn en IJssel over eerste order
Informatie over biogrondstof Kaumera
Start van productie in najaar 2019
Winst van Aquatech Innovation Award
Winst van Waterinnovatieprijs
 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.