0
0
0
s2smodern

Een kleine mijlpaal voor de innovatieve grondstof Kaumera: voor het eerst heeft een lading de fabriek in Zutphen verlaten. Het gaat om twintigduizend liter die als biostimulant wordt ingezet.

De Aquatech Innovation Award, de Waterinnovatieprijs in de categorie Schoon Water, de verwachtingen waren vorig jaar al hooggespannen over de grondstof die uit Nereda-slibkorrels wordt gewonnen. Maar geleverd was Kaumera toen nog niet. Dat gebeurde afgelopen donderdag voor het eerst, toen een vrachtwagen met twintigduizend liter de Grondstoffenfabriek van waterschap Rijn en IJssel in Zutphen verliet.

Biotechnologiebedrijf Chaincraft is de afnemer van de lading. Koppert Biological Systems gaat de grondstof bewerken, zodat deze kan worden gebruikt voor een grote veldtest bij een landbouwbedrijf. De geleverde Kaumera wordt ingezet als biostimulant: een bemestingsproduct waarmee bepaalde eigenschappen van planten kunnen worden verbeterd. Daarvoor is de grondstof volgens bepaalde specificaties geproduceerd.

Bijzondere eigenschappen
Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori en is een duurzaam alternatief voor chemische stoffen. Het product kan bijvoorbeeld worden gebruikt als coating voor zaden en mestkorrels of als lijm- en bindmiddel. De geleiachtige substantie heeft bijzondere eigenschappen; zo kan water worden afgestoten maar ook vastgehouden.

Het is een bijproduct van de Nereda-technologie, die bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zutphen wordt toegepast. Om de grondstof uit slibkorrels te winnen, is vorig jaar een speciale installatie gebouwd. De bedoeling is om op jaarbasis driehonderd ton te produceren.

Tweede fabriek
Bij de innovatie werken diverse partijen nauw samen: Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Vallei en Veluwe, TU Delft, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, kenniscentrum STOWA en biotechnologiebedrijf ChainCraft. Waterschap Vallei en Veluwe bouwt nu een tweede fabriek in Epe, die naar verwachting dit voorjaar klaar zal zijn. Hier zal gezuiverd rioolwater uit de gemeente Epe worden gebruikt om Kaumera te produceren.

 

MEER INFORMATIE
Rijn en IJssel over eerste order
Informatie over biogrondstof Kaumera
Start van productie in najaar 2019
Winst van Aquatech Innovation Award
Winst van Waterinnovatieprijs
 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goed te lezen, waardering voor goede resultaat en vertrouwen.
Natuurlijk heb ik altijd een paar vragen. De elektrainbreng is hoger, wordt gezegd. Wat is dat kwantitatief?
Verder, hoe ga je om met regenweer omstandigheden? Nu zegt de schets een eenvoudige bypass, maar wat voor effect heeft dat op lozingskwaliteit?
Groet en succes
Huishoudens moeten naar verhouding meer geld betalen voor de waterschapsbelasting dan bedrijven. Dat komt door de gestegen WOZ-waarde van woningen in de laatste jaren, terwijl bedrijfspanden nauwelijks in waarde zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis vindt de verdeling niet eerlijk. Maar de Unie van Waterschappen wil nog niet meewerken aan een oplossing maar uitstellen tot "nadat het wetsvoorstel is vastgesteld in 2e en 1e Kamer". Zie:
https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst

.
Erg mooi plan, prachtige visie. De grootste verliespost (verdamping) aanpakken zou ik er nog aan toevoegen: verwijder soortenarme plantages van naaldhout, dat levert waterwinst op én meer biodiversiteit. De CO2-vastlegging gebeurt in de voedselrijkere wadi's twee keer zo efficiënt, dus dat is ook weer winst.
Unie gevangen in eigen modellen.
De Unie van waterschappen is al bijna een jaar bezig om wat uit vinden welk model geldt voor een goede kostenverdeling. Een stuurgoep produceerde ingewikkelde modellen voor de al ingewikkelde huidige verdelingssystematiek. Met als resultaat dan een verdeling over vier categorieën: gebouwd, ongebouwd, ingezetenen en natuur. Met totaal ondoorzichtige grondslagen. Er bleven twee modellen over, uitgerekend van het huidige systeem dat al tien jaar niet goed werkt. In beide systemen passen niet alle waterschappen, helemaal niet als met plusvoorzieningen worden toegepast. Maar volgens mij zijn de waterschappen mans genoeg om zelf wel de verdeling over de categorieën maken met de eigen gebiedskenmerken, welke dat maar mogen zijn. Helemaal geen modellen. Een model beperkt alleen maar. Een gemeente bepaalt ook zelfstandig tarieven voor OZB, afvalstoffenheffing en rioolrecht. Schiermonnikoog met 700 inwoners ook. Kan een waterschap met 300.000- 1 miljoen inwoners zoiets niet? In het bestuur van het wetterskip zitten vaak voor een derde oud-wethouders en ex-raadleden. Die hebben dat jarenlang gedaan. Unie, hou op met het gieten van oude wijn in nieuwe zakken.
Een terechte oproep om voor goed waterbeheer te kijken naar de oorspronkelijke functies van bodem en ondergrond in de regulatie van water. Aanvullend op het overzicht van functies in het artikel kun je nog onderscheiden: de regeneratieve functie (recreatie, natuur, verbinding met natuurlijke elementen) en de ecologische dragerfunctie (natuur, biodiversiteit, huisvesting voor grotere dieren, microklimaten). Het landschap, gevormd door bodem en ondergrond, is een factor op zichzelf die mede beschouwd kan worden. Zo wordt de afweging voor klimaatadaptieve maatregelen verbreed en zullen de maatregelen duurzamer bijdragen aan de hele leefomgeving en al zijn bewoners.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.