0
0
0
s2smodern

Kaumera, de grondstof die wordt gewonnen uit Nereda-slibkorrels, heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De prijs werd vanavond uitgereikt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week.

Sommige innovaties zijn ‘a game changer’, zei juryvoorzitter Cees Buisman. Dat is het geval met deze innovatie. De grondstof die gewonnen wordt uit afvalwater met de zuiveringstechnologie Nereda is zeer waardevol door allerlei hoogwaardige toepassingen.

Gezamenlijke inspanning
De stof geldt als duurzaam alternatief voor chemische polymeren. De ontwikkeling van de grondstof, een geleiachtige substantie, is een gezamenlijke inspanning, benadrukte René Noppeney van Royal HaskoningDHV in een dankwoord.

Het zijn dezelfde partijen die ook bij de ontwikkeling van de Nereda-technologie betrokken waren, zoals TU-hoogleraar Mark van Loosdrecht.

De stof wordt voor het eerst geproduceerd in de nieuwe waterzuivering van waterschap Rijn en IJssel in Zutphen, waar proceswater van de zuivelproducent FrieslandCampina wordt gezuiverd. Vooralsnog zal de grondstof als coating van zaden worden afgezet in de landbouw door het biotechbedrijf ChainCraft uit Amsterdam.

Verrassend
Er waren twaalf innovaties genomineerd in vier categorieën. 
De jury noemde de kwaliteit van de inzendingen ‘bijzonder hoog’ en zag twee trends onder de inzendingen: urban vernieuwingen en online sensoren.

Juryvoorzitter Buisman noemde het verrassend dat in elke twee jaar dat de award wordt uitgereikt er een hele reeks aan nieuwe innovaties wordt aangemeld. "Dat toont aan dat we een hele innovatieve sector zijn."

Er waren twaalf producten genomineerd in vier categorieën. Kaumera won in de categorie 'Innovation, not yet to market'.

De overige categoriewinnaars waren:
GoAigua’s IoT and Big Data platform (Categorie Process control technology & Process automation)
ABX - Aquafortus Technologies Limited (Categorie Waste water treatment)
MPC - NanoBubble - LG Sonic B.V. (Categorie Water supply).

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.