secundair logo knw 1

Kaumera, de grondstof die wordt gewonnen uit Nereda-slibkorrels, heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De prijs werd vanavond uitgereikt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week.

Sommige innovaties zijn ‘a game changer’, zei juryvoorzitter Cees Buisman. Dat is het geval met deze innovatie. De grondstof die gewonnen wordt uit afvalwater met de zuiveringstechnologie Nereda is zeer waardevol door allerlei hoogwaardige toepassingen.

Gezamenlijke inspanning
De stof geldt als duurzaam alternatief voor chemische polymeren. De ontwikkeling van de grondstof, een geleiachtige substantie, is een gezamenlijke inspanning, benadrukte René Noppeney van Royal HaskoningDHV in een dankwoord.

Het zijn dezelfde partijen die ook bij de ontwikkeling van de Nereda-technologie betrokken waren, zoals TU-hoogleraar Mark van Loosdrecht.

De stof wordt voor het eerst geproduceerd in de nieuwe waterzuivering van waterschap Rijn en IJssel in Zutphen, waar proceswater van de zuivelproducent FrieslandCampina wordt gezuiverd. Vooralsnog zal de grondstof als coating van zaden worden afgezet in de landbouw door het biotechbedrijf ChainCraft uit Amsterdam.

Verrassend
Er waren twaalf innovaties genomineerd in vier categorieën. 
De jury noemde de kwaliteit van de inzendingen ‘bijzonder hoog’ en zag twee trends onder de inzendingen: urban vernieuwingen en online sensoren.

Juryvoorzitter Buisman noemde het verrassend dat in elke twee jaar dat de award wordt uitgereikt er een hele reeks aan nieuwe innovaties wordt aangemeld. "Dat toont aan dat we een hele innovatieve sector zijn."

Er waren twaalf producten genomineerd in vier categorieën. Kaumera won in de categorie 'Innovation, not yet to market'.

De overige categoriewinnaars waren:
GoAigua’s IoT and Big Data platform (Categorie Process control technology & Process automation)
ABX - Aquafortus Technologies Limited (Categorie Waste water treatment)
MPC - NanoBubble - LG Sonic B.V. (Categorie Water supply).

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John