0
0
0
s2smodern

Kaumera, de grondstof die wordt gewonnen uit Nereda-slibkorrels, heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De prijs werd vanavond uitgereikt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week.

Sommige innovaties zijn ‘a game changer’, zei juryvoorzitter Cees Buisman. Dat is het geval met deze innovatie. De grondstof die gewonnen wordt uit afvalwater met de zuiveringstechnologie Nereda is zeer waardevol door allerlei hoogwaardige toepassingen.

Gezamenlijke inspanning
De stof geldt als duurzaam alternatief voor chemische polymeren. De ontwikkeling van de grondstof, een geleiachtige substantie, is een gezamenlijke inspanning, benadrukte René Noppeney van Royal HaskoningDHV in een dankwoord.

Het zijn dezelfde partijen die ook bij de ontwikkeling van de Nereda-technologie betrokken waren, zoals TU-hoogleraar Mark van Loosdrecht.

De stof wordt voor het eerst geproduceerd in de nieuwe waterzuivering van waterschap Rijn en IJssel in Zutphen, waar proceswater van de zuivelproducent FrieslandCampina wordt gezuiverd. Vooralsnog zal de grondstof als coating van zaden worden afgezet in de landbouw door het biotechbedrijf ChainCraft uit Amsterdam.

Verrassend
Er waren twaalf innovaties genomineerd in vier categorieën. 
De jury noemde de kwaliteit van de inzendingen ‘bijzonder hoog’ en zag twee trends onder de inzendingen: urban vernieuwingen en online sensoren.

Juryvoorzitter Buisman noemde het verrassend dat in elke twee jaar dat de award wordt uitgereikt er een hele reeks aan nieuwe innovaties wordt aangemeld. "Dat toont aan dat we een hele innovatieve sector zijn."

Er waren twaalf producten genomineerd in vier categorieën. Kaumera won in de categorie 'Innovation, not yet to market'.

De overige categoriewinnaars waren:
GoAigua’s IoT and Big Data platform (Categorie Process control technology & Process automation)
ABX - Aquafortus Technologies Limited (Categorie Waste water treatment)
MPC - NanoBubble - LG Sonic B.V. (Categorie Water supply).

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.