secundair logo knw 1

Kaumera, de grondstof die wordt gewonnen uit Nereda-slibkorrels, heeft de Aquatech Innovation Award gewonnen. De prijs werd vanavond uitgereikt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week.

Sommige innovaties zijn ‘a game changer’, zei juryvoorzitter Cees Buisman. Dat is het geval met deze innovatie. De grondstof die gewonnen wordt uit afvalwater met de zuiveringstechnologie Nereda is zeer waardevol door allerlei hoogwaardige toepassingen.

Gezamenlijke inspanning
De stof geldt als duurzaam alternatief voor chemische polymeren. De ontwikkeling van de grondstof, een geleiachtige substantie, is een gezamenlijke inspanning, benadrukte René Noppeney van Royal HaskoningDHV in een dankwoord.

Het zijn dezelfde partijen die ook bij de ontwikkeling van de Nereda-technologie betrokken waren, zoals TU-hoogleraar Mark van Loosdrecht.

De stof wordt voor het eerst geproduceerd in de nieuwe waterzuivering van waterschap Rijn en IJssel in Zutphen, waar proceswater van de zuivelproducent FrieslandCampina wordt gezuiverd. Vooralsnog zal de grondstof als coating van zaden worden afgezet in de landbouw door het biotechbedrijf ChainCraft uit Amsterdam.

Verrassend
Er waren twaalf innovaties genomineerd in vier categorieën. 
De jury noemde de kwaliteit van de inzendingen ‘bijzonder hoog’ en zag twee trends onder de inzendingen: urban vernieuwingen en online sensoren.

Juryvoorzitter Buisman noemde het verrassend dat in elke twee jaar dat de award wordt uitgereikt er een hele reeks aan nieuwe innovaties wordt aangemeld. "Dat toont aan dat we een hele innovatieve sector zijn."

Er waren twaalf producten genomineerd in vier categorieën. Kaumera won in de categorie 'Innovation, not yet to market'.

De overige categoriewinnaars waren:
GoAigua’s IoT and Big Data platform (Categorie Process control technology & Process automation)
ABX - Aquafortus Technologies Limited (Categorie Waste water treatment)
MPC - NanoBubble - LG Sonic B.V. (Categorie Water supply).

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...