0
0
0
s2smodern

In Zutphen is ‘s werelds eerste waterzuivering geopend die de grondstof Kaumera gaat produceren. De waterschappen hebben hoge verwachtingen van de grondstof (‘een wondermiddel’), die als alternatief voor chemische stoffen kan worden gebruikt als coating voor zaden of als lijm- en bindmiddel. Hoogwaardige toepassingen, zei de Delftse hoogleraar Mark van Loosdrecht vanochtend bij de opening. En daarmee onderscheidt de grondstof zich van de andere grondstoffen als cellulose en struviet die vrijkomen bij de zuivering van afvalwater.

Kaumera is een bijproduct van de waterzuiveringstechnologie Nereda, die door Van Loosdrecht in samenwerking met ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is ontwikkeld. Waterschap Rijn en IJssel heeft in Zutphen een Nereda-zuivering gebouwd en daar een installatie naast gezet die Kaumera gaat winnen uit de slibkorrels die vrijkomen uit de Nereda-zuivering.

Wereldprimeur
Hein Pieper met stopdas x2 Hein Pieper krijgt een stropdas gemaakt met KaumeraHet waterschap investeert 13,6 miljoen euro in de zuivering. Veel geld, maar dijkgraaf Hein Pieper toonde zich vanmiddag bij de opening in een speciale tent met veel publiek een gelukkig mens. “Dit is een bijzonder moment, we hebben het hier over een wereldprimeur.”

De innovatie zorgt in Zutphen voor minder slibafval (20 tot 35 procent), minder CO2-uitstoot (113 ton per jaar) en een energiebesparing van 30 tot 80 procent. Maar de grootste winst zien de waterschappen in de productie van Kaumera, een grondstof met hoogwaardige toepassingen, die, zo is de verwachting, een grote vlucht gaat nemen als duurzaam alternatief voor chemische polymeren, die in de circulaire economie steeds meer uit de gratie raken“Er is meer vraag dan aanbod”, aldus Van Loosdrecht.

In Zutphen hoopt Rijn en IJssel op jaarbasis 300 ton van de stof te gaan produceren. Met de start in Zutphen krijgt de Nereda-zuiveringstechniek een flinke meerwaarde. De winning van de nieuwe grondstof uit de slibkorrels maakt het nog aantrekkelijker voor afvalwaterzuiveraars om de techniek te gaan toepassen. Er staan in de hele wereld nu 73 Nereda-installaties, vertelde René Noppeney van Royal HaskoningDHV dat de techniek wereldwijd aan de man brengt. “Mijn handen jeuken om aan de slag te gaan. Klanten worden hier enthousiast van.”

Geleiachtige substantie
De nieuwe grondstof is, zoals Van Loosdrecht het omschreef, een geleiachtige substantie. De stof heeft bijzondere eigenschappen. Het kan water afstoten maar ook vasthouden en is brandvertragend, wat het geschikt maakt voor de verwerking in brandwerend materiaal of plafonds. In combinatie met andere grondstoffen verandert het karakter van de stof, wat ook de reden is om de grondstof Kaumera te noemen, dat ‘kameleon’ in het Maori betekent.

Door deze eigenschappen is de grondstof geschikt voor uiteenlopende toepassingen, zo is de claim. Zo kan de stof zijn weg vinden in de auto- en meubelindustrie of worden toegevoegd aan beton waardoor deze beter uithardt. Van Loosdrecht: “Drie parkeergarages zijn al gebouwd met beton dat is behandeld met deze grondstof. En nee, daar was de parkeergarage in Eindhoven (ingestort, red) niet bij.”

ChainCraft
Ander toepassingen zijn onder meer coatings en composietmaterialen. Biotechbedrijf ChainCraft, waarmee Rijn en IJssel en ook Vallei en Veluwe afzetcontracten hebben getekend, gaat de grondstof verwerken. Het Amsterdamse bedrijf verwacht het meeste van de grondstof af te zetten in de agrarische sector, zo zei oprichter Niels van Stralen vanmiddag in Zutphen.

Kaumera Kaumera als coating voor zaden

Als beschermlaag voor zaden geldt Kaumera niet alleen als duurzaam alternatief voor bestaande coatings die niet altijd helemaal afbreken in de bodem, de verwachting is ook dat de gewassen door de biocoating meststoffen beter opnemen, weerbaarder worden en dat de boer daardoor minder gewasbeschermingsmiddelen hoeft te spuiten, wat een positief effect heeft op de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater.

Bijzonder complexe stof
Verdere toepassingen zijn volop in onderzoek, want ‘de bijzonder complexe stof’ kent nog veel geheimen, aldus wetenschapper Van Loosdrecht. “Voeg je ijzeroxide of grafeen toe, dan krijg je een geleidende stof. Dat geeft nieuwe mogelijkheden.” Ook noemde de hoogleraar in zijn middagpresentatie toepassing in de biomedische wereld als mogelijkheid. “We zijn voorlopig nog niet uitgekeken.”

Door de hoogwaardige en uiteenlopende toepassingen zien de waterschappen veel potentie in de grondstof en de afzetmogelijkheden. Zeker als de winning van Kaumera door meer waterschappen wordt opgepakt en er in grotere afzetvolumes kan worden gedacht. Overigens moet er dan nog wel een adequaat afzetsysteem worden opgezet zodat de opschaling goed kan worden benut, zo zei Van Loosdrecht.

Vallei en Veluwe
Waterschap Vallei en Veluwe is de eerste die Kaumera gaat winnen uit huishoudelijk afvalwater. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin kondigde vandaag aan dat het waterschap volgend jaar april de installatie in gebruik gaat nemen die op de rwzi in Epe wordt gebouwd. Daar staat al een Nereda-zuivering, Vallei en Veluwe laat er een installatie voor de winning van Kaumera naast zetten. De investeringskosten bedragen daar 3 miljoen euro, vertelde de dijkgraaf. Het waterschap gaat de installatie leasen.

In de nieuwe installatie van Rijn en IJssel in Zutphen wordt het proceswater uit de fabrieken in Lochem en Borculo van de melkverwerker FrieslandCampina gezuiverd. Voor de afzet van de gewonnen Kaumera uit dit restwater gelden geen restricties.

Dat ligt vooralsnog anders bij Kaumera dat gewonnen wordt uit huishoudelijke afvalwater dat na zuivering nog altijd wordt gezien als afvalwater. “Daar rust strenge wetgeving op’, stelde Klip. Een situatie waar verandering in moet komen, aldus de dijkgraaf. “Als je echt circulair wilt worden dan moet de wetgeving op dit punt worden aangepast.” Binnenkort komt de Taskforce Herijking Afvalstoffen met voorstellen hiervoor.

50 ton
Overigens voldoet de productie van Kaumera straks in Epe wel aan de afvalstoffenwetgeving omdat in een proefinstallatie is aangetoond dat er geen pathogene stoffen in het effluent zitten, aldus de dijkgraaf. Vooralsnog gaat Vallei en Veluwe in Epe 50 ton Kaumera per jaar produceren.

De productie bij Rijn en IJssel in Zutphen start over anderhalf week, waarna het waterschap zes weken nodig denkt te hebben om de installatie goed in te regelen. Dat is nog een precair proces, daar in één keer de stap wordt gemaakt van testen in een laboratorium naar full scale productie. In de nieuwe installatie naast de Nereda-zuivering wordt de grondstof in een proces van indikken, verwarmen, aanzuren, ontwateren en centrifugeren uit de slibkorrels gewonnen.

 Kaumera Extractieproces 1200 Kaumera Extractieproces in beeld. Klik op de afbeelding voor vergroting

 

MEER INFORMATIE
Waterschap Rijn en IJssel: circulair inspiratiehuis voor bezoekers grondstoffenfabriek

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.