0
0
0
s2smodern

Tien jaar Water Alliance: van start-up tot netwerkorganisatie met banden over de hele wereld. In Leeuwarden stond het tweede lustrum van de organisatie in het teken van de slogan: ‘Let’s Celebrate!’. Niet alleen de verjaardag van de jubilaris werd gevierd, maar ook de groei van de watertechnologie in de afgelopen tien jaar.

Die groei kreeg een impuls door de ontwikkeling van het netwerk, dat tien jaar geleden als start-up begon met de focus op Noord-Nederland. “Nu hebben we een landelijke dekking en internationale verbindingen over de hele wereld”, zei directeur Hein Molenkamp, de man van het eerste uur. “We worden nu gezien als een gerespecteerde gesprekspartner.”

Inmiddels telt de netwerkorganisatie, die de WaterCampus in Leeuwarden als uitvalbasis heeft, ruim 110 leden, waaronder ook enkele buitenlandse bedrijven. De internationale banden werden in 2018 bekrachtigd met een samenwerkingsovereenkomst met water tech hubs uit Singapore, Amerika, China, Israël en Zuid-Korea. Ze kregen vorig jaar een plekje in het Holland Innovation Park op de internationale vakbeurs Aquatech in Amsterdam.

Export is essentieel
De internationale focus vergroot de kansen voor Nederlandse watertechnologiebedrijven om over de grens innovaties op de markt te brengen, zo is de uitleg om wereldwijd verbindingen aan te gaan. Voor veel watertechnologiebedrijven die lid zijn van Water Alliance is afzet op buitenlandse markten 'een must'. Het zijn voor het merendeel kleine tot middelgrote bedrijven (mkb) die nieuwe technologieën ontwikkelen voor nichemarkten. Export is dan essentieel voor de ontwikkeling van het bedrijf. Dan helpt een internationaal netwerk.

Hein Molenkamp vk 180 Hein MolenkampEn over de grens liggen volop kansen. “De wereld zit te springen om innovaties in de watersector”, zei Molenkamp, die in zijn tien jaar als directeur de hele wereld over reisde en zich ontwikkelde tot een invloedrijke mondiale watermanager. Zijn belangrijkste les en boodschap: samenwerking is cruciaal.

Aftrap
Water Alliance vierde het tienjarig bestaan donderdag tijdens het WaterLink-symposium in Leeuwarden. Het was de aftrap, het vervolg is in het najaar tijdens de de European Water Technology Week, het internationale congres van Water Alliance, onderzoeksinstituut Wetsus en het Centre of Expertise Water Technolgy (CEW) dat in september wordt gehouden in de Friese hoofdstad.

De viering van het tweede lustrum werd onder meer luister bijgezet door de oprichters, leden van het eerste uur (Landustrie), de WaterCampus-partners (Wetsus en CEW), gemeente, provincie, Wetterskip Fryslân, beursorganisator Aquatech Amsterdam, brancheorganisatie Envaqua en succesvolle bedrijven (ceo Arthur Valkieser van Hydraloop). Ze kregen het podium om te vertellen over hun banden met het netwerk. Zo ontvouwde zich het verhaal van de tienjarige geschiedenis van Water Alliance.

'Water is de hefboom'
Maar waterambassadeur Henk Ovink trapte af. De Nederlands watergezant en overstromingsdeskundige onderstreepte het belang van water om de grote en almaar nijpender problemen waar de wereld voor staat (klimaatverandering, voedselzekerheid, bevolkingsgroei) het hoofd te bieden. Hij noemde de 17 duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Bij alle SDG’s speelt water een rol, zei hij. “Water is de hefboom voor duurzame ontwikkeling.”

Met die constatering duidde hij gelijk het belang van innovatie in de watersector. Evenals Molenkamp betoogde Ovink dat samenwerking daarbij cruciaal is. En schaalvergroting. “We moeten pro-actief innoveren, anders redden we het niet”, zei hij. “Coalities zijn belangrijk. Zoals hier in Leeuwarden. Hier is de asset om de hele wereld een stukje beter te maken. Maar wel graag in een verdomd hoog tempo en op grote schaal.”

MEER INFORMATIE
Negen innovaties genomineerd voor de WIS Award
Hydraloop ‘best of the best’ op grote Amerikaanse techbeurs
Molenkamp, Holterman en Clement op mondiale lijst meest invloedrijke watermanagers


Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.