0
0
0
s2smodern

Hydraloop heeft furore gemaakt tijdens de grote technologiebeurs Consumer Electronics Show in Las Vegas. De Friese startup die slimme waterrecyclingsystemen voor woningen en gebouwen op de markt brengt, ging er met drie innovatieprijzen vandoor. De klap op de vuurpijl was de hoofdprijs van ‘best of the best’.

“Het is een gekkenhuis hier”, zegt de net teruggekeerde marketingdirecteur en medeoprichter Sabine Stuiver van Hydraloop. “Ik en ceo Arthur Valkieser gaan van interview naar interview en de mailbox loopt volledig over. Hydraloop is door de prijzen in een keer de wereld in gekatapulteerd.” 

De Amerikaanse Consumer Electronics Show (CES) die vorige week werd gehouden, is de grootste technologiebeurs ter wereld. In de Nederlandse stand lieten vijftig startups hun producten zien, waaronder Hydraloop. De delegatie stond onder leiding van prins Constantijn en ook staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat was aanwezig.

Doorbraak voor systeem
Hydraloop trok meteen al veel bezoekers door nominaties voor de innovatieprijzen in de categorieën ‘beste startup’ en ‘beste duurzame product’, vertelt Stuiver. “Toen werd ons waterrecyclingsysteem door het magazine Time gekozen in de top 25 van meest bijzondere producten op de CES. Als klap op de vuurpijl wonnen we eerst beide categorieën en werden daarna ‘best of the best’, dus algemeen winnaar. Dat kregen we al voor de prijsuitreiking te horen en mochten eigenlijk tegen niemand vertellen, maar ik heb wel in vertrouwen prins Constantijn en Mona Keijzer op de hoogte gesteld. Na de prijsuitreiking explodeerde de belangstelling helemaal.”

Het is niet de eerste keer dat de uitvinding van Valkieser in de prijzen valt. Hydraloop won in 2018 de Innovation Award bij de internationale watertop in Abu Dhabi en de Water Innovation & Stimulation Award van Water Alliance en in 2019 de Rabobank Innovation Award tijdens Building Holland en de Global Water Challenges Prize van technologieplatform Water Europa in Brussel. Maar de prijzen bij de beurs CES zijn toch van een andere orde gezien de enorme concurrentie van duizenden producten, vindt Stuiver. “Er is altijd een doorbraak nodig en dit is het. Dat we met ons product de hoofdprijs hebben gewonnen, had ik nooit kunnen dromen. We hebben techgiganten als BMW, Samsung en Sony verslagen.”

Kant-en-klaar duurzaam product
Hydraloop brengt slimme waterrecyclingsystemen voor huizen en bedrijfs- en clubgebouwen op de markt. Deze systemen vangen gebruikt water op en zuiveren dit. Hiervoor worden geen filters en chemicaliën toegepast. De waterbehandeling bestaat uit een combinatie van technologieën: sedimentatie, flotatie, dissolved air flotatie, geforceerde skimming en een aerobe bioreactor. Tijdens de laatste stap wordt het water gedesinfecteerd met UV-licht. Dit proces levert een aanzienlijke besparing op van water (ongeveer 45 procent) en energie (omgerekend zeshonderd kilowattuur).

 'Wij willen met ons product bijdragen aan een betere wereld'

De jury waardeerde volgens Stuiver dat het niet om een leuke gadget gaat, maar om een klant-en-klaar duurzaam product. “Het is aan de ene kant heel hightech. Via een app ziet de gebruiker hoeveel water er wordt gerecycled en bespaard en hoe dit mogelijk nog efficiënter kan. Aan de andere kant gaat het om een ‘click and play-installatie’. De gebruiker heeft er geen omkijken naar. We willen met ons product bijdragen aan een betere wereld. Ik ben blij dat de jury dit een belangrijk thema vond.”

Zeer snel opschaling
Het bedrijf waarvan het hoofdkantoor is gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden, moet volgens Stuiver nu zeer snel opschalen. “We hebben al zo'n tweeduizend mails gekregen van bedrijven die willen investeren, bedrijven met een wereldwijd netwerk die distributeur willen worden en particulieren en bedrijven die een Hydraloopsysteem willen bestellen. Wij bekijken deze week hoe we de opschaling aanpakken. We zijn er wel klaar voor om groot te worden.”

Vorig jaar had Hydraloop een stand op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem, maar bij de komende editie in maart zal het bedrijf ontbreken. “Om de bekendheid hoeft het nu niet meer”, licht Stuiver toe. “Ook waren we altijd een beetje vreemde eend op waterbeurzen, omdat we een consumentenproduct hebben.”

Meerdere installaties voor thuis
De installaties van Hydraloop worden gebouwd bij Technologies Added in Emmen. Tot voor kort was er voor huishoudens alleen een systeem, waarmee plusminus driehonderd liter water per dag kon worden behandeld. Dit is nu opgesplitst in aparte installaties voor binnenshuis, tuinen en zwembaden. Stuiver: “Het eerste heet Hydraloop Home en is eigenlijk de voormalige normale Hydraloop. Hiermee kunnen het toilet, de wasmachine, de douche en ook de tuin worden bediend. De andere twee systemen zijn vooral interessant voor gebruikers in het buitenland.”

Hydraloop in waskamerDe installatie kan o.a. het water van de wasmachine zuiveren I foto: Hydraloop

Daarnaast is er de Hydraloop Cascade. Dit systeem is ontwikkeld voor kantoren en accommodaties van onder andere sportverenigingen. “Door een cascadeopstelling van meerdere units kan veel meer watervolume worden behandeld”, zegt Stuiver. “Wij zijn bijvoorbeeld bezig met een kantoorgebouw in een groot winkelcentrum in Utrecht. Al het water waarmee mensen hun handen wassen, wordt opgevangen en vervolgens gebruikt voor het reinigen van toiletten.”

Nieuwe modellen in pijplijn
In de ontwerpfase bevinden zich nog drie andere modellen. Er komt de kleine Hydraloop 150, bedoeld voor appartementen. Hierbij is het systeem geïntegreerd in de muur. In de pijplijn zitten verder een grotere installatie van zeshonderd liter water en een installatie voor alleen de wasmachine. “We zijn al redelijk op weg met het systeem voor appartementen”, zegt Stuiver. “Bij de andere systemen moeten wij nog wel wat werk verrichten, voordat we deze op de markt kunnen introduceren.”

 

MEER INFORMATIE
Berichtgeving door Hydraloop 
Water Alliance over de CES-prijzen
Valkieser eerder over ontwikkelingen 
Ministerie van EZK over beurs CES 
Winst van WIS-award in 2018 
Innovatieprijs bij watertop Abu Dhabi 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Ja, mooie terugblik op IJsselmeer als zoetwaterbuffer. Flexibel peilbesluit had daarnaast winst voor de natuur als doelstelling: Door periodiek dieper uitzakken in de nazomer zouden waterriet en oevervegaties verder kunnen uitgroeien, waardoor semi-natuurlijke dynamiek de oeverecologie ten goede zou komen. Ik ben benieuwd, @Rijkswaterstaat, hoe dat ervoor staat. Wordt dat ook geëvalueerd?
I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.