secundair logo knw 1

Sabine Stuiver en Arthur Valkieser tonen trots de gewonnen awards I foto: Hydraloop

Hydraloop heeft furore gemaakt tijdens de grote technologiebeurs Consumer Electronics Show in Las Vegas. De Friese startup die slimme waterrecyclingsystemen voor woningen en gebouwen op de markt brengt, ging er met drie innovatieprijzen vandoor. De klap op de vuurpijl was de hoofdprijs van ‘best of the best’.

“Het is een gekkenhuis hier”, zegt de net teruggekeerde marketingdirecteur en medeoprichter Sabine Stuiver van Hydraloop. “Ik en ceo Arthur Valkieser gaan van interview naar interview en de mailbox loopt volledig over. Hydraloop is door de prijzen in een keer de wereld in gekatapulteerd.” 

De Amerikaanse Consumer Electronics Show (CES) die vorige week werd gehouden, is de grootste technologiebeurs ter wereld. In de Nederlandse stand lieten vijftig startups hun producten zien, waaronder Hydraloop. De delegatie stond onder leiding van prins Constantijn en ook staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat was aanwezig.

Doorbraak voor systeem
Hydraloop trok meteen al veel bezoekers door nominaties voor de innovatieprijzen in de categorieën ‘beste startup’ en ‘beste duurzame product’, vertelt Stuiver. “Toen werd ons waterrecyclingsysteem door het magazine Time gekozen in de top 25 van meest bijzondere producten op de CES. Als klap op de vuurpijl wonnen we eerst beide categorieën en werden daarna ‘best of the best’, dus algemeen winnaar. Dat kregen we al voor de prijsuitreiking te horen en mochten eigenlijk tegen niemand vertellen, maar ik heb wel in vertrouwen prins Constantijn en Mona Keijzer op de hoogte gesteld. Na de prijsuitreiking explodeerde de belangstelling helemaal.”

Het is niet de eerste keer dat de uitvinding van Valkieser in de prijzen valt. Hydraloop won in 2018 de Innovation Award bij de internationale watertop in Abu Dhabi en de Water Innovation & Stimulation Award van Water Alliance en in 2019 de Rabobank Innovation Award tijdens Building Holland en de Global Water Challenges Prize van technologieplatform Water Europa in Brussel. Maar de prijzen bij de beurs CES zijn toch van een andere orde gezien de enorme concurrentie van duizenden producten, vindt Stuiver. “Er is altijd een doorbraak nodig en dit is het. Dat we met ons product de hoofdprijs hebben gewonnen, had ik nooit kunnen dromen. We hebben techgiganten als BMW, Samsung en Sony verslagen.”

Kant-en-klaar duurzaam product
Hydraloop brengt slimme waterrecyclingsystemen voor huizen en bedrijfs- en clubgebouwen op de markt. Deze systemen vangen gebruikt water op en zuiveren dit. Hiervoor worden geen filters en chemicaliën toegepast. De waterbehandeling bestaat uit een combinatie van technologieën: sedimentatie, flotatie, dissolved air flotatie, geforceerde skimming en een aerobe bioreactor. Tijdens de laatste stap wordt het water gedesinfecteerd met UV-licht. Dit proces levert een aanzienlijke besparing op van water (ongeveer 45 procent) en energie (omgerekend zeshonderd kilowattuur).

 'Wij willen met ons product bijdragen aan een betere wereld'

De jury waardeerde volgens Stuiver dat het niet om een leuke gadget gaat, maar om een klant-en-klaar duurzaam product. “Het is aan de ene kant heel hightech. Via een app ziet de gebruiker hoeveel water er wordt gerecycled en bespaard en hoe dit mogelijk nog efficiënter kan. Aan de andere kant gaat het om een ‘click and play-installatie’. De gebruiker heeft er geen omkijken naar. We willen met ons product bijdragen aan een betere wereld. Ik ben blij dat de jury dit een belangrijk thema vond.”

Zeer snel opschaling
Het bedrijf waarvan het hoofdkantoor is gevestigd op de WaterCampus in Leeuwarden, moet volgens Stuiver nu zeer snel opschalen. “We hebben al zo'n tweeduizend mails gekregen van bedrijven die willen investeren, bedrijven met een wereldwijd netwerk die distributeur willen worden en particulieren en bedrijven die een Hydraloopsysteem willen bestellen. Wij bekijken deze week hoe we de opschaling aanpakken. We zijn er wel klaar voor om groot te worden.”

Vorig jaar had Hydraloop een stand op de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem, maar bij de komende editie in maart zal het bedrijf ontbreken. “Om de bekendheid hoeft het nu niet meer”, licht Stuiver toe. “Ook waren we altijd een beetje vreemde eend op waterbeurzen, omdat we een consumentenproduct hebben.”

Meerdere installaties voor thuis
De installaties van Hydraloop worden gebouwd bij Technologies Added in Emmen. Tot voor kort was er voor huishoudens alleen een systeem, waarmee plusminus driehonderd liter water per dag kon worden behandeld. Dit is nu opgesplitst in aparte installaties voor binnenshuis, tuinen en zwembaden. Stuiver: “Het eerste heet Hydraloop Home en is eigenlijk de voormalige normale Hydraloop. Hiermee kunnen het toilet, de wasmachine, de douche en ook de tuin worden bediend. De andere twee systemen zijn vooral interessant voor gebruikers in het buitenland.”

Hydraloop in waskamerDe installatie kan o.a. het water van de wasmachine zuiveren I Foto: Hydraloop

Daarnaast is er de Hydraloop Cascade. Dit systeem is ontwikkeld voor kantoren en accommodaties van onder andere sportverenigingen. “Door een cascadeopstelling van meerdere units kan veel meer watervolume worden behandeld”, zegt Stuiver. “Wij zijn bijvoorbeeld bezig met een kantoorgebouw in een groot winkelcentrum in Utrecht. Al het water waarmee mensen hun handen wassen, wordt opgevangen en vervolgens gebruikt voor het reinigen van toiletten.”

Nieuwe modellen in pijplijn
In de ontwerpfase bevinden zich nog drie andere modellen. Er komt de kleine Hydraloop 150, bedoeld voor appartementen. Hierbij is het systeem geïntegreerd in de muur. In de pijplijn zitten verder een grotere installatie van zeshonderd liter water en een installatie voor alleen de wasmachine. “We zijn al redelijk op weg met het systeem voor appartementen”, zegt Stuiver. “Bij de andere systemen moeten wij nog wel wat werk verrichten, voordat we deze op de markt kunnen introduceren.”

 

MEER INFORMATIE
Berichtgeving door Hydraloop 
Water Alliance over de CES-prijzen
Valkieser eerder over ontwikkelingen 
Ministerie van EZK over beurs CES 
Winst van WIS-award in 2018 
Innovatieprijs bij watertop Abu Dhabi 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John