secundair logo knw 1

Bart van den Berg van Befil Pure Cleantech pitcht de VBBR Vortec Biochip Bed | Foto Blueice

Van een ‘plastic-afvalschep’ tot de smartbox, de draagbare waterbehandelingsunit - dit jaar dingen negen bedrijven mee naar de WIS Award, de tweejaarlijkse prijs van netwerkorganisatie Water Alliance voor de beste innovatie in de watertechnologie. Gisteren kregen de genomineerden het podium op het WaterLink Symposium in Leeuwarden om hun innovatie te pitchen.

De presentatie was een opwarmronde. Komend najaar wordt de winnaar gekozen na een nieuwe pitch tijdens de European Water Technology Week, het internationale congres van Water Alliance, Wetsus en het Centre of Expertise Water Technolgy (CEW) dat in september wordt gehouden.

Gisteren gingen tijdens een realtime peiling de meeste stemmen van de WaterLink-bezoekers naar de technologie die Marissa de Boer van Susphos presenteerde: Susfire, een gepatenteerde technologie die reststromen uit afvalwater opwaardeert tot fosfaatproducten die direct op de markt afgezet kunnen worden, bijvoorbeeld als vlamvertragers en kunstmest. De start-up werkt samen met Paques Technology BV en zal dit voorjaar een pilot opzetten op de rwzi in Leeuwarden van Wetterskip Fryslân. De Boer: ”2020 wordt ons jaar van de pilot.”

Afvalschep
De pitchers kregen twee minuten om hun nieuwe technologie over het voetlicht te brengen. Rinze de Vries van Noria vertelde over de afvalschep die plastic uit de rivieren schept. Het ontwerp met een scheprad dat werkt op de stroming van de rivier, voert het gevangen afval via de holle as af naar de zijkant, waar het wordt verzameld en periodiek afgevoerd.

De Smartbox van Jotem is gebaseerd op membraantechnologie, maar in een update is de draagbare installatie ook te gebruiken voor nanofiltratie en omgekeerde osmose. De box verwijdert bacteriën, virussen, kleuren, geur, metalen en zouten uit water. De krijgsmacht gebruikt de box voor waterbehandeling in basiskampen, maar ze is ook geschikt voor gebruik in rampgebieden, pitchte Gerrit Dommerholt.

Bart van den Berg van Befil Pure Cleantech presenteerde de VBBR Vortec Biochip Bed Reactor. Het biologisch filter haalt de opgeloste vervuiling uit het water met behulp van bacteriën en werkt zeer effectief, betoogde Van den Berg. De flow van de circulatiepomp creëert een vortexstroming, die geen extra energie vereist. De zelfreinigende reactor is compact met een kleine footprint.

Laserbron
Mathieu Wolfs van O3 systems toonde de FOX Friendly Oxodation, de reiniging van water met een laserbron. ‘Bijna alle’ schadelijke verbindingen in water worden fotochemisch gekraakt, zo is de claim. De Excimer laser is gevuld met Xenon-gas, dat veel stralingsenergie levert. "Deze technologie is de laatste mogelijkheid om zeer schadelijke niet-biologische afbreekbare verbindingen te kraken in biologisch afbreekbare verbindingen."

René Wellens van Semiotic Labs bracht SAM4 onder de aandacht. De technologie biedt inzicht in de conditie, prestaties en het energieverbruik van aangesloten assets en bestaat uit sensor-hardware, analytics en een dashboard die realtime monitoring mogelijk maakt. Wellens: “We kunnen hiermee in een heel vroeg stadium zien wanneer een pomp gaat falen.”

CTS Twente heeft CMF-units ontwikkeld. De technologie concentreert vaste stoffen in vloeistoffen en perst deze samen tot een filterkoek met een drogestofgehalte van meer dan 40 procent. De installatie kan, zo legde Einte Holwerda uit, gebruikt worden voor het scheiden van algen uit water of van biopolymeren. Andere toepassingen: Verdichten van vaste stoffen uit afvalwaterzuivering en vergisterinstallatie en samenpersen van schimmels uit een biovergister.

Green technology
De Portugese Claudia Sousa pitchte voor Berghof Membrane Technology de Tubular FO, ‘een innovatie in de membraantechnologie’. De technologie van buisvormige voorwaartse osmose (TFO) verbruikt minder energie, is beter bestand tegen vervuiling en is ‘ontworpen voor ontwatering en concentratie voor verschillende stromen’. Sousa: “Een green technology.”

Friso Vos de Wael van Royal Brinkman legde uit dat de Nanobubble-technologie de waterkwaliteit voor tuinders in de tuinbouw 'significant' verbetert. De bellen verhogen het zuurstofgehalte in irrigatiewater. Door de nanobubbles zijn gewassen beter in staat voedingsstoffen op te nemen, wat de gezondheid, opbrengst en gewascyclus verbetert.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/