0
0
0
s2smodern

Van een ‘plastic-afvalschep’ tot de smartbox, de draagbare waterbehandelingsunit - dit jaar dingen negen bedrijven mee naar de WIS Award, de tweejaarlijkse prijs van netwerkorganisatie Water Alliance voor de beste innovatie in de watertechnologie. Gisteren kregen de genomineerden het podium op het WaterLink Symposium in Leeuwarden om hun innovatie te pitchen.

De presentatie was een opwarmronde. Komend najaar wordt de winnaar gekozen na een nieuwe pitch tijdens de European Water Technology Week, het internationale congres van Water Alliance, Wetsus en het Centre of Expertise Water Technolgy (CEW) dat in september wordt gehouden.

Gisteren gingen tijdens een realtime peiling de meeste stemmen van de WaterLink-bezoekers naar de technologie die Marissa de Boer van Susphos presenteerde: Susfire, een gepatenteerde technologie die reststromen uit afvalwater opwaardeert tot fosfaatproducten die direct op de markt afgezet kunnen worden, bijvoorbeeld als vlamvertragers en kunstmest. De start-up werkt samen met Paques Technology BV en zal dit voorjaar een pilot opzetten op de rwzi in Leeuwarden van Wetterskip Fryslân. De Boer: ”2020 wordt ons jaar van de pilot.”

Afvalschep
De pitchers kregen twee minuten om hun nieuwe technologie over het voetlicht te brengen. Rinze de Vries van Noria vertelde over de afvalschep die plastic uit de rivieren schept. Het ontwerp met een scheprad dat werkt op de stroming van de rivier, voert het gevangen afval via de holle as af naar de zijkant, waar het wordt verzameld en periodiek afgevoerd.

De Smartbox van Jotem is gebaseerd op membraantechnologie, maar in een update is de draagbare installatie ook te gebruiken voor nanofiltratie en omgekeerde osmose. De box verwijdert bacteriën, virussen, kleuren, geur, metalen en zouten uit water. De krijgsmacht gebruikt de box voor waterbehandeling in basiskampen, maar ze is ook geschikt voor gebruik in rampgebieden, pitchte Gerrit Dommerholt.

Bart van den Berg van Befil Pure Cleantech presenteerde de VBBR Vortec Biochip Bed Reactor. Het biologisch filter haalt de opgeloste vervuiling uit het water met behulp van bacteriën en werkt zeer effectief, betoogde Van den Berg. De flow van de circulatiepomp creëert een vortexstroming, die geen extra energie vereist. De zelfreinigende reactor is compact met een kleine footprint.

Laserbron
Mathieu Wolfs van O3 systems toonde de FOX Friendly Oxodation, de reiniging van water met een laserbron. ‘Bijna alle’ schadelijke verbindingen in water worden fotochemisch gekraakt, zo is de claim. De Excimer laser is gevuld met Xenon-gas, dat veel stralingsenergie levert. "Deze technologie is de laatste mogelijkheid om zeer schadelijke niet-biologische afbreekbare verbindingen te kraken in biologisch afbreekbare verbindingen."

René Wellens van Semiotic Labs bracht SAM4 onder de aandacht. De technologie biedt inzicht in de conditie, prestaties en het energieverbruik van aangesloten assets en bestaat uit sensor-hardware, analytics en een dashboard die realtime monitoring mogelijk maakt. Wellens: “We kunnen hiermee in een heel vroeg stadium zien wanneer een pomp gaat falen.”

CTS Twente heeft CMF-units ontwikkeld. De technologie concentreert vaste stoffen in vloeistoffen en perst deze samen tot een filterkoek met een drogestofgehalte van meer dan 40 procent. De installatie kan, zo legde Einte Holwerda uit, gebruikt worden voor het scheiden van algen uit water of van biopolymeren. Andere toepassingen: Verdichten van vaste stoffen uit afvalwaterzuivering en vergisterinstallatie en samenpersen van schimmels uit een biovergister.

Green technology
De Portugese Claudia Sousa pitchte voor Berghof Membrane Technology de Tubular FO, ‘een innovatie in de membraantechnologie’. De technologie van buisvormige voorwaartse osmose (TFO) verbruikt minder energie, is beter bestand tegen vervuiling en is ‘ontworpen voor ontwatering en concentratie voor verschillende stromen’. Sousa: “Een green technology.”

Friso Vos de Wael van Royal Brinkman legde uit dat de Nanobubble-technologie de waterkwaliteit voor tuinders in de tuinbouw 'significant' verbetert. De bellen verhogen het zuurstofgehalte in irrigatiewater. Door de nanobubbles zijn gewassen beter in staat voedingsstoffen op te nemen, wat de gezondheid, opbrengst en gewascyclus verbetert.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.