secundair logo knw 1

Foto: Rijkswaterstaat / X

Het is sinds begin deze week gelukt om veel water naar zee te spuien. Hierdoor zakt het peil in zowel het IJsselmeer als het Markermeer momenteel met ruim 10 centimeter per dag, meldt Rijkswaterstaat.

Behalve in deze meren zijn ook de waterstanden in de rivieren aan het dalen. Dat maakte het mogelijk om de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging (LCO) vandaag af te schalen. De LCO was sinds 23 december opgeschaald vanwege de toenemende hoogwaterproblematiek.

De afgelopen dagen baarde met name de extreem hoge waterstand in het Markermeer veel zorgen. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier liet weten dat er tussen Hoorn en Amsterdam een historisch hoog waterpeil is bereikt. De waterstand was 45 centimeter boven NAP en lokaal viel dit nog hoger uit. Het leidde in Volendam en verschillende andere plaatsen tot overstroomde oevers en ondergelopen kelders.

Veel water naar zee gespuid
Inmiddels is de situatie aanzienlijk verbeterd volgens Rijkswaterstaat in een update vanmiddag. “We hebben de afgelopen 24 uur veel water kunnen spuien naar zee. Hierdoor is het peil van het IJsselmeer aanzienlijk teruggezakt. Het water in het Markermeer staat op dit moment nog steeds hoog maar daalt sinds maandag 8 januari 2024 gestaag. Er zijn voldoende spuimogelijkheden naar het IJsselmeer en via de Oranjesluizen naar het Noordzeekanaal. Het peil in beide meren zakt op dit moment ruim 10 centimeter per dag.”

Rijkswaterstaat verwacht dat de dalende trend door blijft zetten voor het gehele IJsselmeergebied. Hetzelfde geldt voor het water in de Rijn en Maas. “De afvoeren bij Lobith en Eijsden gaan langzamerhand terug naar normale waarden voor de tijd van het jaar.” Stroomafwaarts is eveneens een daling te zien.

Regionaal zijn nog hoogwatermaatregelen nodig, bericht de Unie van Waterschappen. “Tijdelijke waterbergingsgebieden blijven in werking of lopen langzaam gecontroleerd leeg. Meerdere waterschappen houden inspecties om de dijken na te lopen op eventuele schade door harde objecten die mogelijk meegesleurd zijn in het hoge water.”

Kritiek van omwonenden Markermeer
Omwonenden van het Markermeer hebben kritiek geuit op Rijkswaterstaat, omdat het waterpeil in het meer ten onrechte hoog zou zijn blijven staan na de zomer. Daardoor was het ondanks waarschuwingen wachten op een overstroming. Volgens Rijkswaterstaat klopt dit niet. De waterstand op het Markermeer en het IJsselmeer is in najaar op het afgesproken winterpeil gebracht, wordt gesteld. De peildaling is op 1 augustus ingezet en conform het protocol verlopen.

Vanwege de extreme weersomstandigheden is de waterstand echter na half oktober op gaan lopen. De wateroverlast rond vooral het Markermeer komt door het slechte weer (veel regen en harde wind) en achtereenvolgende hoogwaterstanden op de grote rivieren. Ook kon er de voorbije weken door opstuwing van de Waddenzee tegen de Afsluitdijk aan slechts beperkt worden gespuid, aldus Rijkswaterstaat.

LEES OOK

H2O Actueel (8 januari): Rijkswaterstaat en waterschappen zien dalende waterstanden en gunstige spuimogelijkheden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Niels · 5 months ago
    Ja ja, het zal allemaal wel, nu wel gewoon door blijven spuien tot minimaal NAP -30
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).