secundair logo knw 1

Foto HDSR

Na het hoogwater van de afgelopen dagen geeft Rijkswaterstaat vandaag een positieve prognose af. Ook de waterschappen zien dat de waterstandenpiek voorbij is. De waterstanden in de rivieren dalen en Rijkswaterstaat voorziet goede spuimogelijkheden voor het IJsselmeer en Markermeer.

Het waterpeil van het IJsselmeer en het Markermeer is aan het dalen. Het peil in het IJsselmeer daalt relatief snel, 5 tot 10 cm per dag. Het Markermeerpeil daalt langzamer, vanaf vanmiddag wordt er ook weer gespuid in de richting van het IJsselmeer. Het peil in de Maas gaat alweer richting normaal niveau, dat zal later deze week ook in de Rijn het geval zijn.

Waterschappen laten weten waakzaam te blijven, dit ondanks de gunstige weersverwachting en de gunstige verwachting van de hoeveelheid water die de rivieren aanvoeren. De regionale watersystemen zitten immers nog vol.

Waterschap Rivierenland bouwt de genomen maatregelen af, maar blijft dagelijks dijkinspecties uitvoeren vanwege de hoogwatergolf op de grote rivieren in haar beheergebied.

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat weten de gemalen niet uit te zetten omdat het water nog steeds afgevoerd moet worden. Dit ondanks de vorst en ondanks de wens ijsvorming, en mogelijk schaatsen, te faciliteren.

Door de dalende waterpeilen is Waterschap Limburg in het zuiden van Limburg begonnen met het afvoeren van extra materieel en verwacht daar in het noorden van de provincie morgen mee te kunnen beginnen.

Brabantse Delta waarschuwt ten slotte schaatsers. De maatregelen die zijn genomen om het water af te voeren, kunnen gevaarlijk zijn in combinatie met ijs. Schaatsen op wateren die worden bemalen is gevaarlijk omdat het water onder het ijs een sterke stroming heeft en omdat dalende waterstanden kunnen leiden tot lucht tussen de ijslaag en het water.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.