secundair logo knw 1

Hoewel de rietproef in het Lauwersmeer al op 15 februari van start had mogen gaan, heeft de provincie Groningen besloten de proef tijdelijk uit te stellen. Door het regenachtige weer kan dat waarschijnlijk niet voor 28 februari.

Met de rietproef in het Lauwersmeer willen de provincies Groningen en Friesland het waterpeil in het Lauwersmeer in het voorjaar - tijdens een periode van zes weken, tussen 15 februari en 1 april - met maximaal 41 centimeter verhogen. De maatregel maakt deel uit van het beheerplan Natura 2000 en moet zorgen voor meer waterriet en minder verbossing.

Regenval
Op dit moment voert waterschap Noorderzijlvest echter nog het reguliere waterbeheer uit en is het begin van de rietproef verschoven. Nieuwe streefdag is 28 februari. “We controleren de situatie iedere dag”, zegt Reny Hogendorp van waterschap Noorderzijlvest. “Gezien de slechte weersomstandigheden kon de peilverhoging voor de rietproef nog niet van start. De waterstand op het Lauwersmeer moet eerst weer terug naar het streefpeil van 93 cm onder NAP. In de loop van de week geven we op basis van de meerdaagse verwachtingen een nieuw advies aan de provincie Groningen. Wanneer de waterstand voor de rietproef omhoog kan, maakt de provincie dat bekend.”

Protocol
Om wateroverlast te vermijden, is een Beheerprotocol Rietproef opgesteld. In dit protocol zijn vier zogenoemde triggers om de proef af te breken, waaronder de meerdaagse weersverwachting en de spuicapaciteit van de sluizen bij Lauwersoog. Hogendorp: “Het protocol is bedoeld om een objectieve beslissing te kunnen nemen over het moment waarop de provincie de proef kan starten. Iedere week maken we op woensdag een prognose op basis van het protocol.”

Discussies
De rietproef in het Lauwersmeer had eigenlijk al in 2018 van start moeten gaan. De proef werd uitgesteld nadat er rechtszaken tegen werden aangespannen. Eerder deze maand besliste de Rechtbank Noord Nederland nog definitief dat de rietproef van start mag gaan volgens het door Noorderzijlvest goedgekeurde monitoringsplan. De rechtbank koppelde daar wel de voorwaarde aan dat waterschap en provincie voor de start van het tweede proefjaar de effecten op zoet water en de gewassen beoordelen.

Vooral agrariërs en omwonenden verzetten zich tegen de proef. Zij vrezen voor wateroverlast, verzilting van land en schade aan gewassen en hadden daarnaast ook geen vertrouwen in de voorgestelde schaderegeling. De juridische strijd is overigens nog niet voorbij, want er loopt nog een bodemprocedure.

 

MEER INFORMATIE
Rietproef Lauwersmeer in februari van start na twee jaar uitstel
Rietproef Lauwersmeer opnieuw uitgesteld

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed bezig, Phebe. Ga zo door.
Mark van der Laan Zoekt en gij zult vinden
Goed bezig, Harrie. Blijf vooral columns schrijven.
Het zou natuurlijk ook juist heel fijn zijn voor de natuur als er meer broedplaatsen komen voor insecten. Hebben de vleermuizen en de vogels ook wat te eten.
Lijkt mij toch opvallend dat als het "diepzuigen" gestart wordt de kade onderuit gaat. Daar moet toch een verband zijn. Diep zuigen bij zandwinning gaat er van uit dat zand in diepere lagen gaat "toelopen, vloeien" naar de "zuigmond" van een baggervaartuig onder een natuurlijk flauwe hoek. De hoek is afhankelijk van de waterspanning in de zandlaag,  korrelgrootte en vorm van het zand in de zandlaag. Als het zand zo, via de hellingshoek onder de oever afvloeit en wordt weggezogen ontstaat daar instabiliteit, "bresvloeiing", waardoor het talud wegzakt. Dat is hier waarschijnlijk gebeurt, lijkt me. Is niet de eerste keer dat dat in Nederland gebeurt.  
Het is van belang om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit o.a. PFAS-stoffen voordat ergens regenwater of oppervlaktewater via infiltratieputten naar grondwaterlichaam gebracht kan worden. Verslechtering van kwaliteit grondwater voorkomen, door zuivering van het infiltratiewater is veelal noodzakelijk.