0
0
0
s2smodern

Hoewel de rietproef in het Lauwersmeer al op 15 februari van start had mogen gaan, heeft de provincie Groningen besloten de proef tijdelijk uit te stellen. Door het regenachtige weer kan dat waarschijnlijk niet voor 28 februari.

Met de rietproef in het Lauwersmeer willen de provincies Groningen en Friesland het waterpeil in het Lauwersmeer in het voorjaar - tijdens een periode van zes weken, tussen 15 februari en 1 april - met maximaal 41 centimeter verhogen. De maatregel maakt deel uit van het beheerplan Natura 2000 en moet zorgen voor meer waterriet en minder verbossing.

Regenval
Op dit moment voert waterschap Noorderzijlvest echter nog het reguliere waterbeheer uit en is het begin van de rietproef verschoven. Nieuwe streefdag is 28 februari. “We controleren de situatie iedere dag”, zegt Reny Hogendorp van waterschap Noorderzijlvest. “Gezien de slechte weersomstandigheden kon de peilverhoging voor de rietproef nog niet van start. De waterstand op het Lauwersmeer moet eerst weer terug naar het streefpeil van 93 cm onder NAP. In de loop van de week geven we op basis van de meerdaagse verwachtingen een nieuw advies aan de provincie Groningen. Wanneer de waterstand voor de rietproef omhoog kan, maakt de provincie dat bekend.”

Protocol
Om wateroverlast te vermijden, is een Beheerprotocol Rietproef opgesteld. In dit protocol zijn vier zogenoemde triggers om de proef af te breken, waaronder de meerdaagse weersverwachting en de spuicapaciteit van de sluizen bij Lauwersoog. Hogendorp: “Het protocol is bedoeld om een objectieve beslissing te kunnen nemen over het moment waarop de provincie de proef kan starten. Iedere week maken we op woensdag een prognose op basis van het protocol.”

Discussies
De rietproef in het Lauwersmeer had eigenlijk al in 2018 van start moeten gaan. De proef werd uitgesteld nadat er rechtszaken tegen werden aangespannen. Eerder deze maand besliste de Rechtbank Noord Nederland nog definitief dat de rietproef van start mag gaan volgens het door Noorderzijlvest goedgekeurde monitoringsplan. De rechtbank koppelde daar wel de voorwaarde aan dat waterschap en provincie voor de start van het tweede proefjaar de effecten op zoet water en de gewassen beoordelen.

Vooral agrariërs en omwonenden verzetten zich tegen de proef. Zij vrezen voor wateroverlast, verzilting van land en schade aan gewassen en hadden daarnaast ook geen vertrouwen in de voorgestelde schaderegeling. De juridische strijd is overigens nog niet voorbij, want er loopt nog een bodemprocedure.

 

MEER INFORMATIE
Rietproef Lauwersmeer in februari van start na twee jaar uitstel
Rietproef Lauwersmeer opnieuw uitgesteld

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Leuk artikel en een relevant onderwerp. Omdat hier inderdaad vaak niet goed over nagedacht wordt. Dit ziet er goed uit. Ik heb nog wel een overweging. De methode kan ook afhangen van wat je precies wil berekenen. Er wordt hier uitgegaan van een situatie waarin alle metingen een waarde zouden moeten hebben. Als ik naar figuur twee, drie en vijf kijk, ziet dit er meer uit als een scheve distributie met een hoop extra nullen. Ik denk dat dat zeker kan voorkomen, vooral bij microverontreinigingen.
Niet alle plekken worden bijvoorbeeld beïnvloed door emissiebronnen. Mogelijk wil je dan alleen de gemiddelde concentratie van alle metingen waar de verontreiniging ook echt aanwezig is. Dan zou een methode waar je de verdeling schat, en daarmee het aantal nullen vaststelt, en alleen een gemiddelde waarde aan een deel van de metingen (de niet-nullen) geeft, nauwkeuriger zijn voor het gemiddelde. Ook als je de fractie waar iets gemeten is wil weten, zou dit handig zijn. Ik vraag me af of deze aanpak ook gebruikt wordt.
Uitstekende aanvullingen Jos. Er is een "gesprek" ontstaan dat de toekomstige drinkwatervoorziening van Nederland kan vormgeven. Na Ozon-Actieve Kool Filtratie (AKF) en na UV/H2O2-AKF is het drinkwater microbiologisch betrouwbaar; dat bewijzen respectievelijk Waternet en PWN dagelijks op hun drinkwaterproductielocaties. De conventionele coagulatie, flocculatie, sedimentatie en snelfiltratie kan inmiddels kosten- en milieuefficient vervangen worden door Suspended Ion eXchange (SIX), in-line coagulatie en ceramische membraanfiltratie. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Nederlandse procestechnologen de meest ideale waterbehandeling voor de geselecteerde bron kunnen ontwerpen. In geval van een installatie met grote capaciteit kan er zowel direct drinkwater geleverd worden en kan de wateraccu in de Veluwe intelligent opgeladen worden - jouw idee is een verdere uitwerking meer dan waard.
Het stromen van water door rioolbuizen heeft slijtage ten gevolg in met name de BOB (binnen onderkant buis).
Deze slijtage is een gevolg van het schuren en heeft plaats bij alle materialen. Alleen zachtere materialen slijten sneller als hardere materialen. Een logische verklaring voor aanwezigheid van microplastics bij RWZI's lijkt me.
Een groot deel van de transportleidingen van afvalwater in Nederland zijn kunststoffen: PE, PP en PVC.
Beste Herman van Dam en Jos Peters,
Boeiende discussie, waarvan ik denk dat ieders mening redelijk is, dus een waarheid-in-midden benadering zou een kans kunnen zijn en wellicht het onderzoeken waard. Suggesties zijn:
1) water infiltreren op de lage flank van de Veluwe, b.v. het Apeldoorns kanaal heeft nu ook een infiltrerende werking, nabij dit kanaal an een waterwinning wellicht wel zonder negatieve invloed op Veluwe massief te veroorzaken.
2) water gebruiken dat in wintermaanden uit de sprengen stroomt ook op de flank van de Veluwe, zodat sprengen blijven stromen en laaggelegen beken een redelijk debiet behouden (al is het debiet dan lager dan huidig).
vriendelijke groet, Gerrit Schouten (hydroloog en geboren op de oost-Veluwe)
Moeten we ons al zorgen gaan maken om het oppervlaktewater?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.