0
0
0
s2smodern

De omstreden proef met peilverhoging in het Lauwersmeer wordt ook dit jaar niet uitgevoerd. De provincies Groningen en Friesland willen eerst nog twee rechterlijke uitspraken afwachten.

Het experiment moest eigenlijk in 2017 al beginnen. Het gaat om een proef van twee opeenvolgende jaren waarbij het waterpeil in het voorjaar een aantal weken met maximaal 41 centimeter wordt verhoogd. Dat moet de natuur in het gebied ten goede komen.

Omwonenden en agrariërs in het Lauwersmeergebied vrezen echter voor wateroverlast, verzilting van het land en schade aan gewassen. Zij dienden in totaal 61 bezwaarschriften in.

Vorig jaar februari oordeelde de rechtbank in Groningen dat de vergunning van waterschap Noorderzijlvest in orde was en wees de Raad van State een voorlopige voorziening af. De tegenstanders hadden hiermee om uitstel gevraagd totdat het hoogste rechtsorgaan in een zogenaamde bodemprocedure uitspraak had gedaan over de vergunning voor de peilverhoging.

Monitoringsplan
De provincies zeiden zich gesteund te voelen door deze uitspraken, maar besloten toch de start een jaar uit te stellen. Omdat het voorjaar al bijna begonnen was, achtten zij de proef ''ecologisch niet zinvol’’. Ze verwachtten dat de Raad van State in de loop van vorig jaar ook uitspraak zou doen in de bodemprocedure, maar de zitting hiervoor dient uiteindelijk pas eind deze maand. Vervolgens is het nog een aantal weken wachten op de uitspraak. 

Daarnaast moet de rechtbank in Groningen zich nog uitspreken over het monitoringsplan. ''Dat is al wel goedgekeurd door waterschap Noorderzijlvest, maar nog niet door de rechter’’, verklaart woordvoerder Heleen Slager van de provincie Groningen.

Inmiddels zijn er ook weer gesprekken geweest met de tegenstanders, maar dat heeft volgens Slager geen nieuw licht op de zaak geworpen. Wel zijn er afgelopen jaar 42 extra meetpunten geplaatst in het gebied rond het Lauwersmeer. Op de website meetnetlauwersmeer.nl worden de (grond)waterstanden getoond.

Natura 2000
De provincies verwachten dat een wisselend waterpeil de aanwas van waterriet bevordert. Een sterke rietkraag is nodig voor de bescherming van zeldzame vogels, de waterkwaliteit en om verdere erosie te voorkomen.

''Om te onderzoeken of dit werkt, doen we een proef’’, aldus Slager. ''Wij willen natuurlijk ook geen natte voeten. Maar we kunnen op tijd bijsturen, mocht dat nodig zijn.’’

De rietproef maakt deel uit van het Natura 2000-Beheerplan Lauwersmeer. Dat loopt tot 2022, wat betekent dat het experiment volgend voorjaar ook echt moet beginnen.

 

MEER INFORMATIE
Website provincie Groningen over rietproef
Meetnet Lauwersmeer
Eerder bericht over uitstel rietproef

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.