0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De omstreden proef met peilverhoging in het Lauwersmeer wordt ook dit jaar niet uitgevoerd. De provincies Groningen en Friesland willen eerst nog twee rechterlijke uitspraken afwachten.

Het experiment moest eigenlijk in 2017 al beginnen. Het gaat om een proef van twee opeenvolgende jaren waarbij het waterpeil in het voorjaar een aantal weken met maximaal 41 centimeter wordt verhoogd. Dat moet de natuur in het gebied ten goede komen.

Omwonenden en agrariërs in het Lauwersmeergebied vrezen echter voor wateroverlast, verzilting van het land en schade aan gewassen. Zij dienden in totaal 61 bezwaarschriften in.

Vorig jaar februari oordeelde de rechtbank in Groningen dat de vergunning van waterschap Noorderzijlvest in orde was en wees de Raad van State een voorlopige voorziening af. De tegenstanders hadden hiermee om uitstel gevraagd totdat het hoogste rechtsorgaan in een zogenaamde bodemprocedure uitspraak had gedaan over de vergunning voor de peilverhoging.

Monitoringsplan
De provincies zeiden zich gesteund te voelen door deze uitspraken, maar besloten toch de start een jaar uit te stellen. Omdat het voorjaar al bijna begonnen was, achtten zij de proef ''ecologisch niet zinvol’’. Ze verwachtten dat de Raad van State in de loop van vorig jaar ook uitspraak zou doen in de bodemprocedure, maar de zitting hiervoor dient uiteindelijk pas eind deze maand. Vervolgens is het nog een aantal weken wachten op de uitspraak. 

Daarnaast moet de rechtbank in Groningen zich nog uitspreken over het monitoringsplan. ''Dat is al wel goedgekeurd door waterschap Noorderzijlvest, maar nog niet door de rechter’’, verklaart woordvoerder Heleen Slager van de provincie Groningen.

Inmiddels zijn er ook weer gesprekken geweest met de tegenstanders, maar dat heeft volgens Slager geen nieuw licht op de zaak geworpen. Wel zijn er afgelopen jaar 42 extra meetpunten geplaatst in het gebied rond het Lauwersmeer. Op de website meetnetlauwersmeer.nl worden de (grond)waterstanden getoond.

Natura 2000
De provincies verwachten dat een wisselend waterpeil de aanwas van waterriet bevordert. Een sterke rietkraag is nodig voor de bescherming van zeldzame vogels, de waterkwaliteit en om verdere erosie te voorkomen.

''Om te onderzoeken of dit werkt, doen we een proef’’, aldus Slager. ''Wij willen natuurlijk ook geen natte voeten. Maar we kunnen op tijd bijsturen, mocht dat nodig zijn.’’

De rietproef maakt deel uit van het Natura 2000-Beheerplan Lauwersmeer. Dat loopt tot 2022, wat betekent dat het experiment volgend voorjaar ook echt moet beginnen.

 

MEER INFORMATIE
Website provincie Groningen over rietproef
Meetnet Lauwersmeer
Eerder bericht over uitstel rietproef

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het