0
0
0
s2smodern

De provincie Groningen gaat in februari het waterpeil in het Lauwersmeer tijdelijk verhogen. Deze rietproef duurt zes weken. De afgelopen twee jaar ging de proef niet door, vooral door juridisch verzet van boeren en recreatieondernemers.

Waterschap Noorderzijlvest keurde op 10 december het monitoringsplan voor de rietproef goed. Vervolgens kondigde de provincie Groningen aan om komend jaar het waterpeil in het Nationaal Park Lauwersmeer met zo’n veertig centimeter te verhogen naar 53 centimeter onder NAP. Het besluit is genomen in overleg met de provincie Fryslân, de waterschappen, de gemeenten en Staatsbosbeheer. De rietproef maakt deel uit van het Natura 2000-Beheerplan Lauwersmeer.

De proef duurt van 15 februari tot en met 31 maart 2020. De provincie start volgende week met de voorbereidingen. Het waterpeil in het landbouwgebied ten zuiden van het Lauwersmeer wordt niet aangepast. Dat blijft 93 centimeter onder NAP.

Meer waterriet doel 
De proef is bedoeld om te onderzoeken of de tijdelijke peilverhoging de groei van waterriet stimuleert. Volgens de provincie Groningen is op het moment het waterriet grotendeels verdwenen als gevolg van het kunstmatig vaste en lage waterpeil. “Dit is een groot risico voor het Lauwersmeergebied. Want waterriet is onmisbaar voor zeldzame vogelsoorten, een goede kwaliteit van het water in het Lauwersmeer, voor de visstand en voor de bescherming van de oevers tegen verdere afkalving.”

Voor de rietproef was een vergunning van waterschap Noorderzijlvest nodig. Een van de voorwaarden is een monitoringsplan. Hierin geeft de provincie Groningen aan hoe de effecten van de rietproef op de omliggende gebieden worden gecontroleerd. De eerste ingediende versie moest nog worden aangepast, de verbeterde versie kreeg dinsdag het fiat van het dagelijks bestuur van Noorderzijlvest.

Vrees voor schade
De proef was aanvankelijk al gepland in 2018, maar liep twee jaar vertraging op door verzet van agrariërs, bewoners en recreatieondernemers. Zij vrezen voor wateroverlast, verzilting van land en schade aan gewassen. Ook is de compensatieregeling voor schade in hun ogen ontoereikend. De tegenstanders voerden een juridische strijd tot aan de Raad van State toe, maar die verklaarde hun bezwaren tegen de watervergunning in april ongegrond.

Er loopt nog wel een beroepszaak in verband met het oorspronkelijke monitoringsplan. De Rechtbank Noord-Nederland behandelt deze zaak op 17 december. Het is volgens waterschap Noorderzijlvest nog niet bekend of de rechtbank daarbij ook de verbeterde versie meeneemt.

 

MEER INFORMATIE
Provincie Groningen over doorgaan rietproef
Noorderzijlvest over goedkeuring monitoringsplan
Uitstel van rietproef in 2019
Argumenten van voor- en tegenstanders
Belang van waterriet voor Lauwersmeer 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.