Waterschap Noorderzijlvest noemt het zelf een historisch besluit: de komende jaren wordt 190 miljoen uitgetrokken voor de waterveiligheid in Noordwest-Groningen. Gisteravond gaf het algemeen bestuur, op de valreep voor de verkiezingen, groen licht voor twee projecten bij Zoutkamp en Lauwersoog.

"Niet eerder investeerde het algemeen bestuur in één vergadering zo'n hoog bedrag in waterveiligheid", zegt omgevingsmanager Silvia Mosterd van Noorderzijlvest. "En dan was het ook nog de laatste vergadering voor de verkiezingen."

Het grootste deel, 136 miljoen euro, is bestemd voor de versterking van de zeedijk tussen Lauwersoog en de Westpolder (Lauwersmeerdijk), een traject van 9 kilometer dat niet meer aan de eisen voldoet.

Een kleiner deel, 54 miljoen euro, gaat naar het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp. Nabij de Hunsingosluis wordt een nieuw gemaal gebouwd, dat het verderop gelegen gemaal H. D. Louwes vervangt. De historische sluis zelf wordt gerenoveerd en tot schutsluis omgebouwd en de oude zeedijk wordt als regionale kering versterkt.

Afsluiting Lauwerszee
De plannen zelf zijn al langer bekend – het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp werd in 2021 al uitgeroepen tot Duurzame Parel - maar pas nu het bestuur zijn fiat heeft gegeven, kan de uitvoering beginnen. "Morgen ondertekenen we het contract met de aannemer, daarna gaan we los", belooft Eddi Ottens, omgevingsmanager voor Zoutkamp.

Het waterschap refereert in zijn persbericht aan de watersnoodramp in 1953, zeventig jaar geleden, en de afsluiting van de Lauwerszee in 1969, ruim vijftig jaar geleden, die een enorme omslag in de manier van werken voor de visserij in Zoutkamp betekende. "Nu, decennia later, ontfermt Noorderzijlvest zich opnieuw over de waterveiligheid in dit noordwestelijke deel van ons werkgebied."

Beide projecten zijn volgens het waterschap nodig om de gevolgen van klimaatverandering – zoals een stijgende zeespiegel - op te vangen. De dijkversterking maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat 90 procent van de begroting dekt. Op 5 april vindt de starthandeling plaats, in 2026 moet de klus geklaard zijn.

Meest duurzame dijk
De Lauwersmeerdijk, die wordt opgehoogd en versterkt met klei en steenbekleding, moet de 'meest duurzame dijk' worden. Er is nadrukkelijk aandacht voor hergebruik van materialen en voor het beperken van emissies, waardoor de CO2-uitstoot met 95 procent moet verminderen.

In beide projecten wordt samen met andere partners gelijk gewerkt aan 'extra’s' voor natuur, verkeer, recreatie, economie en leefbaarheid. Zo maakt de schutsluis in Zoutkamp de vaarrecreatie richting de stad Groningen en het Hogeland straks mogelijk.

Bij de Lauwersmeerdijk zijn de aanleg van een natuurlijke overgang van de dijk naar het Wad (met kunstmatige riffen), een natuurlijke kwelder en een dijkdoorgang met een brakwatergebied voorzien. Daarvoor is nog een krediet van 28 miljoen euro benodigd, vertelt Mosterd. "Maar dat wordt in een later stadium besloten."

Bodemdaling
Naast bovengenoemde investeringen besloot het algemeen bestuur van Noorderzijlvest gisteravond ook nog eens om 3,8 miljoen euro te reserveren voor een nieuw gemaal bij Middelstum (Oldenoord). Het huidige is in 1984 als tijdelijke voorziening gebouwd om de gevolgen van bodemdaling op te vangen. En dat is met name voor de agrariërs in de omgeving nog altijd 'zeer wenselijk', aldus het waterschap. 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
op de site staat:
De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
ik denk dat 16.5KW niet juist is
gr Klaas Knot
“De waterkwaliteit is op orde”, dat is een hele geruststelling. Al ben ik bang dat hier een verkeerd zinnetje in het artikel geslopen is.
deed de PvdA ook nog ergens mee of wordt deze partij door de schrijver van dit artikel geboycot???
H. Laros H2O/Waternetwerk
Leuk om aan te haken. Waar wordt de win-win gerealiseerd??

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!