Het project Nieuwe Waterwerken Zoutkamp van Waterschap Noorderzijlvest is onderscheiden met de Duurzame Parel 2021. Dit is een initiatief van de Green Deal Duurzaam GWW.

De green deal is in 2017 ondertekend door ruim zestig partijen uit de sector van grond-, weg- en waterbouw. Hun ambitie is om duurzaamheid een integraal onderdeel te laten zijn van bouwprojecten. Om dat te stimuleren, worden er jaarlijks enkele Duurzame Parels uitgereikt. Ditmaal zijn er twee winnaars: Nieuwe Waterwerken Zoutkamp en een project voor een nieuwe weg van de provincie Noord-Brabant.

Nieuw gemaal gebouwd
Noorderzijlvest gaat in het Groningse dorp Zoutkamp (gemeente Het Hogeland) een nieuw modern gemaal bouwen. Dit komt te liggen in de voormalige zeedijk direct naast de Hunsingosluis, een rijksmonument. Deze sluis wordt omgebouwd tot een schutsluis voor beroeps- en recreatievaart. Vissen zullen het gemaal en de schutsluis kunnen passeren. De regionale waterkering in Zoutkamp wordt verlegd naar de zeedijk, waardoor deze oude waterkering zijn vroegere functie terugkrijgt.

De uitvoering van de maatregelen is gepland vanaf 2023. Het project is volgens het waterschap nodig om nadelige effecten van klimaatverandering te voorkomen. Hiermee wordt de waterveiligheid gewaarborgd. Ook worden er kansen benut om in Zoutkamp cultuurhistorie, leefbaarheid, economie en recreatie een positieve impuls te geven.

Duurzaamheid geïntegreerd in project
De beoordelingscommissie noemt Nieuwe Waterwerken Zoutkamp en het andere winnende project mooie voorbeelden van duurzaamheid als ‘business as usual’. “Duurzaamheid is geïntegreerd in het project door vanaf een vroeg stadium opdrachtgever en opdrachtnemer te laten samenwerken. Het projectteam betrok de gebiedspartners en andere stakeholders bij het besluitvormingsproces. Communicatie zowel binnen als buiten de organisaties kreeg veel aandacht. Verder stuurt het project op een duurzaam ontwerp en een duurzame uitvoering door het toepassen van de Aanpak Duurzaam GWW en instrumenten zoals de Omgevingswijzer en de CO2-Prestatieladder.”

MEER INFORMATIE
Projectpagina op site Noorderzijlvest
Bericht over de twee duurzame parels

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.