Het is nog niet goed gesteld met de natuur in het estuarium van de Eems-Dollard. Zo vormt het zeer troebele water als gevolg van het vele slib een belemmering voor een rijk onderwaterleven. Dat werkt negatief door in de hele voedselketen. Een positieve ontwikkeling is dat de Dollard een hotspot voor kluten is geworden, blijkt uit de monitoringsrapportage 2020.

Dit rapport is gepubliceerd door het programma Eems-Dollard 2050 (ED2050). Hierin werken landelijke en regionale overheden (onder andere de provincie Groningen, Rijkswaterstaat en de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest), bedrijven en natuur- en milieuorganisaties samen aan het herstel van de natuur.

In het gebied gaat het zoete water van de Duitse rivier de Eems geleidelijk over in het zoute water van de Waddenzee, waardoor brak water ontstaat. Dat levert bijzondere omstandigheden voor planten en dieren op.

Zeer troebel water groot probleem
Maar deze natuur is vergaand verschraald, wordt in de monitoringsrapportage 2020 gemeld. Een groot probleem is de slibrijke bodem waardoor het water zeer troebel is. Dat vormt een ernstige belemmering voor een rijke onderwaternatuur. In de Dollard, een doorbraakgebied van de Eems, zijn er bijvoorbeeld tien keer minder bodemdieren dan in de Waddenzee.

Dit werkt door in de hele voedselketen, omdat schelpdieren en wormen een belangrijke voedselbron voor vissen en vogels zijn. Ook zitten er in het troebele water weinig algen. Verder is een kenmerkende wadplant als zeegras bijna nergens meer te vinden en komen zilte planten als zeekraal en lamsoor vrij weinig voor.

Trekvogels en -vissen in het nauw
De populaties van veel trekvogels verkeren volgens de monitoring in een slechte of matige toestand. Dat geldt echter niet voor de kluten, die het in de Eems-Dollard juist beter doen dan in de Waddenzee zelf. De Dollard is een hotspot; hier verblijft een kwart van de hele populatie van kluten in de Wadden. Zij hebben zich waarschijnlijk aangepast aan het veranderende voedselaanbod.

Het gaat eveneens in het algemeen niet goed met trekvissen als zeeprik, rivierprik en flint, ondanks verbeteringen aan de waterloop en de aanleg van meer vispassages. Ook hier is er een lichtpuntje. De laatste jaren zijn meer spieringen aangetroffen in de rivier de Eems.

Jaarlijkse onttrekking van miljoen ton slib
De deelnemers aan het programma ED2050 proberen met tal van projecten de zeldzame brakwaternatuur te verbeteren. De afname in biomassa en biodiversiteit onderstreept hoe belangrijk het is om de Eems-Dollard minder troebel te maken, wordt gesteld. Daarom is het de ambitie van de partijen om jaarlijks een miljoen ton slib te onttrekken aan het gebied en in te zetten als circulaire grondstof bij onder meer landbouwgronden.

Ook willen ze zeshonderd tot tweeduizend hectare nieuwe leefgebieden realiseren en daar waar mogelijk slib laten bezinken. Sinds 2016 is al 144 hectare leefgebied toegevoegd of opgeknapt. Het broedeiland Stern bij de Eemshaven is een goed voorbeeld. Dit eiland is vrijwel onbereikbaar voor roofdieren en herbergt nu de belangrijkste broedkolonies van visdief en noordse stern van de Waddenzee.


MEER INFORMATIE
Monitoringsrapportage 2020 op site ED2050
H2O Actueel: slib hergebruikt als rifblokken
H2O Actueel: Duits-Nederlandse aanpak van slib

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.