secundair logo knw 1

Plaatsen van een kuntsmatige structuur voor natuurontwikkeling in een windpark I foto: Udo van Dongen / Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee

Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee hebben van de Postcode Loterij een bedrag van 2,6 miljoen euro gekregen voor het project De Rijke Noordzee. Zij willen hiermee extra investeren in het versterken van de natuur in windparken op zee.

Het is niet de eerste keer dat de Postcode Loterij bijdraagt aan De Rijke Noordzee. In 2019 werd hiervoor al 8,5 miljoen euro uitgetrokken vanuit het Droomfonds. Daarmee kreeg het project een forse boost.

De Rijke Noordzee is een gezamenlijk initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee waaraan onder meer producenten van windenergie en onderzoeksinstellingen meewerken. Het idee erachter is dat windparken kunnen fungeren als kraamkamers van onderwaternatuur, omdat hier niet over de bodem mag worden gevist.

Kunstriffen in zes windparken
Daarom worden kunstriffen geplaatst en platte oesters uitgezet. Dit zorgt voor meer leefgebied voor vissen, oesters, krabben, kreeften en haaien.

Volgens Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee is mede door de eerdere gift al veel bereikt. Binnen zes windparken staan er inmiddels kunstriffen. Ook wordt in de parken geëxperimenteerd met natuurvriendelijk bouwen. Op vier locaties is de biodiversiteit aantoonbaar toegenomen.

Ieder windpark mogelijk hotspot
De nieuwe gift van 2,6 miljoen euro komt volgens de twee organisaties op een belangrijk moment, omdat er veel windtribunes op de Noordzee bijkomen. Ieder windpark heeft de potentie om een hotspot voor natuurontwikkeling te zijn, zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu.

“Tot nu toe sloten we aan bij bestaande windparken. Er komt vijftien keer meer windenergie de komende jaren. Dan is het veel efficiënter om onze programma’s gelijk in de bouwplannen mee te nemen. We moeten dus nu zorgen dat we daar straks klaar voor zijn. Daarom is deze extra bijdrage van de Postcode Loterij zo enorm welkom.”

LEES OOK
H2O Actueel (april 2023): kabeljauw gedijt goed op kunstrif in windpark, kreeft nog kieskeurig 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!