0
0
0
s2sdefault

Het project De Rijke Noordzee heeft een bedrag van 8,5 miljoen euro gekregen van de Nationale Postcode Loterij. Hiermee kunnen bij vijf windparken proefprojecten met natuurherstel worden uitgevoerd. Het doel is om een blauwdruk voor alle toekomstige windparken te ontwikkelen.

De Rijke Noordzee is een gezamenlijk initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee. Zij willen de kans die windmolenparken bieden, benutten voor het versterken van de onderwaternatuur. De Nationale Postcode Loterij draagt hieraan nu 8,5 miljoen euro bij vanuit het Droomfonds, bedoeld voor bijzondere initiatieven. “Wij hadden uiteraard erg gehoopt dat we het geld zouden krijgen”, zegt Kristel Lageweg van Natuur & Milieu. “De Postcode Loterij heeft gelukkig de potentie van ons project ingezien.”

Forse opschaling
Sinds het najaar loopt er al een pilot in Windpark Eneco Luchterduinen, 23 kilometer ten westen van IJmuiden. Hier zijn kunstmatige rifstructuren voor oesters geplaatst. Door de miljoenenbijdrage kan het project De Rijke Noordzee fors worden opgeschaald, vertelt Lageweg. “Wij kunnen nu op vijf nieuwe locaties op meerdere manieren toetsen wat het beste werkt voor natuurversterking onder water. Daardoor worden de onderzoeksresultaten degelijker en kunnen we verschillende omstandigheden bekijken. Zo wordt een stevige wetenschappelijke basis gelegd. We gaan bij de uitvoering van het project goed kijken naar de meest geschikte locaties en de partijen waarmee we het beste kunnen optrekken.”

De natuurlijke riffen die er vroeger in de Noordzee waren, zijn door menselijk ingrijpen en ziektes vrijwel verdwenen. Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee kiezen bewust voor natuurherstel rondom windmolenparken. “Er komen erg veel van zulke parken op de Noordzee bij”, zegt Lageweg. “Het zijn unieke locaties om aan natuurherstel te werken. Binnen de windparken mag niet over de bodem worden gevist. We plaatsen hier rifstructuren voor oesters en maken ook gebruik van de windmolenpalen als aanhechtingsplekken.”

 

 'De natuur kan in een kraamkamer opbloeien'

Het oesterrif is volgens Lageweg de motor voor natuurherstel. Daarvoor worden ziektevrije platte oesters uit Noorwegen gehaald. “Het rif zorgt voor schuilplekken en paailocaties en trekt hierdoor onder meer krabben, kreeften en vissen aan. Zo ontstaat een kraamkamer waar de natuur kan opbloeien. Daarvan heeft de hele Noordzee profijt.”

Blauwdruk voor natuurherstel
Het doel is om een blauwdruk voor het herstel van onderwaternatuur te ontwikkelen die in alle toekomstige windparken op de Noordzee kan worden toegepast. Lageweg: “We gaan de kennis ‘open source’ beschikbaar stellen aan ontwikkelaars van nieuwe windparken. Zij hoeven dan niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dat zorgt voor een vliegende start. Wij hechten er veel belang aan dat de groei van wind op de Noordzee gelijk opgaat met de groei van natuurversterking.”

Het is de intentie dat de kennis internationaal wordt verspreid, besluit Lageweg. “Het is vooral belangrijk om te kijken of de omstandigheden op zee vergelijkbaar zijn. We verwachten dat er inzichten kopieerbaar of in ieder geval bruikbaar zijn buiten de Nederlandse grenzen.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee
Website De Rijke Noordzee
Bericht over start van pilot Luchterduinen
WUR over terugkeer van platte oesters

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.