0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Het project De Rijke Noordzee heeft een bedrag van 8,5 miljoen euro gekregen van de Nationale Postcode Loterij. Hiermee kunnen bij vijf windparken proefprojecten met natuurherstel worden uitgevoerd. Het doel is om een blauwdruk voor alle toekomstige windparken te ontwikkelen.

De Rijke Noordzee is een gezamenlijk initiatief van Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee. Zij willen de kans die windmolenparken bieden, benutten voor het versterken van de onderwaternatuur. De Nationale Postcode Loterij draagt hieraan nu 8,5 miljoen euro bij vanuit het Droomfonds, bedoeld voor bijzondere initiatieven. “Wij hadden uiteraard erg gehoopt dat we het geld zouden krijgen”, zegt Kristel Lageweg van Natuur & Milieu. “De Postcode Loterij heeft gelukkig de potentie van ons project ingezien.”

Forse opschaling
Sinds het najaar loopt er al een pilot in Windpark Eneco Luchterduinen, 23 kilometer ten westen van IJmuiden. Hier zijn kunstmatige rifstructuren voor oesters geplaatst. Door de miljoenenbijdrage kan het project De Rijke Noordzee fors worden opgeschaald, vertelt Lageweg. “Wij kunnen nu op vijf nieuwe locaties op meerdere manieren toetsen wat het beste werkt voor natuurversterking onder water. Daardoor worden de onderzoeksresultaten degelijker en kunnen we verschillende omstandigheden bekijken. Zo wordt een stevige wetenschappelijke basis gelegd. We gaan bij de uitvoering van het project goed kijken naar de meest geschikte locaties en de partijen waarmee we het beste kunnen optrekken.”

De natuurlijke riffen die er vroeger in de Noordzee waren, zijn door menselijk ingrijpen en ziektes vrijwel verdwenen. Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee kiezen bewust voor natuurherstel rondom windmolenparken. “Er komen erg veel van zulke parken op de Noordzee bij”, zegt Lageweg. “Het zijn unieke locaties om aan natuurherstel te werken. Binnen de windparken mag niet over de bodem worden gevist. We plaatsen hier rifstructuren voor oesters en maken ook gebruik van de windmolenpalen als aanhechtingsplekken.”

 

 'De natuur kan in een kraamkamer opbloeien'

Het oesterrif is volgens Lageweg de motor voor natuurherstel. Daarvoor worden ziektevrije platte oesters uit Noorwegen gehaald. “Het rif zorgt voor schuilplekken en paailocaties en trekt hierdoor onder meer krabben, kreeften en vissen aan. Zo ontstaat een kraamkamer waar de natuur kan opbloeien. Daarvan heeft de hele Noordzee profijt.”

Blauwdruk voor natuurherstel
Het doel is om een blauwdruk voor het herstel van onderwaternatuur te ontwikkelen die in alle toekomstige windparken op de Noordzee kan worden toegepast. Lageweg: “We gaan de kennis ‘open source’ beschikbaar stellen aan ontwikkelaars van nieuwe windparken. Zij hoeven dan niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dat zorgt voor een vliegende start. Wij hechten er veel belang aan dat de groei van wind op de Noordzee gelijk opgaat met de groei van natuurversterking.”

Het is de intentie dat de kennis internationaal wordt verspreid, besluit Lageweg. “Het is vooral belangrijk om te kijken of de omstandigheden op zee vergelijkbaar zijn. We verwachten dat er inzichten kopieerbaar of in ieder geval bruikbaar zijn buiten de Nederlandse grenzen.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee
Website De Rijke Noordzee
Bericht over start van pilot Luchterduinen
WUR over terugkeer van platte oesters

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het