secundair logo knw 1

Foto: Pixabay

De regenachtige weken waarmee de zomer is begonnen, hebben in grote delen van het land voor een verdere verlichting van de droogte gezorgd. De droogte is weliswaar nog niet voorbij, maar volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling is er geen sprake meer van een dreigend watertekort. Daarom is de LCW van dit niveau overgegaan naar normaal waterbeheer.

Het neerslagtekort is gestabiliseerd door de aanzienlijke hoeveelheid hemelwater in de afgelopen weken, constateert de LCW in de achtste droogtemonitor van dit jaar. Ook in het stroomgebied van de Rijn en de Maas is er de nodige neerslag gevallen. Momenteel ligt de afvoer van de Rijn bij Lobith ongeveer rond 1.700 kubieke meter per seconde en van de Maas bij Sint Pieter rond 60 kubieke meter per seconde, beide duidelijk boven het LCW-criterium. Er komt daarmee voldoende water Nederland binnen om aan de watervraag te kunnen voldoen.

Deze twee ontwikkelingen maken nog geen einde aan de droogte, maar er is volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling op het ogenblik geen sprake meer van een dreigend landelijk watertekort. De commissie was op 25 mei opgeschaald naar niveau 1 (dreigend watertekort). Dat is nu teruggedraaid; vanaf vandaag geldt weer niveau 0 (normaal waterbeheer). Dit betekent dat de landelijke coördinatie en advisering bij de verdeling van het beschikbare water minder intensief is geworden.

Droogtemaatregelen nog van kracht
De waterschappen en Rijkswaterstaat houden de situatie nauwlettend in de gaten. Droogtemaatregelen blijven waar nodig van kracht. Het gaat onder meer om het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, het regionaal instellen van beregeningsverboden en het inspecteren van droogtegevoelige kades. De LCW zal voorlopig nog om de twee weken een droogtemonitor uitbrengen.

Rijkswaterstaat blijft het peil van het IJsselmeer en Markermeer sturen op 15 millimeter onder NAP. Er wordt waterbesparend geschut op een aantal locaties zoals sluis Terneuzen, om zoveel mogelijk water vast te houden. In het westen voeren de meeste waterschappen nog inspecties uit op droogtegevoelige kades. Chlorideconcentraties zijn normaal voor de tijd van het jaar. Enkele waterschappen melden lichte verziltingsproblemen, vooral in diepe polders als gevolg van zout kwelwater.

Stabilisatie van neerslagtekort
Lag het gemiddelde neerslagtekort in Nederland eind mei nog boven het niveau van het recordjaar 1976, dat is intussen na een vrij natte periode wel veranderd. Het actuele tekort is 183 millimeter en bevindt zich daarmee in de buurt van het gemiddelde van de 5 procent droogste jaren. Dat blijft de komende vijftien dagen zo; het KNMI verwacht een lichte stijging naar 197 millimeter.

De regen bracht verlichting voor landbouw en natuur. Het wisselvallige weer zorgde voor voldoende vocht voor de groei van gewassen op akkers en in de natuur, aldus de LCW. Er zijn nog steeds forse regionale verschillen. Veel waterschappen hebben de peilen opgezet boven het zomerpeil om aan de watervraag van landbouw en natuur te kunnen voldoen.

Redelijk herstel van grondwaterstanden
De grondwaterstanden zijn zich redelijk aan het herstellen. Wel verschilt de grondwatersituatie regionaal sterk. De standen variëren van zeer laag tot bovengemiddeld voor begin juli. Op de hoge zandgronden laat het herstel op zich wachten. Op sommige plekken zijn ook watergangen drooggevallen.

Voor de bereiding van drinkwater is volgens de LCW voldoende grond- en oppervlaktewater beschikbaar. De vraag naar drinkwater was in de lente hoog – met een piek tijdens Pinksteren –, maar is nu terug op een normaal niveau dat past bij gematigd zomerweer. De verwachting is dat dit de komende twee weken zo blijft. Drinkwaterbedrijven gaan door met hun oproep aan gebruikers om bewust om te gaan met drinkwater.

 

Neerslagtekort 8 7 2020

MEER INFORMATIE
Droogtemonitoren van LCW in 2020
Toelichting door Rijkswaterstaat
Toelichting door Unie van Waterschappen
Kamerbrief minister Van Nieuwenhuizen (8-7)
H2O-bericht over vorige droogtemonitor (24-6)
H2O-bericht over opschaling naar niveau 1 (eind mei)
H2O-interview Patrick Jansen over waterhuishouding droge zandgronden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost