secundair logo knw 1

Het havenstrand van Vlieland is flink afgekalfd I Foto: Rijkswaterstaat

Het strand van Ameland heeft er deze zomer ruim 3 miljoen kubieke meter zand bijgekregen. Daarmee is het Waddeneiland voor de komende jaren weer goed beschermd tegen de zee. Rijkswaterstaat gaat nu aan de slag op Vlieland.

Op Ameland, Vlieland en Texel moet regelmatig extra zand worden aangebracht vanwege de sterke erosie van de kust door wind, stroming en golven. Rijkswaterstaat doet dit nu op de eerste twee Waddeneilanden. Op Texel is de kust vrij recent al op twee locaties versterkt met zand.

Veel extra zand op Ameland
Het gaat op Ameland om een grote hoeveelheid extra zand: meer dan 3 miljoen kubieke meter. De zandsuppletie is tussen mei en augustus uitgevoerd op het strand bij Hollum aan de westkant van het eiland. Het strand ligt er nu weer tiptop bij, laat Rijkswaterstaat weten.

In 2019 was op Ameland de vorige zandsuppletie. Daarna was het strand in enkele jaren tijd een stuk smaller en lager geworden.

Het zand voor de nieuwe suppletie is gehaald uit zandwinlocaties in de Noordzee op ruim 15 kilometer afstand van Ameland. Voor een dergelijke klus worden speciale baggerschepen ingezet: sleephopperzuigers.

Oostkust Vlieland aangepakt
Nu is Vlieland aan de beurt. Hier is de oostkust door stormen flink afgekalfd. Het havenstrand en het Noordzeestrand krijgen er bij elkaar 1,5 miljoen kubieke meter zand bij. In 2021 was al ten noordoosten van het eiland zand gestort op de zeebodem.

Rijkswaterstaat gaat eerst het havenstrand versterken en daarna het Noordzeestrand. Op het havenstrand wordt ook een zanddepot aangelegd met extra zand. Daarmee kan het strand later opschuiven waar dat nodig is.

Zand van zeebodem opgezogen
Het zand wordt met sleephopperzuigers opgezogen van de zeebodem op meer dan 10 kilometer van Vlieland en vervolgens naar de kust gebracht. Omwille van de natuur op het eiland lijkt dit zand zoveel mogelijk op het zand van de twee stranden. Het op het strand aangebrachte zand kan ook doorstuiven de duinen in.

Aannemer Boskalis start komende week met het opspuiten van het zand. In verband met de werkzaamheden wordt het havenstrand tot het einde van het suppletiegebied nabij strandpaviljoen Oost volledig afgesloten. Deze maatregel gaat in op maandag 11 september en duurt enkele weken.

De afsluiting is volgens Rijkswaterstaat noodzakelijk, omdat bij het havenstrand de methode van rainbowen wordt toegepast. Daarbij wordt het zand rechtstreeks vanuit een schip opgespoten in plaats van via een persleiding, zoals voor de rest gebeurt. Ook moet het depot worden gevuld.

 

LEES OOK
Deltares: zandsuppletie kustversterking is nog lang vol te houden

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!