secundair logo knw 1

Het strand van Ameland na een eerdere zandsuppletie I foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Jaap Boelens

Het strand aan de westkant van Ameland krijgt er deze zomer een flinke hoeveelheid zand bij. Met 3 miljoen kubieke meter zand wordt het strand hoger en breder gemaakt. Dat is nodig vanwege de sterke erosie van de kust.

Rijkswaterstaat noemt het één van de grootste zandsuppleties langs de Nederlandse kust. Dit wordt geïllustreerd met een vergelijking: met de meer dan 3 miljoen kubieke meter zand zou de vuurtoren van Ameland zo’n 1.500 keer kunnen worden gevuld.

Sleephopperzuigers ingezet
Het zand komt uit zandwinlocaties in de Noordzee op ruim 15 kilometer afstand van het Waddeneiland. Baggerschepen brengen het zand naar het strand bij Hollum, tussen strandpalen 1.2 en 4.6. De werkzaamheden zijn vorige week van start gegaan en duren tot en met augustus.

Hiervoor worden sleephopperzuigers ingezet. Deze speciale baggerschepen zuigen zand op van de zeebodem. Nadat het zand naar de kust is gebracht, wordt het via een persleiding op het strand gespoten en dan met bulldozers en shovels verder verspreid. Ook kan het zand vanaf het strand doorstuiven naar de duinen.

Na vier jaar weer zandsuppletie
Al vaker is zandsuppletie toegepast op Ameland; de vorige keer was in 2019. De maatregel is na vier jaar weer nodig omdat de westkust altijd sterk slijt door wind, golven en stroming, licht Rijkswaterstaat toe. Vooral in de omgeving van paal 2 is het strand een stuk smaller en lager geworden.

Zonder het extra zand zou de kustlijn zich gemiddeld 1 meter per jaar landinwaarts verplaatsen. Ook wordt met de maatregel ingespeeld op de stijgende zeespiegel. Oostelijk op het eiland is dit probleem er niet. Daar spoelt zand juist weer aan.

Klaar voor stormseizoen
Robert Zijlstra, adviseur waterveiligheid en morfologie bij Rijkswaterstaat, legt in een gesprek met Omrop Fryslân uit waarom de zandsuppletie wat eerder komt dan aanvankelijk ingeschat. “Dat valt, denk ik, vooral te wijten aan het vorige stormseizoen, in februari en maart 2022. Toen is het vaker hoogwater geweest en waren er meer golven.” Mede hierdoor is op sommige plekken inmiddels meer dan drie meter strand verdwenen.

Het is ongebruikelijk om in de zomerperiode door te werken vanwege de recreatie. De situatie is echter “vrij extreem” volgens Zijlstra. Daarom heeft Rijkswaterstaat in overleg met de gemeente besloten om dat nu wel te doen. “Dan kan het voor het volgende stormseizoen klaar zijn.”


RECENTE ZANDSUPPLETIES

In 2022 en begin 2023 is 11,6 miljoen kubieke meter zand in de kustzone gesuppleerd. Dat blijkt uit de vandaag (17 mei) verschenen rapportage Staat van Ons Water 2022. Het zand is aangebracht op deze locaties:

  • Noordwijk, als een vooroeversuppletie van 5,5 miljoen m3 zand (2022)
  • Heemskerk, als een vooroeversuppletie van 3 miljoen m3 zand (juni 2022 - maart 2023)
  • Texel-Noord en Texel-Midden, twee strandsuppleties van in totaal 2,5 miljoen m3 zand (september 2022 - maart 2023)
  • Katwijk, als een strandsuppletie van 0,6 miljoen m3 (september - februari 2023)
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.