secundair logo knw 1

Het strand van Ameland na een eerdere zandsuppletie I foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Jaap Boelens

Het strand aan de westkant van Ameland krijgt er deze zomer een flinke hoeveelheid zand bij. Met 3 miljoen kubieke meter zand wordt het strand hoger en breder gemaakt. Dat is nodig vanwege de sterke erosie van de kust.

Rijkswaterstaat noemt het één van de grootste zandsuppleties langs de Nederlandse kust. Dit wordt geïllustreerd met een vergelijking: met de meer dan 3 miljoen kubieke meter zand zou de vuurtoren van Ameland zo’n 1.500 keer kunnen worden gevuld.

Sleephopperzuigers ingezet
Het zand komt uit zandwinlocaties in de Noordzee op ruim 15 kilometer afstand van het Waddeneiland. Baggerschepen brengen het zand naar het strand bij Hollum, tussen strandpalen 1.2 en 4.6. De werkzaamheden zijn vorige week van start gegaan en duren tot en met augustus.

Hiervoor worden sleephopperzuigers ingezet. Deze speciale baggerschepen zuigen zand op van de zeebodem. Nadat het zand naar de kust is gebracht, wordt het via een persleiding op het strand gespoten en dan met bulldozers en shovels verder verspreid. Ook kan het zand vanaf het strand doorstuiven naar de duinen.

Na vier jaar weer zandsuppletie
Al vaker is zandsuppletie toegepast op Ameland; de vorige keer was in 2019. De maatregel is na vier jaar weer nodig omdat de westkust altijd sterk slijt door wind, golven en stroming, licht Rijkswaterstaat toe. Vooral in de omgeving van paal 2 is het strand een stuk smaller en lager geworden.

Zonder het extra zand zou de kustlijn zich gemiddeld 1 meter per jaar landinwaarts verplaatsen. Ook wordt met de maatregel ingespeeld op de stijgende zeespiegel. Oostelijk op het eiland is dit probleem er niet. Daar spoelt zand juist weer aan.

Klaar voor stormseizoen
Robert Zijlstra, adviseur waterveiligheid en morfologie bij Rijkswaterstaat, legt in een gesprek met Omrop Fryslân uit waarom de zandsuppletie wat eerder komt dan aanvankelijk ingeschat. “Dat valt, denk ik, vooral te wijten aan het vorige stormseizoen, in februari en maart 2022. Toen is het vaker hoogwater geweest en waren er meer golven.” Mede hierdoor is op sommige plekken inmiddels meer dan drie meter strand verdwenen.

Het is ongebruikelijk om in de zomerperiode door te werken vanwege de recreatie. De situatie is echter “vrij extreem” volgens Zijlstra. Daarom heeft Rijkswaterstaat in overleg met de gemeente besloten om dat nu wel te doen. “Dan kan het voor het volgende stormseizoen klaar zijn.”


RECENTE ZANDSUPPLETIES

In 2022 en begin 2023 is 11,6 miljoen kubieke meter zand in de kustzone gesuppleerd. Dat blijkt uit de vandaag (17 mei) verschenen rapportage Staat van Ons Water 2022. Het zand is aangebracht op deze locaties:

  • Noordwijk, als een vooroeversuppletie van 5,5 miljoen m3 zand (2022)
  • Heemskerk, als een vooroeversuppletie van 3 miljoen m3 zand (juni 2022 - maart 2023)
  • Texel-Noord en Texel-Midden, twee strandsuppleties van in totaal 2,5 miljoen m3 zand (september 2022 - maart 2023)
  • Katwijk, als een strandsuppletie van 0,6 miljoen m3 (september - februari 2023)
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.