secundair logo knw 1

De twee eilanden van het zonnepark op het spaarbekken I foto: Evides Waterbedrijf

Evides Waterbedrijf en energieleverancier Eneco hebben een drijvend zonnepark geopend op het spaarbekken van productielocatie Berenplaat in Spijkenisse. De opgewekte elektriciteit wordt ook gebruikt op deze locatie. Dat dekt 21 procent van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering.

Het zonnepark op de Berenplaat bestaat uit twee eilanden van ieder 1,5 hectare met in totaal 8.804 zonnepanelen. Jaarlijks wordt ongeveer 4.876 megawattuur geproduceerd, wat vergelijkbaar is met het energieverbruik van 2.000 huishoudens. De precieze hoeveelheid hangt af van het aantal zonne-uren.

De eilanden worden met zware betonnen platen op hun plek gehouden. De constructie kan wel meebewegen als het waterniveau wijzigt.

Geen impact op waterkwaliteit
Annette Ottolini, algemeen directeur van Evides Waterbedrijf, en Erwin Leeuwis, directeur Eneco AD&R, verrichtten op maandag 8 april de openingshandeling. Het drijvende zonnepark is ontwikkeld door Eneco en GroenLeven. 

Het is voor Evides een voorwaarde dat de energieopwekking geen impact mag hebben op de waterkwaliteit in het spaarbekken, omdat dit gevuld is met voorgezuiverd rivierwater en een belangrijke functie heeft voor de drinkwaterproductie. Deze kwaliteit wordt volgens het waterbedrijf gewaarborgd door de ontwikkelde zonne-eilanden. De invloed van de panelen op de planten en algen in het water wordt de komende twee jaar gemonitord.

Naar energieneutraal drinkwaterproductieproces
Evides noemt de realisatie van het zonnepark de volgende innovatieve stap naar het energieneutraal maken van het eigen drinkwaterproductieproces. Daarvoor is er het programma Evides Energie Neutraal (EEN). Het bedrijf draait aan twee knoppen: het waar mogelijk verlagen van het energiegebruik en het opwekken van duurzame energie.

Annette Ottolini Evides en Erwin Leeuwis EnecoAnnette Ottolini (Evides) en Erwin Leeuwis (Eneco) openden op 8 april samen het zonnepark

In het kader van het laatste legt Evides onder andere zonneparken aan op de eigen terreinen, zegt Ottoloni. “Wij kiezen naast grond- en dakgebonden zonneparken voor drijvende zonneparken. Daarmee maken we slim gebruik van onze spaarbekkens. Zij dienen als opslag van onze grondstof voor de drinkwatervoorziening én nu ook voor energieopwekking.”

In 2020 is er op de Rotterdamse productielocatie Kralingen een drijvend zonnepark geopend, dat als bijzonder aspect heeft dat dit zonnevolgend is. Lieren en sensoren zorgen ervoor dat de panelen kunnen meedraaien met de zon.

Impuls aan duurzaamheid in omgeving
Evides en Eneco hebben samen een fonds opgericht om verduurzaming in de omgeving een impuls te geven. De bedoeling is dat ook de regio voordeel heeft van de lokale opwek van energie. Vanuit het omgevingsfonds is een bijdrage beschikbaar gesteld voor de financiering van projecten in de gemeenten Nissewaard en Hoeksche Waard.

BEKIJK OOK
Openingsfilm drijvend zonnepark Berenplaat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ir H.Laros · 1 months ago
    Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....