0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De waterschappen zijn het onderling nog niet eens over de aanpassing van het belastingstelsel. Daarom wil het bestuur van de Unie van Waterschappen de inhoudelijke discussie verder overlaten aan de nieuwe waterschapsbesturen, die na de verkiezingen van 20 maart 2019 aantreden. De leden buigen zich aanstaande vrijdag over dit voorstel.

Volgens het bestuur van de Unie van Waterschappen moet de aanpassing van het belastingstelsel kunnen rekenen op een groot draagvlak bij de waterschappen. Dat is nu niet het geval. Daarom wil het Unie-bestuur de verdere beraadslagingen en besluitvorming minstens een half jaar uitstellen. Dan kan samen met de nieuwe waterschapsbesturen worden bekeken hoe de discussie wordt vervolgd.

“De besturen van de waterschappen blijken op dit moment niet gelijk te denken over de urgentie van de aanpassingen en de wijze waarop het belastingstelsel zou moeten worden aangepast”, aldus de gisteren gegeven toelichting op de site van de Unie. Wel wordt opgemerkt dat een aantal waterschappen al grote knelpunten met het huidige stelsel ervaart. “Een herziening is dus onverminderd urgent.”

In oktober was al bekendgemaakt dat het definitieve besluit over het nieuwe belastingstelsel niet eerder dan eind 2019 zou worden genomen, omdat op een aantal punten nadere studie nodig is. De Unie stelde de waterschapsbesturen voor om tijdens de ledenvergadering op 14 december alvast een voorlopig besluit te nemen over de onderdelen van het plan waarover brede consensus bestaat. Dat is nu van de baan.

De Unie van Waterschappen kwam in het voorjaar met het plan voor de aanpassing van het belastingsysteem. Dat moet de kosten voor waterbeheer ‘eerlijker, duidelijker en duurzamer’ verdelen en ook ruimte aan regionaal maatwerk bieden. Al snel zwelde de kritiek aan. Zo verzetten agrariërs en natuurbeheerders zich tegen de aanpassing, omdat zij flink meer belasting gaan betalen.

 

MEER INFORMATIE
Bericht UvW over uitstel van discussie
Eerder bericht over uitstel van definitief besluit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)
Dick, Dank voor je nieuwe inzichten. Ik vraag me af: hebben jullie ontwerpers in jullie onderzoek meegenomen? Wat vinden zij ervan?
Dit is wel een heel goed idee.
Ik zou die nieuwe zuivering best een keer willen zien tijdens een open dag.
150 mm is veel dat lukt in 24 uur maar in 1 uur afhankelijk van je systeemkeuze. Op de samenwerkingsvorm na zie ik niet zoveel nieuws, als wat de standaardopgave is voor de waterontwerper bij een nieuwe wijk. Bij een wadi die sinds 1992 er al zijn en inmiddels 200 van in de stad liggen, stroomt het water per definitie er schoner uit dan in. Het experiment en de mogelijke vernieuwingen maken, als blijkt dat die werken, maakt het tot de slimste waterwijk ter wereld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het