secundair logo knw 1

De nieuwe waterschapsbesturen moeten na maart 2019 bepalen hoe de discussie verdergaat (foto: Pixabay)

De waterschappen zijn het onderling nog niet eens over de aanpassing van het belastingstelsel. Daarom wil het bestuur van de Unie van Waterschappen de inhoudelijke discussie verder overlaten aan de nieuwe waterschapsbesturen, die na de verkiezingen van 20 maart 2019 aantreden. De leden buigen zich aanstaande vrijdag over dit voorstel.

Volgens het bestuur van de Unie van Waterschappen moet de aanpassing van het belastingstelsel kunnen rekenen op een groot draagvlak bij de waterschappen. Dat is nu niet het geval. Daarom wil het Unie-bestuur de verdere beraadslagingen en besluitvorming minstens een half jaar uitstellen. Dan kan samen met de nieuwe waterschapsbesturen worden bekeken hoe de discussie wordt vervolgd.

“De besturen van de waterschappen blijken op dit moment niet gelijk te denken over de urgentie van de aanpassingen en de wijze waarop het belastingstelsel zou moeten worden aangepast”, aldus de gisteren gegeven toelichting op de site van de Unie. Wel wordt opgemerkt dat een aantal waterschappen al grote knelpunten met het huidige stelsel ervaart. “Een herziening is dus onverminderd urgent.”

In oktober was al bekendgemaakt dat het definitieve besluit over het nieuwe belastingstelsel niet eerder dan eind 2019 zou worden genomen, omdat op een aantal punten nadere studie nodig is. De Unie stelde de waterschapsbesturen voor om tijdens de ledenvergadering op 14 december alvast een voorlopig besluit te nemen over de onderdelen van het plan waarover brede consensus bestaat. Dat is nu van de baan.

De Unie van Waterschappen kwam in het voorjaar met het plan voor de aanpassing van het belastingsysteem. Dat moet de kosten voor waterbeheer ‘eerlijker, duidelijker en duurzamer’ verdelen en ook ruimte aan regionaal maatwerk bieden. Al snel zwelde de kritiek aan. Zo verzetten agrariërs en natuurbeheerders zich tegen de aanpassing, omdat zij flink meer belasting gaan betalen.

 

MEER INFORMATIE
Bericht UvW over uitstel van discussie
Eerder bericht over uitstel van definitief besluit

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!