0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De waterschappen zijn het onderling nog niet eens over de aanpassing van het belastingstelsel. Daarom wil het bestuur van de Unie van Waterschappen de inhoudelijke discussie verder overlaten aan de nieuwe waterschapsbesturen, die na de verkiezingen van 20 maart 2019 aantreden. De leden buigen zich aanstaande vrijdag over dit voorstel.

Volgens het bestuur van de Unie van Waterschappen moet de aanpassing van het belastingstelsel kunnen rekenen op een groot draagvlak bij de waterschappen. Dat is nu niet het geval. Daarom wil het Unie-bestuur de verdere beraadslagingen en besluitvorming minstens een half jaar uitstellen. Dan kan samen met de nieuwe waterschapsbesturen worden bekeken hoe de discussie wordt vervolgd.

“De besturen van de waterschappen blijken op dit moment niet gelijk te denken over de urgentie van de aanpassingen en de wijze waarop het belastingstelsel zou moeten worden aangepast”, aldus de gisteren gegeven toelichting op de site van de Unie. Wel wordt opgemerkt dat een aantal waterschappen al grote knelpunten met het huidige stelsel ervaart. “Een herziening is dus onverminderd urgent.”

In oktober was al bekendgemaakt dat het definitieve besluit over het nieuwe belastingstelsel niet eerder dan eind 2019 zou worden genomen, omdat op een aantal punten nadere studie nodig is. De Unie stelde de waterschapsbesturen voor om tijdens de ledenvergadering op 14 december alvast een voorlopig besluit te nemen over de onderdelen van het plan waarover brede consensus bestaat. Dat is nu van de baan.

De Unie van Waterschappen kwam in het voorjaar met het plan voor de aanpassing van het belastingsysteem. Dat moet de kosten voor waterbeheer ‘eerlijker, duidelijker en duurzamer’ verdelen en ook ruimte aan regionaal maatwerk bieden. Al snel zwelde de kritiek aan. Zo verzetten agrariërs en natuurbeheerders zich tegen de aanpassing, omdat zij flink meer belasting gaan betalen.

 

MEER INFORMATIE
Bericht UvW over uitstel van discussie
Eerder bericht over uitstel van definitief besluit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag