0
0
0
s2smodern

Recreanten komen graag naar de Zandmotor, de kunstmatige zandbank voor de Zuid-Hollandse kust. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research. Ze waarderen het schone strand, de rust en de ruimte, de lagune om te kitesurfen en de voorzieningen.

Martin Goossen 180 vk Martin GoossenHet gemiddelde rapportcijfer is zelfs iets gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek vijf jaar geleden: van een 8,1 werd dat een 8,2. "Dat is een hoge score", zegt onderzoeker Martin Goossen van de Wageningse universiteit. "Er lijkt een redelijke balans te zijn tussen water, natuur en recreatie en dat wil men ook graag zo houden."


(advertentie)

De Zandmotor werd in 2011 in de vorm van een schiereiland aangelegd tussen Ter Heijde en Kijkduin. In plaats van het strand op te hogen of te verbreden is hier een grote hoeveelheid zand (20 miljoen kubieke meter) neergelegd die door de stroming verder verspreid moet worden.

Het experiment wil natuurlijke processen gebruiken om stranden en duinen op een veilige breedte te houden (‘Building with Nature’) en tegelijk kansen bieden voor recreatie en natuurontwikkeling. Vorig jaar is naar voorbeeld hiervan bij het Britse Norfolk ook een zandmotor aangelegd om erosie tegen te gaan.

Kitesurfers
Het onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland werd uitgevoerd, laat zien dat de Zandmotor in 2019 en 2020 ook meer mensen trok dan in 2015. Het jaarbezoek is op basis van infraroodsensoren bij de vijf aanliggende strandslagen geschat op minstens 525.000 recreanten.

Wandelen, zwemmen, zonnen, op een terras zitten, met de hond wandelen en kitesurfen zijn de populairste activiteiten. Net als in 2015 ergeren enkele bezoekers zich aan de aanwezigheid van afval en overlast van loslopende honden.

In vergelijking met 2015 komen er minder hondenbezitters op de Zandmotor, maar is het aandeel kitesurfers flink gestegen. Een kleine meerderheid vindt het acceptabel als een deel van de Zandmotor tijdens het broedseizoen wordt afgesloten voor natuurontwikkeling.

Vogels
Dat is tevens een van de aanbevelingen van het onderzoek, die worden meegenomen in de zogenaamde brede beleidsevaluatie van 2021 van de provincie. Behalve met recreanten spraken de onderzoekers ook met enkele stakeholders, waaronder de Stichting Duinbehoud. Die zei zich zorgen te maken over de toenemende aantallen drones en paramotoren en de gevolgen daarvan voor de natuur.

"Door een simpele afzetting met paaltjes en een lijntje in het broedseizoen kun je aangeven dat in bepaalde delen mogelijk vogels broeden die niet mogen worden verstoord door recreanten en honden", aldus Goossen. "Maar dat is uiteindelijk aan de beheerder."

 

MEER INFORMATIE
Rapport ‘Beleving en gebruik van de Zandmotor’
Nieuwsbericht Wageningen University & Research
H2O-bericht: Aanleg zandmotor bij Britse Norfolk van start
H2O-bericht: ‘Zandmotor houdt het veel langer vol dan verwacht’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.