0
0
0
s2smodern

Recreanten komen graag naar de Zandmotor, de kunstmatige zandbank voor de Zuid-Hollandse kust. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research. Ze waarderen het schone strand, de rust en de ruimte, de lagune om te kitesurfen en de voorzieningen.

Martin Goossen 180 vk Martin GoossenHet gemiddelde rapportcijfer is zelfs iets gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek vijf jaar geleden: van een 8,1 werd dat een 8,2. "Dat is een hoge score", zegt onderzoeker Martin Goossen van de Wageningse universiteit. "Er lijkt een redelijke balans te zijn tussen water, natuur en recreatie en dat wil men ook graag zo houden."(advertentie)

De Zandmotor werd in 2011 in de vorm van een schiereiland aangelegd tussen Ter Heijde en Kijkduin. In plaats van het strand op te hogen of te verbreden is hier een grote hoeveelheid zand (20 miljoen kubieke meter) neergelegd die door de stroming verder verspreid moet worden.

Het experiment wil natuurlijke processen gebruiken om stranden en duinen op een veilige breedte te houden (‘Building with Nature’) en tegelijk kansen bieden voor recreatie en natuurontwikkeling. Vorig jaar is naar voorbeeld hiervan bij het Britse Norfolk ook een zandmotor aangelegd om erosie tegen te gaan.

Kitesurfers
Het onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland werd uitgevoerd, laat zien dat de Zandmotor in 2019 en 2020 ook meer mensen trok dan in 2015. Het jaarbezoek is op basis van infraroodsensoren bij de vijf aanliggende strandslagen geschat op minstens 525.000 recreanten.

Wandelen, zwemmen, zonnen, op een terras zitten, met de hond wandelen en kitesurfen zijn de populairste activiteiten. Net als in 2015 ergeren enkele bezoekers zich aan de aanwezigheid van afval en overlast van loslopende honden.

In vergelijking met 2015 komen er minder hondenbezitters op de Zandmotor, maar is het aandeel kitesurfers flink gestegen. Een kleine meerderheid vindt het acceptabel als een deel van de Zandmotor tijdens het broedseizoen wordt afgesloten voor natuurontwikkeling.

Vogels
Dat is tevens een van de aanbevelingen van het onderzoek, die worden meegenomen in de zogenaamde brede beleidsevaluatie van 2021 van de provincie. Behalve met recreanten spraken de onderzoekers ook met enkele stakeholders, waaronder de Stichting Duinbehoud. Die zei zich zorgen te maken over de toenemende aantallen drones en paramotoren en de gevolgen daarvan voor de natuur.

"Door een simpele afzetting met paaltjes en een lijntje in het broedseizoen kun je aangeven dat in bepaalde delen mogelijk vogels broeden die niet mogen worden verstoord door recreanten en honden", aldus Goossen. "Maar dat is uiteindelijk aan de beheerder."

 

MEER INFORMATIE
Rapport ‘Beleving en gebruik van de Zandmotor’
Nieuwsbericht Wageningen University & Research
H2O-bericht: Aanleg zandmotor bij Britse Norfolk van start
H2O-bericht: ‘Zandmotor houdt het veel langer vol dan verwacht’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.