0
0
0
s2smodern

Recreanten komen graag naar de Zandmotor, de kunstmatige zandbank voor de Zuid-Hollandse kust. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research. Ze waarderen het schone strand, de rust en de ruimte, de lagune om te kitesurfen en de voorzieningen.

Martin Goossen 180 vk Martin GoossenHet gemiddelde rapportcijfer is zelfs iets gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek vijf jaar geleden: van een 8,1 werd dat een 8,2. "Dat is een hoge score", zegt onderzoeker Martin Goossen van de Wageningse universiteit. "Er lijkt een redelijke balans te zijn tussen water, natuur en recreatie en dat wil men ook graag zo houden."(advertentie)


De Zandmotor werd in 2011 in de vorm van een schiereiland aangelegd tussen Ter Heijde en Kijkduin. In plaats van het strand op te hogen of te verbreden is hier een grote hoeveelheid zand (20 miljoen kubieke meter) neergelegd die door de stroming verder verspreid moet worden.

Het experiment wil natuurlijke processen gebruiken om stranden en duinen op een veilige breedte te houden (‘Building with Nature’) en tegelijk kansen bieden voor recreatie en natuurontwikkeling. Vorig jaar is naar voorbeeld hiervan bij het Britse Norfolk ook een zandmotor aangelegd om erosie tegen te gaan.

Kitesurfers
Het onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland werd uitgevoerd, laat zien dat de Zandmotor in 2019 en 2020 ook meer mensen trok dan in 2015. Het jaarbezoek is op basis van infraroodsensoren bij de vijf aanliggende strandslagen geschat op minstens 525.000 recreanten.

Wandelen, zwemmen, zonnen, op een terras zitten, met de hond wandelen en kitesurfen zijn de populairste activiteiten. Net als in 2015 ergeren enkele bezoekers zich aan de aanwezigheid van afval en overlast van loslopende honden.

In vergelijking met 2015 komen er minder hondenbezitters op de Zandmotor, maar is het aandeel kitesurfers flink gestegen. Een kleine meerderheid vindt het acceptabel als een deel van de Zandmotor tijdens het broedseizoen wordt afgesloten voor natuurontwikkeling.

Vogels
Dat is tevens een van de aanbevelingen van het onderzoek, die worden meegenomen in de zogenaamde brede beleidsevaluatie van 2021 van de provincie. Behalve met recreanten spraken de onderzoekers ook met enkele stakeholders, waaronder de Stichting Duinbehoud. Die zei zich zorgen te maken over de toenemende aantallen drones en paramotoren en de gevolgen daarvan voor de natuur.

"Door een simpele afzetting met paaltjes en een lijntje in het broedseizoen kun je aangeven dat in bepaalde delen mogelijk vogels broeden die niet mogen worden verstoord door recreanten en honden", aldus Goossen. "Maar dat is uiteindelijk aan de beheerder."

 

MEER INFORMATIE
Rapport ‘Beleving en gebruik van de Zandmotor’
Nieuwsbericht Wageningen University & Research
H2O-bericht: Aanleg zandmotor bij Britse Norfolk van start
H2O-bericht: ‘Zandmotor houdt het veel langer vol dan verwacht’

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?
@Ton BresserDank Ton. Belangrijk om na te denken over hoe we de watertransitie op gang krijgen. Ik ben wel bang dat een overstroming eerder aanzet tot actie dan droogte.
Spijker kop weer Jos. Het probleem treffend beschreven. En naam misschien Ministerie WaKeRo (Min. Water, Klimaat en Ruimtelijke ordening?) Is een soort waakfunctie ;-)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.