secundair logo knw 1

Een van de strandopgangen naar de Zandmotor voor de Zuid-Hollandse kust. Foto WUR/Martin Goossen.

Recreanten komen graag naar de Zandmotor, de kunstmatige zandbank voor de Zuid-Hollandse kust. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Environmental Research. Ze waarderen het schone strand, de rust en de ruimte, de lagune om te kitesurfen en de voorzieningen.

Martin Goossen 180 vk Martin GoossenHet gemiddelde rapportcijfer is zelfs iets gestegen ten opzichte van het vorige onderzoek vijf jaar geleden: van een 8,1 werd dat een 8,2. "Dat is een hoge score", zegt onderzoeker Martin Goossen van de Wageningse universiteit. "Er lijkt een redelijke balans te zijn tussen water, natuur en recreatie en dat wil men ook graag zo houden."



(advertentie)

De Zandmotor werd in 2011 in de vorm van een schiereiland aangelegd tussen Ter Heijde en Kijkduin. In plaats van het strand op te hogen of te verbreden is hier een grote hoeveelheid zand (20 miljoen kubieke meter) neergelegd die door de stroming verder verspreid moet worden.

Het experiment wil natuurlijke processen gebruiken om stranden en duinen op een veilige breedte te houden (‘Building with Nature’) en tegelijk kansen bieden voor recreatie en natuurontwikkeling. Vorig jaar is naar voorbeeld hiervan bij het Britse Norfolk ook een zandmotor aangelegd om erosie tegen te gaan.

Kitesurfers
Het onderzoek van Wageningen Environmental Research, dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland werd uitgevoerd, laat zien dat de Zandmotor in 2019 en 2020 ook meer mensen trok dan in 2015. Het jaarbezoek is op basis van infraroodsensoren bij de vijf aanliggende strandslagen geschat op minstens 525.000 recreanten.

Wandelen, zwemmen, zonnen, op een terras zitten, met de hond wandelen en kitesurfen zijn de populairste activiteiten. Net als in 2015 ergeren enkele bezoekers zich aan de aanwezigheid van afval en overlast van loslopende honden.

In vergelijking met 2015 komen er minder hondenbezitters op de Zandmotor, maar is het aandeel kitesurfers flink gestegen. Een kleine meerderheid vindt het acceptabel als een deel van de Zandmotor tijdens het broedseizoen wordt afgesloten voor natuurontwikkeling.

Vogels
Dat is tevens een van de aanbevelingen van het onderzoek, die worden meegenomen in de zogenaamde brede beleidsevaluatie van 2021 van de provincie. Behalve met recreanten spraken de onderzoekers ook met enkele stakeholders, waaronder de Stichting Duinbehoud. Die zei zich zorgen te maken over de toenemende aantallen drones en paramotoren en de gevolgen daarvan voor de natuur.

"Door een simpele afzetting met paaltjes en een lijntje in het broedseizoen kun je aangeven dat in bepaalde delen mogelijk vogels broeden die niet mogen worden verstoord door recreanten en honden", aldus Goossen. "Maar dat is uiteindelijk aan de beheerder."

 

MEER INFORMATIE
Rapport ‘Beleving en gebruik van de Zandmotor’
Nieuwsbericht Wageningen University & Research
H2O-bericht: Aanleg zandmotor bij Britse Norfolk van start
H2O-bericht: ‘Zandmotor houdt het veel langer vol dan verwacht’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.