secundair logo knw 1

Wie betaalt hoeveel waterschapsbelasting? Die vraag houdt de gemoederen bij waterschap Brabantse Delta al enige tijd bezig. Een eerste bestuursvoorstel kon op felle kritiek van de oppositie rekenen. Nu wordt de inspraakprocedure gestopt. ‘Niet vanwege de kritiek van oppositiepartijen, maar vanwege fouten in de gebruikte berekening.’

Om de vijf jaar maakt elk waterschap een nieuwe kostentoedelingsverordening. Zo wordt de vraag beantwoord hoe de waterschapsbelasting wordt verdeeld tussen burgers, eigenaren van woningen en bedrijven, agrariërs en bezitters van natuurterreinen.

Karin van den BergKarin van den Berg“Bij de beantwoording van vragen over de toedeling van het Algemeen Bestuur, ontdekten we een fout en vervolgens hebben we de gebruikte aantallen opnieuw onderzocht”, stelt Karin van den Berg, lid van het Dagelijks Bestuur van Brabantse Delta en portefeuillehouder op dit onderwerp.

Na onderzoek bleken er volgens Van den Berg twee fouten te zitten in de achterliggende berekening om de belasting over de verschillende categorieën te verdelen. “De gebruikte inwonersaantallen waren niet correct en er zijn onjuiste cijfers toegepast voor de waardeverhouding tussen ongebouwd, gebouwd en natuur. Daarom hebben we de procedure ingetrokken.”

Hoeveel impact de gemaakte fouten hebben en of het nieuwe voorstel erg zal verschillen van het vorige, kan Van den Berg niet zeggen. “Natuurlijk zullen er verschillen zijn, dat is logisch als er andere cijfers worden gebruikt. Maar dit is geen reactie op de kritiek van de oppositie. Dit gaat om correcte en zorgvuldige besluitvorming.”

Van den Berg werkt nu aan een nieuwe kostentoedelingsverordening. “Eerst zal ik het proces toelichten in de commissievergadering later deze week. Het nieuwe voorstel zal waarschijnlijk vanaf half september ter inzage liggen, zodat het Algemeen Bestuur er in november over kan stemmen. De nieuwe verdeling moet immers vanaf 1 januari 2024 gaan gelden.”

Om misverstanden te vermijden, wil Van den Berg benadrukken dat de huidige kostentoedeling correct is. “De fouten waar we nu over praten, zaten in een voorstel. Het Algemeen Bestuur moest er nog over stemmen. Dus het is procedureel vervelend dat we met een nieuw voorstel moeten komen, maar het heeft verder gelukkig geen gevolgen voor de belastingen zoals die de afgelopen jaren zijn geheven.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!