secundair logo knw 1

Foto: Matthieu Stern via Unsplash

Een flink deel van de oppositie in waterschap Brabantse Delta verzet zich tegen de nieuwe verdeling van kosten die het dagelijks bestuur wil doorvoeren. Volgens vijf partijen stijgen de lasten voor burgers meer dan nodig is, terwijl het kostenaandeel voor bedrijven en agrariërs vermindert. Zij wijten dit vooral aan de invloed van de BoerBurgerBeweging (BBB).

De huidige coalitie van Brabantse Delta die bestaat uit BBB, VVD, West-Brabant Waterbreed, Water Natuurlijk en Ongebouwd, publiceerde eind juli een voorstel voor de wijziging van de kostentoedeling. Hierdoor gaan ingezetenen – lees: burgers – 33 procent van de kosten voor het watersysteembeheer betalen. Nu is dit nog 29,7 procent. De rest van de kosten is verdeeld over drie categorieën zakelijk gerechtigden.

Ingezetenen ruim 11 procent meer kwijt
PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, AWP en de fractie Natuurterreinen (geborgde zetels) zijn tegen de voorgestelde verhoging voor ingezetenen, laten ze weten in een gezamenlijk persbericht. Burgers zijn straks ruim 11 procent meer kwijt. Want de stijging van 3,3 procent van het kostenaandeel komt neer op 11,11 procent van 29,7 procent, wordt voorgerekend.

De oppositiepartijen richten hun pijlen vooral op BBB, met vijf zetels de grootste partij in het algemeen bestuur. De nieuwkomer trekt volgens hen aan de touwtjes. “Zoals we vreesden wordt de landbouw ontzien ten koste van de eigen burgers.”

Gelijkmatiger kostenverdeling mogelijk
Dat het waterschap met stijgende kosten te maken heeft vanwege de klimaatverandering, verdroging en toenemende wateroverlast, wordt niet ontkend. Maar de coalitie laat bewust alle mogelijkheden onbenut om de lasten gelijkmatiger te verdelen, zegt Annemiek Jetten (PvdA). “Sterker nog, de burger betaalt de hoofdprijs om het waterschap als belangenbehartiger van het (agrarisch) bedrijfsleven te laten fungeren.” Zij voegt eraan toe dat elke onderbouwing van de gekozen percentages ontbreekt in het wijzigingsvoorstel.

Volgens Anton Arnold van AWP is het pijnlijkst dat de coalitie niet tot de sterke verhoging verplicht is. Het dagelijks bestuur had ook voor een kostenaandeel van 31 procent kunnen kiezen. Dit is het minimum dat het waterschap verplicht is te heffen bij de huidige inwonerdichtheid. “Maar daarvoor ontbreekt kennelijk de politieke wil.”

Daling van kostenaandeel voor bedrijven en agrariërs
Peter van Meijenfeldt (Natuurterreinen) wijst erop dat het kostenaandeel voor bedrijven en agrariërs daalt. “Opvallend, omdat het waterschap vooral voor hen bakken met werk verzet. Denk maar aan het peilbeheer van de bodem en het tegengaan van wateroverlast op versteende bedrijventerreinen. Het zou de coalitie dan ook hebben gesierd als zij deze categorieën zwaarder had belast.”

Van Meijenfeldt heeft nog een opmerking over dagelijks bestuurder Karin van den Berg. “Van een portefeuillehouder financiën uit de gelederen van Water Natuurlijk mag toch een meer toekomstgerichte opstelling worden verwacht.”

Het voorstel van het dagelijks bestuur ligt momenteel ter inzage. De vijf oppositiepartijen roepen iedereen die hiervan hinder ondervindt, op om met een zienswijze bezwaar te maken. Dat kan tot 3 september. Ook willen de partijen zich stevig gaan verzetten in de vergadering van het algemeen bestuur waarin het voorstel aan bod komt. De andere oppositiepartijen (CDA, Ons Water en Onafhankelijke Waterschap Partij) zijn bij het protest niet betrokken. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.