secundair logo knw 1

Industriewater Eerbeek (IWE) is gestart met een proef voor hergebruik van haar proceswater. Met zuiveringstechnieken ingebracht door Nijhuis Saur Industries, Pure Water Group-REDstack en NX Filtration moet de pilot duidelijk maken of het gezuiverde proceswater bij hergebruik voldoet aan de kwaliteitseisen van de papierfabrieken op de Veluwe. De proef in Eerbeek is de opmaat tot de bouw van een full-scale fabriek.

De pilot is gebaseerd op het circulair waterconcept 'Waterrotonde', gericht op hergebruik van proceswater. Doel is om met een gesloten, circulair watersysteem de grondwateronttrekking op de Veluwe te stoppen, zodat er jaarlijks 3,6 miljoen m3 grondwater wordt bespaard.

De Waterrotonde Eerbeek is een initiatief van drie papierfabrieken uit Eerbeek die tevens eigenaar zijn van Industriewater Eerbeek: Neenah Coldenhove, Stora Enso De Hoop en Folding Boxboard Eerbeek. Daarnaast is het Loenense Smart Packaging Solutions bij het project aangehaakt.

In Eerbeek zuivert IWE het overtollige proceswater van de drie eerstgenoemde papierfabrieken. Op het terrein van IWE is een volledig ingerichte testomgeving geplaatst voor de pilot. De proef moet nu duidelijk maken of door hergebruik van het gezuiverde proceswater de waterkringloop gesloten kan worden. 


LEES OOK: Provincie en waterschap sluiten zich aan bij initiatief waterrotonde op Veluwe


Nijhuis Saur Industries speelt een centrale rol bij de ontwikkeling van het circulaire waterconcept en brengt naast het eigen actief koolfilter zuiveringstechnieken in van Pure Water Group-REDstack en NX Filtration. 

Tot eind van dit jaar worden de waterzuiveringstechnologieën uitgebreid getest. Op basis van de testresultaten en de financiële haalbaarheid wordt begin 2024 een keuze gemaakt op basis van de geïmplementeerde technologie, laat Nijhuis Saur Industries in een persverklaring weten. "Bij een positief vervolg zal de bouw van een full-scale fabriek waarschijnlijk in 2025 starten."


Schema Papierwater b2 Schema zuiveringsproces


In de pilot wordt het effluent van IWE met directe nanofiltratietechnologie van NX Filtration behandeld zodat organische verontreinigingen, kleur, troebelheid, sulfaten en hardheid worden verwijderd. Het gefilterde water gaat vervolgens door een optioneel actief koolfilter van Nijhuis om ervoor te zorgen dat de volgende stap, Electrodialysis Reversal (EDR), optimaal rendeert. Het EDR-systeem van PureWater Group maakt gebruik van door REDStack gebouwde stacks, om zouten van het water te scheiden. Het ontzilte water is dan klaar voor hergebruik door de papierfabrieken.

De pilot moet aantonen dat het productwater voldoet aan de kwaliteitseisen van de papierfabrieken. Daarnaast worden pekelbehandelingstechnieken getest om de pekelbehandelingsstrategie te bepalen. Tot slot moet de proef een reeks uitgangspunten genereren voor het ontwerp van de ‘full scale waterplant’.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.