secundair logo knw 1

De provincie Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe sluiten zich aan bij het initiatief van papierfabrieken uit Eerbeek en Loenen om middels een circulair watersysteem het gebruik van grondwater voor de productie van papier en karton te beperken. Als het lukt een zogeheten waterrotonde op de Veluwe te realiseren wordt er jaarlijks door de fabrieken 3,6 miljoen m3 bespaard op het gebruik van grondwater.

Deelnemende fabrieken zijn Neenah Coldenhove, DJP De Hoop en Folding Boxboard Eerbeek uit Eerbeek en Smart Packaging Solutions uit Loenen. De bedrijven werken al een tijdje samen aan de ontwikkeling van een circulair watersysteem.

Een projectteam van de papierfabrieken is eerder dit jaar begonnen met een verkenning naar de technische en financiële haalbaarheid van de waterrotonde. Volgend jaar zal een pilot starten. Doel is om uiterlijk in 2030 operationeel te zijn.

Op verzoek van de betrokken papierfabrieken gaat de provincie nu samen met de gemeente Brummen en het Waterschap Vallei en Veluwe meewerken aan de realisatie van de waterrotonde. Gedeputeerde Staten van Gelderland stemden daar afgelopen week mee in.

Samenwerkingsovereenkomst
Binnenkort ondertekenen de partners een samenwerkingsovereenkomst, laat de provincie weten. Het initiatief past in het streven van de provincie om het grondwatergebruik op de Veluwe te beperken, gezien de problemen die in de afgelopen droge jaren zijn ontstaan met het grondwaterpeil in het gebied, dat voor een groot deel als Natura 2000 gebied is aangewezen.

“Het belang van dit project voor de aanpak van droogte is enorm”, aldus gedeputeerde Jan Markink in een verklaring. “Als het lukt, kunnen we jaarlijks 3,6 miljoen m3 bronwater besparen. Dat staat gelijk aan 22.000 huishoudens.”

Parenco
De fabrieken in Eerbeek en Loenen zijn niet de enige papierfabrieken die Veluws grondwater oppompen voor de productie. Karton- en papierfabriek Parenco in Renkum gebruikt in zijn eentje meer grondwater dan de drie genoemde bedrijven in Eerbeek en Loenen samen. In 2021 was dat 5,1 miljoen m3, aldus een verklaring van het bedrijf zelf.

De grondwateronttrekking door Parenco werd afgelopen zomer kritisch tegen het licht gehouden door het actualiteitenprogramma EenVandaag. In antwoorden op vragen van het tv-programma stelde de provincie onder meer: “Parenco heeft aangegeven een nieuwe vergunning te willen. Dat wordt een veel omvattende vergunning, waar ook onttrekkingen onderdeel van uit gaan maken. In het kader daarvan zal een Milieueffect Raportage worden uitgevoerd. In het kader daarvan wordt onderzocht of de papierproductie in de toekomst kan plaatsvinden met het water uit de naastgelegen Nederrijn, i.p.v. gebruik te maken van grondwater. Daarnaast is Parenco ook verzocht om een waterbesparingsplan te presenteren."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...