secundair logo knw 1

Illustratie van de NextGen district in de haven van Antwerpen | Beeld Port of Antwerp-Bruges

Op de voormalige Opel-site in de Antwerpse haven gaat het Amerikaanse bedrijf Plug een fabriek bouwen voor de productie van groene waterstof. In hetzelfde NextGen-district komt ook definitief een waterzuiveringsinstallatie die gezuiverd afvalwater gaat opwaarderen tot hoogwaardig water voor de industrie. De bouw van de installatie door het Belgische bedrijf Ekopak was eerder dit jaar al aangekondigd.

Plug wil in Antwerpen vanaf 2025 jaarlijks 12.500 ton vloeibare en gasvormige groene waterstof produceren. Het Amerikaanse bedrijf dat wereldwijd de grootste producent van groene waterstof ter wereld wil worden, zal voor de fabriek in Antwerpen deels zelf lokaal wind- en zonne-energie produceren. Een ander deel van de groene stroom zal het inkopen. Met de bouw van de waterstoffabriek is een investering van 292 miljoen euro gemoeid.

Waterkracht investeert 100 miljoen euro in een nieuwe zuiveringsinstallatie op dezelfde locatie. Met membraantechnologie zal het door waterzuiveringsbedrijf Aquafin aangeleverde gezuiverde afvalwater opgewaardeerd worden voor verdere industriële toepassingen. In de nieuwe fabriek wordt het effluent van de stad Antwerpen verwerkt, op jaarbasis 20 miljard liter. Dit is het equivalent van het waterverbruik van 400.000 gezinnen. Dat gezuiverde water wordt nu nog geloosd.

Waterkracht is een joint venture van het circulaire waterbedrijf Ekopak, Water-link (waterbedrijf voor de Antwerpse regio) en PMV (Vlaamse investeringsmaatschappij). Begin dit jaar kondigden de bedrijven het samenwerkingsverband en de bouw van de fabriek aan. Water-Link zal het koelwater via een pijpleidingennetwerk naar alle industriële bedrijven op linker- en rechteroever sturen van de Antwerpse haven.

Het NexGen district is een terrein met een totale oppervlakte van 88 ha in het centrum van de haven dat al lange tijd leeg staat. Het havenbedrijf wil er circulaire procesindustrie vestigen en maakindustrie met een focus op energietransitie.

 

LEES OOK
H2O techniek: Antwerpse haven krijgt grote koelwaterfabriek

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.