secundair logo knw 1

Illustratie van de NextGen district in de haven van Antwerpen | Beeld Port of Antwerp-Bruges

Op de voormalige Opel-site in de Antwerpse haven gaat het Amerikaanse bedrijf Plug een fabriek bouwen voor de productie van groene waterstof. In hetzelfde NextGen-district komt ook definitief een waterzuiveringsinstallatie die gezuiverd afvalwater gaat opwaarderen tot hoogwaardig water voor de industrie. De bouw van de installatie door het Belgische bedrijf Ekopak was eerder dit jaar al aangekondigd.

Plug wil in Antwerpen vanaf 2025 jaarlijks 12.500 ton vloeibare en gasvormige groene waterstof produceren. Het Amerikaanse bedrijf dat wereldwijd de grootste producent van groene waterstof ter wereld wil worden, zal voor de fabriek in Antwerpen deels zelf lokaal wind- en zonne-energie produceren. Een ander deel van de groene stroom zal het inkopen. Met de bouw van de waterstoffabriek is een investering van 292 miljoen euro gemoeid.

Waterkracht investeert 100 miljoen euro in een nieuwe zuiveringsinstallatie op dezelfde locatie. Met membraantechnologie zal het door waterzuiveringsbedrijf Aquafin aangeleverde gezuiverde afvalwater opgewaardeerd worden voor verdere industriële toepassingen. In de nieuwe fabriek wordt het effluent van de stad Antwerpen verwerkt, op jaarbasis 20 miljard liter. Dit is het equivalent van het waterverbruik van 400.000 gezinnen. Dat gezuiverde water wordt nu nog geloosd.

Waterkracht is een joint venture van het circulaire waterbedrijf Ekopak, Water-link (waterbedrijf voor de Antwerpse regio) en PMV (Vlaamse investeringsmaatschappij). Begin dit jaar kondigden de bedrijven het samenwerkingsverband en de bouw van de fabriek aan. Water-Link zal het koelwater via een pijpleidingennetwerk naar alle industriële bedrijven op linker- en rechteroever sturen van de Antwerpse haven.

Het NexGen district is een terrein met een totale oppervlakte van 88 ha in het centrum van de haven dat al lange tijd leeg staat. Het havenbedrijf wil er circulaire procesindustrie vestigen en maakindustrie met een focus op energietransitie.

 

LEES OOK
H2O techniek: Antwerpse haven krijgt grote koelwaterfabriek

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.