secundair logo knw 1

In de haven van Antwerpen komt een grote fabriek te staan waar gezuiverd afvalwater wordt omgezet in hoogwaardig water voor industriële toepassingen. Hierdoor zal jaarlijks 20 miljard liter water worden hergebruikt.

De bedoeling is dat de koelwaterfabriek in 2025 volledig operationeel is. Achter het initiatief dat Waterkracht wordt genoemd, zitten vier partijen. Water-link (waterbedrijf voor de Antwerpse regio), Ekopak (circulair waterbedrijf) en PMV (Vlaamse investeringsmaatschappij) zetten een joint-venture op om de zuiveringsinstallatie te ontwikkelen en hebben daarvoor vorige week een voorakkoord gesloten. Het beursgenoteerde Ekopak krijgt een belang van 51 procent. Verder is Aquafin, verantwoordelijk voor de waterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen, bij het project betrokken.

De partijen noemen hun samenwerking een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven in Antwerpen. De directe en indirecte investeringen bedragen meer dan 100 miljoen euro. Hiermee is Waterkracht een van de grootste projecten voor waterhergebruik in Vlaanderen en ver daarbuiten, aldus de initiatiefnemers.

Opwaardering met membraantechnologie
Aquafin levert jaarlijks 20 miljard liter gezuiverd afvalwater, hetgeen overeenkomt met het waterverbruik van ruim 600.000 inwoners. Dit water wordt nu nog geloosd op de Schelde. Het effluent komt in eerste instantie van de centraal in het havengebied gelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin, maar er wordt ook gekeken naar twee of drie extra installaties in de regio.

Het gezuiverde afvalwater wordt vervolgens in de koelwaterfabriek op een veel hoger kwaliteitsniveau gebracht, zodat het water geschikt is voor diverse industriële toepassingen. Daarvoor wordt membraantechnologie ingezet. Waterkracht is al in gesprek met de haven om de zuiveringsinstallatie neer te zetten op een perceel in het NextGen-district. Dit gebied waar lange tijd een fabriek van Opel heeft gestaan, wordt nu omgebouwd tot circulaire hub.

Ekopak gaat de koelwaterfabriek bouwen en exploiteren, terwijl Aquafin transportleidingen voor de aanvoer van het afvalwater aanlegt. Ook komt er een nieuw leidingdistributienetwerk om het koelwater te transporteren naar industriële klanten op zowel de linker- als de rechteroever van de Schelde. Dit netwerk wordt ontwikkeld door PMV en water-link.

Vermindering van druk op zoetwatervoorraden
Voor water-link betekent het een flinke uitbreiding van de leveringscapaciteit van proceswater in de haven. Momenteel gaat het om ruim 50 miljard liter, afkomstig van het productiecentrum in Oelegem dat uit het Albertkanaal put. De nieuwe circulaire waterbron vermindert volgens water-link de druk op de zoetwatervoorraden. Ook is het waterbedrijf hiermee voorbereid op een groei in de toekomst.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is positief over de komst van de koelwaterfabriek. “Circulair watergebruik is een van de speerpunten in de Blue Deal, die Vlaanderen beter moet wapenen tegen de extremere weersomstandigheden waar we mee kampen. Met dit project bewijzen we niet alleen tot welke huzarenstukjes Vlaanderen in staat is als innovatieve regio. We garanderen ook leveringszekerheid van water voor de industrie en voor onze gezinnen in periodes van langdurige droogte.”


MEER INFORMATIE
Website Waterkracht
Bericht op site water-link
Ekopak over de samenwerking 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John