secundair logo knw 1

In de haven van Antwerpen komt een grote fabriek te staan waar gezuiverd afvalwater wordt omgezet in hoogwaardig water voor industriële toepassingen. Hierdoor zal jaarlijks 20 miljard liter water worden hergebruikt.

De bedoeling is dat de koelwaterfabriek in 2025 volledig operationeel is. Achter het initiatief dat Waterkracht wordt genoemd, zitten vier partijen. Water-link (waterbedrijf voor de Antwerpse regio), Ekopak (circulair waterbedrijf) en PMV (Vlaamse investeringsmaatschappij) zetten een joint-venture op om de zuiveringsinstallatie te ontwikkelen en hebben daarvoor vorige week een voorakkoord gesloten. Het beursgenoteerde Ekopak krijgt een belang van 51 procent. Verder is Aquafin, verantwoordelijk voor de waterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen, bij het project betrokken.

De partijen noemen hun samenwerking een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven in Antwerpen. De directe en indirecte investeringen bedragen meer dan 100 miljoen euro. Hiermee is Waterkracht een van de grootste projecten voor waterhergebruik in Vlaanderen en ver daarbuiten, aldus de initiatiefnemers.

Opwaardering met membraantechnologie
Aquafin levert jaarlijks 20 miljard liter gezuiverd afvalwater, hetgeen overeenkomt met het waterverbruik van ruim 600.000 inwoners. Dit water wordt nu nog geloosd op de Schelde. Het effluent komt in eerste instantie van de centraal in het havengebied gelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin, maar er wordt ook gekeken naar twee of drie extra installaties in de regio.

Het gezuiverde afvalwater wordt vervolgens in de koelwaterfabriek op een veel hoger kwaliteitsniveau gebracht, zodat het water geschikt is voor diverse industriële toepassingen. Daarvoor wordt membraantechnologie ingezet. Waterkracht is al in gesprek met de haven om de zuiveringsinstallatie neer te zetten op een perceel in het NextGen-district. Dit gebied waar lange tijd een fabriek van Opel heeft gestaan, wordt nu omgebouwd tot circulaire hub.

Ekopak gaat de koelwaterfabriek bouwen en exploiteren, terwijl Aquafin transportleidingen voor de aanvoer van het afvalwater aanlegt. Ook komt er een nieuw leidingdistributienetwerk om het koelwater te transporteren naar industriële klanten op zowel de linker- als de rechteroever van de Schelde. Dit netwerk wordt ontwikkeld door PMV en water-link.

Vermindering van druk op zoetwatervoorraden
Voor water-link betekent het een flinke uitbreiding van de leveringscapaciteit van proceswater in de haven. Momenteel gaat het om ruim 50 miljard liter, afkomstig van het productiecentrum in Oelegem dat uit het Albertkanaal put. De nieuwe circulaire waterbron vermindert volgens water-link de druk op de zoetwatervoorraden. Ook is het waterbedrijf hiermee voorbereid op een groei in de toekomst.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is positief over de komst van de koelwaterfabriek. “Circulair watergebruik is een van de speerpunten in de Blue Deal, die Vlaanderen beter moet wapenen tegen de extremere weersomstandigheden waar we mee kampen. Met dit project bewijzen we niet alleen tot welke huzarenstukjes Vlaanderen in staat is als innovatieve regio. We garanderen ook leveringszekerheid van water voor de industrie en voor onze gezinnen in periodes van langdurige droogte.”


MEER INFORMATIE
Website Waterkracht
Bericht op site water-link
Ekopak over de samenwerking 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.