secundair logo knw 1

PFAS is een crisis, zegt Eddie Broeders van Nijhuis Saur Industries in deze H2O. “We gebruikten ze al jarenlang zonder te weten wat de consequenties waren.” Inmiddels weten we dat wel: deze schadelijke ‘forever chemicals’ zitten overal. Rivierwater, drinkwater en nu ook in het grondwater, zoals u op de H2O-site kunt lezen in een recent vakartikel van Arcadis en de provincies Brabant en Utrecht.


door Bert Westenbrink


Cover H2O maart 2024 400 H2O maart 2024 Het is met poly- en perfluoralkylstoffen weinig anders dan met microplastics: ze zitten niet alleen overal, ze schaden het milieu, breken nauwelijks af, verspreiden zich snel, vormen risico’s voor de gezondheid en het besef daarover komt te laat - in de maatregelensfeer lopen we steeds achter de feiten aan.

Op Aqua Nederland, de vakbeurs over de toekomst van het watermanagement die op 19, 20 en 21 maart voor de 16e keer wordt gehouden in Gorinchem, is er veel aandacht voor PFAS. Broeders geeft een overzicht van de mogelijkheden om PFAS uit (afval)water te halen. In deze H2O vertelt hij welke stappen Nijhuis Saur in dat proces heeft gemaakt. In andere bijdragen op de beurs aandacht voor bronaanpak, het Europese verbod, de risico’s, de normen én de frustratie van de waterschappen die de toenemende stroom PFAS vooralsnog niet uit de rioolwaterzuiveringen kunnen halen: “De rwzi is géén bron, maar een doorgeefluik”.

Uit welbegrepen eigen belang moeten bedrijven werk maken van een watertransitie (minder en schoner)

Het ‘PFAS-college’ is illustratief voor deze editie van de vakbeurs - er ligt deze keer nóg meer nadruk op kennisdeling en innovatie. En dat is met reden, want om de almaar toenemende problemen het hoofd te bieden, zijn nieuwe technologieën nodig. Neem de industrie, waar (proces)water een kritische factor begint te worden: aan de voorkant dreigt waterschaarste, aan de achterkant speelt het probleem van de waterkwaliteit.

Het is serious business, het beste geïllustreerd met het ‘nee’ dat bedrijven te horen krijgen als ze een drinkwateraansluiting aanvragen voor een nieuwe productielocatie. Uit welbegrepen eigen belang moeten bedrijven daarom werk maken van een watertransitie (minder en schoner). Maar hoe doe je dat? Met procesgeïntegreerde technieken, zegt onderzoeker Henri Spanjers (TU Delft) in deze H2O. “Watertechnologen moeten de fabriek in.”

Ook de watertransitie waar de industrie voor staat komt aan de orde op Aqua Nederland - VEMW-directeur Roy Tummers geeft zijn visie. In feite trapt hij op dinsdagochtend het kennisprogramma af, dat zich in 3 dagen ontvouwt op Next Level met meer dan 70 kennissessies. De beursvloer, de Watermarktplaats, telt deze keer ruim 300 exposanten. Zo komt op deze beurs het beste van twee werelden samen: onderzoek en praktijk. Ze staan voor grote uitdagingen.


Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.