secundair logo knw 1

Een team van onderzoeksinstituut Wetsus heeft in de Verenigde Staten 25.000 dollar gewonnen met een techniek om fosfaat uit water te verwijderen.

Het team van Wetsus was een van de deelnemers die streden om de George Barley Prize van de Everglades Foundation. De prijs is bedoeld voor veelbelovende technieken om ultrakleine concentraties fosfaat uit water te verwijderen tegen acceptabele kosten en met een klein ruimtebeslag. Wetsus was de enige niet-Amerikaanse deelnemer in de top-15 van genomineerden. Bij presentaties van de top-5 kwam Wetsus als beste uit de bus. De presentatie werd verzorgd door promovendus Prashant Kumar.

In oppervlaktewater komt fosfaat zowel voor in opgeloste vorm als in de vorm van deeltjes. De kracht van de oplossing van Wetsus is dat de voorgestelde technologie beide vormen kan verwijderen. Het oplosbare fosfaat kan door adsorptie aan een ijzerhoudend adsorbens tot zeer lage concentraties worden verwijderd. Voor het invangen van fosfaat dat aanwezig is in de vorm van deeltjes heeft Wetsus het gebruik van natuurlijke flocculanten voorgesteld. Die kunnen worden gemaakt uit bijvoorbeeld garnalenschillen of het slib van een rioolwaterzuivering.

Binnenkort begint de tweede fase van de competitie, waarin het systeem op laboratoriumschaal wordt getest en gedemonstreerd. Daarna volgt opschaling, tot er in 2020 een werkende installatie in de Everglades staat. De uiteindelijke winnaar verdient daarmee de hoofdprijs van 10 miljoen dollar.

Klik hier voor een filmpje van de Wetsus-inzending

Klik hier voor meer informatie over de technologie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!