secundair logo knw 1

Een team van onderzoeksinstituut Wetsus heeft in de Verenigde Staten 25.000 dollar gewonnen met een techniek om fosfaat uit water te verwijderen.

Het team van Wetsus was een van de deelnemers die streden om de George Barley Prize van de Everglades Foundation. De prijs is bedoeld voor veelbelovende technieken om ultrakleine concentraties fosfaat uit water te verwijderen tegen acceptabele kosten en met een klein ruimtebeslag. Wetsus was de enige niet-Amerikaanse deelnemer in de top-15 van genomineerden. Bij presentaties van de top-5 kwam Wetsus als beste uit de bus. De presentatie werd verzorgd door promovendus Prashant Kumar.

In oppervlaktewater komt fosfaat zowel voor in opgeloste vorm als in de vorm van deeltjes. De kracht van de oplossing van Wetsus is dat de voorgestelde technologie beide vormen kan verwijderen. Het oplosbare fosfaat kan door adsorptie aan een ijzerhoudend adsorbens tot zeer lage concentraties worden verwijderd. Voor het invangen van fosfaat dat aanwezig is in de vorm van deeltjes heeft Wetsus het gebruik van natuurlijke flocculanten voorgesteld. Die kunnen worden gemaakt uit bijvoorbeeld garnalenschillen of het slib van een rioolwaterzuivering.

Binnenkort begint de tweede fase van de competitie, waarin het systeem op laboratoriumschaal wordt getest en gedemonstreerd. Daarna volgt opschaling, tot er in 2020 een werkende installatie in de Everglades staat. De uiteindelijke winnaar verdient daarmee de hoofdprijs van 10 miljoen dollar.

Klik hier voor een filmpje van de Wetsus-inzending

Klik hier voor meer informatie over de technologie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!