0
0
0
s2smodern

Een team van onderzoeksinstituut Wetsus heeft in de Verenigde Staten 25.000 dollar gewonnen met een techniek om fosfaat uit water te verwijderen.

Het team van Wetsus was een van de deelnemers die streden om de George Barley Prize van de Everglades Foundation. De prijs is bedoeld voor veelbelovende technieken om ultrakleine concentraties fosfaat uit water te verwijderen tegen acceptabele kosten en met een klein ruimtebeslag. Wetsus was de enige niet-Amerikaanse deelnemer in de top-15 van genomineerden. Bij presentaties van de top-5 kwam Wetsus als beste uit de bus. De presentatie werd verzorgd door promovendus Prashant Kumar.

In oppervlaktewater komt fosfaat zowel voor in opgeloste vorm als in de vorm van deeltjes. De kracht van de oplossing van Wetsus is dat de voorgestelde technologie beide vormen kan verwijderen. Het oplosbare fosfaat kan door adsorptie aan een ijzerhoudend adsorbens tot zeer lage concentraties worden verwijderd. Voor het invangen van fosfaat dat aanwezig is in de vorm van deeltjes heeft Wetsus het gebruik van natuurlijke flocculanten voorgesteld. Die kunnen worden gemaakt uit bijvoorbeeld garnalenschillen of het slib van een rioolwaterzuivering.

Binnenkort begint de tweede fase van de competitie, waarin het systeem op laboratoriumschaal wordt getest en gedemonstreerd. Daarna volgt opschaling, tot er in 2020 een werkende installatie in de Everglades staat. De uiteindelijke winnaar verdient daarmee de hoofdprijs van 10 miljoen dollar.

Klik hier voor een filmpje van de Wetsus-inzending

Klik hier voor meer informatie over de technologie

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.