secundair logo knw 1

Vincent Vuik heeft de Waddenacademieprijs 2019 gekregen voor zijn proefschrift ‘Building Safety with Nature, Salt Marshes for Flood Risk Reduction’. Het onderzoek is 'wetenschappelijk van zeer goed niveau en maatschappelijk zeer relevant'.

Vincent Vuik 180 vk 2 Vincent VuikVoor de Waddenacademieprijs 2019 waren zes proefschriften genomineerd. De jury koos unaniem voor Vincent Vuiks proefschrift. Hij ontving de prijs vorige week.

Vuik laat zien hoe begroeide voorlanden, bijvoorbeeld schorren en kwelders, kunnen bijdragen aan hoogwaterbescherming. Door te kiezen voor deze vorm van Building with Nature wordt zowel een bijdrage geleverd aan waterveiligheid als aan natuurontwikkeling.

 
Maatschappelijk zeer relevant
Juryvoorzitter Piet Hoekstra, portefeuillehouder Geowetenschap bij de Waddenacademie en hoogleraar Fysische Geografie van de Universiteit Utrecht, noemde het onderzoek in zijn laudatio “niet alleen wetenschappelijk van zeer goed niveau, maar is ook maatschappelijk zeer relevant”.
 
Volgens de jury is Vuik erin geslaagd de voordelen van begroeide voorlanden voor de hoogwaterveiligheid goed te onderbouwen. “Met zijn interdisciplinaire aanpak, goed vertaald naar de praktijk, is er een praktische handreiking gekomen voor het gebruik van begroeide voorlanden binnen dijkversterkingsprojecten.”
 
De Waddenacademieprijs ter waarde van 5000 euro wordt sinds 2009 uitgereikt door de Waddenacademie voor het beste proefschrift met een waddengerelateerd onderwerp. Met deze prijs wil de Waddenacademie het onderzoek over het waddengebied door jonge onderzoekers stimuleren.
 
Vincent Vuik werkt als postdoc bij kustwaterbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hij promoveerde op 27 maart 2019 aan dezelfde universiteit. 
 
 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.