secundair logo knw 1

De Universiteit Utrecht gaat eredoctoraten uitreiken aan twee vooraanstaande klimaatwetenschappers, Corinne Le Quéré (Canada) en Sonia Seneviratne (Zwitserland). Met deze eredoctoraten eert de universiteit hun 'bijzondere bijdragen aan wetenschap, beleid en de samenleving in de strijd tegen klimaatverandering'.

De uitreiking heeft plaats op 27 maart in de Domkerk, tijdens de viering van de Dies Natalis. Het thema van de Dies van dit jaar is: De klimaatcrisis – tussen reflectie en actie. “Prof. dr. Corinne Le Quéré en prof. dr. Sonia Seneviratne hebben hun leiderschapspositie onvermoeid gebruikt om wereldwijd impact te maken op onderzoeks- en klimaatveranderingsbeleid”, zegt rector magnificus Henk Kummeling van de UU.

Corinne Le Que 180 vk Corinne Le QuéréLe Quéré (Canada, 1966) is Royal Society Research Professor of Climate Change Science aan de University of East Anglia, Verenigd Koninkrijk. Ze richt zich in haar onderzoek op de wereldwijde koolstofcyclus. Ze startte en leidde 13 jaar de publicatie van het ‘Global Carbon Budget’, dat elk jaar verslag doet van de hoeveelheid koolstof die wordt uitgestoten over de hele wereld. Het is een belangrijke maatstaf geworden voor de beoordelingsrapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Seneviratne 180 vk Sonia SeneviratneSeneviratne (Zwitserland, 1974) is hoogleraar Land-Climate Dynamics aan het Institute for Atmospheric and Climate Science aan ETH Zurich. Ze heeft grensverleggend onderzoek gedaan naar mechanismen die tot hittegolven en droogtes leiden in het huidige en toekomstige klimaat. Seneviratnes wetenschappelijk onderzoek is zeer relevant voor meerdere IPCC-rapporten en aanbevelingen voor het aanpassen aan klimaatverandering. Ze was een van de hoofdauteurs van het IPCC-rapport over opwarming van de aarde tot 1,5°C.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!