secundair logo knw 1

Marc Bierkens, hoogleraar geografische hydrologie aan de Universiteit Utrecht, is gekozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Marc Bierkens 180 vk Marc BierkensMet Bierkens treden nog 17 andere wetenschappers toe tot de Akademie, waarvan circa 600 vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines lid zijn. Op maandag 30 oktober 2023 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd. Een lidmaatschap is voor het leven.

Bierkens is de internationale expert in het ontwikkelen van kwantitatieve modellen in de grootschalige hydrologie. Hij houdt zich bezig met de vraag of er in de toekomst genoeg water beschikbaar zal zijn. Uit zijn onderzoek blijkt dat het onttrekken van grondwater voor menselijk gebruik in veel landen niet duurzaam gebeurt.

Begrip van waterstromen is niet alleen belangrijk voor gebruik van drinkwater en voor landbouw, maar ook voor het begrijpen en voorspellen van droogtes, overstromingen, het zout worden van zoet water, en het behoud van zoetwaterecosystemen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.