Maarten van Aalst wordt de nieuwe hoofddirecteur van het KNMI. Hij wordt tevens Chief Science Officer van het meteorologisch instituut.
Maarten van AalstDe benoeming is bekrachtigd door de ministerraad. Van Aalst (1974) gaat 1 februari 2023 aan de slag en volgt dan Gerard van der Steenhoven op, die na negen jaar heeft het einde van zijn benoemingstermijn bereikt. Van Aalst vormt samen Myriam van Rooij de directie van het KNMI. Hij blijft daarnaast actief als deeltijdhoogleraar.
Van Aalst is op dit moment directeur van het International Red Cross Red Crescent Climate Centre. Ook bekleedt hij de Prinses Margrietleerstoel voor het vergroten van de weerbaarheid tegen natuurrampen en klimaatverandering aan de faculteit Geo-informatiewetenschappen en aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente.
Als Coordinating Lead Author is hij verbonden aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), voorts is hij lid van de European Scientific Advisory Board on Climate Change en hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Climate Risk Management. Eerder adviseerde hij onder meer de Wereldbank, de OESO, en verschillende VN-organisaties over hoe om te gaan met risico’s van een veranderend klimaat.
Op 31 januari 2023 neemt Van der Steenhoven afscheid van het KNMI. Hij zal daarna werkzaam zijn als adviseur binnen de Rijksoverheid op het grensvlak van kennis en beleid. Meer in het bijzonder zal hij zich bezighouden met diverse adviesraden, het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland (KIN) en zijn leerstoel aan de Universiteit Twente.
veel waardering, Tom Trouwborst
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)