secundair logo knw 1

Albert Klein Tank begint op 1 januari 2024 als wetenschappelijk directeur van het Delta Climate Center in Zeeland. De klimaatwetenschapper vormt samen met de reeds begonnen Joyce Ten Holter de leiding van het nieuwe instituut.

Albert Klein Tank 180 vk Albert Klein TankHet Delta Climate Center in Vlissingen gaat onderzoeken hoe het water en de kust ons kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan en ons aan te passen aan de gevolgen. De centrale thema’s zijn water, energie, voedsel en bio-grondstoffen. De ambitie is dat het centrum uitgroeit tot een internationaal topinstituut voor de transitie naar duurzame, klimaatbestendige en welvarende delta’s wereldwijd, te beginnen in Zeeland.

Het Delta Climate Center is onderdeel van het compensatieprogramma ‘Wind in de zeilen’ dat voor de regio is opgezet, na het besluit van het kabinet om de vestiging van de marinierskazerne in Vlissingen terug te draaien. Met geld (68 miljoen euro) uit het compensatiefonds werd de oprichting van het deltacentrum financieel haalbaar.

Dat wordt nu op poten gezet, met inbreng van zes kennisinstellingen: HZ University of Applied Sciences (hbo); Scalda (mbo), University College Roosevelt, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee,Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht.

Transdisciplinaire aanpak
Klein Tank zal de inhoudelijke uitgangspunten en kaders voor het onderzoek, onderwijs en impact gaan vertalen naar de dagelijkse praktijk. “We leggen de nadruk op een transdisciplinaire aanpak die is vereist om innovatieve oplossingen te vinden en kansen te benutten voor een duurzame toekomst”, aldus Klein Tank in een persverklaring bij zijn benoeming.

Klein Tank is op dit moment directeur van het Met Office Hadley Centre for Climate Science and Services en hoogleraar aan de University of Bristol. Hij werkte daarvoor bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Hij heeft een internationale reputatie opgebouwd door zijn werk in het analyseren van klimaattrends en het produceren van nationale klimaatscenario's.

Zakelijk directeur
Joyce ten Holter 180 vk Joyce Ten HolterHet centrum telt straks een tweehoofdige directie. Naast Klein Tank maakt zakelijk directeur Joyce Ten Holter deel uit van de leiding van het centrum. Zij is in september al begonnen en geeft vorm aan de organisatie van het Delta Climate Center. Gezamenlijk moeten ze de strategie ontwikkelen voor een blijvende kennispositie van het centrum.

Ten Holter werkte langere tijd in de publieke sector en maakte in 2015 de overstap naar de academische wereld. Ze was onder meer verantwoordelijk voor de opzet van het nieuwe Institute for Advanced Study van de Universiteit van Amsterdam.

In Vlissingen kan ze aan iets nieuws bouwen en ze heeft er zin in. “Met Zeeland als ons living lab kunnen we samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en inwoners iets unieks neerzetten. Maatschappelijk relevant en op vele vlakken vernieuwend.”

 

LEES OOK
H2O Premium: Delta Climate Center van start: Zeeuwse delta als ‘living lab’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.