secundair logo knw 1

Albert Klein Tank begint op 1 januari 2024 als wetenschappelijk directeur van het Delta Climate Center in Zeeland. De klimaatwetenschapper vormt samen met de reeds begonnen Joyce Ten Holter de leiding van het nieuwe instituut.

Albert Klein Tank 180 vk Albert Klein TankHet Delta Climate Center in Vlissingen gaat onderzoeken hoe het water en de kust ons kunnen helpen om klimaatverandering tegen te gaan en ons aan te passen aan de gevolgen. De centrale thema’s zijn water, energie, voedsel en bio-grondstoffen. De ambitie is dat het centrum uitgroeit tot een internationaal topinstituut voor de transitie naar duurzame, klimaatbestendige en welvarende delta’s wereldwijd, te beginnen in Zeeland.

Het Delta Climate Center is onderdeel van het compensatieprogramma ‘Wind in de zeilen’ dat voor de regio is opgezet, na het besluit van het kabinet om de vestiging van de marinierskazerne in Vlissingen terug te draaien. Met geld (68 miljoen euro) uit het compensatiefonds werd de oprichting van het deltacentrum financieel haalbaar.

Dat wordt nu op poten gezet, met inbreng van zes kennisinstellingen: HZ University of Applied Sciences (hbo); Scalda (mbo), University College Roosevelt, Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee,Wageningen University & Research en Universiteit Utrecht.

Transdisciplinaire aanpak
Klein Tank zal de inhoudelijke uitgangspunten en kaders voor het onderzoek, onderwijs en impact gaan vertalen naar de dagelijkse praktijk. “We leggen de nadruk op een transdisciplinaire aanpak die is vereist om innovatieve oplossingen te vinden en kansen te benutten voor een duurzame toekomst”, aldus Klein Tank in een persverklaring bij zijn benoeming.

Klein Tank is op dit moment directeur van het Met Office Hadley Centre for Climate Science and Services en hoogleraar aan de University of Bristol. Hij werkte daarvoor bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Hij heeft een internationale reputatie opgebouwd door zijn werk in het analyseren van klimaattrends en het produceren van nationale klimaatscenario's.

Zakelijk directeur
Joyce ten Holter 180 vk Joyce Ten HolterHet centrum telt straks een tweehoofdige directie. Naast Klein Tank maakt zakelijk directeur Joyce Ten Holter deel uit van de leiding van het centrum. Zij is in september al begonnen en geeft vorm aan de organisatie van het Delta Climate Center. Gezamenlijk moeten ze de strategie ontwikkelen voor een blijvende kennispositie van het centrum.

Ten Holter werkte langere tijd in de publieke sector en maakte in 2015 de overstap naar de academische wereld. Ze was onder meer verantwoordelijk voor de opzet van het nieuwe Institute for Advanced Study van de Universiteit van Amsterdam.

In Vlissingen kan ze aan iets nieuws bouwen en ze heeft er zin in. “Met Zeeland als ons living lab kunnen we samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en inwoners iets unieks neerzetten. Maatschappelijk relevant en op vele vlakken vernieuwend.”

 

LEES OOK
H2O Premium: Delta Climate Center van start: Zeeuwse delta als ‘living lab’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!