secundair logo knw 1

Inge de Graaf, universitair hoofddocent aan Wageningen University & Research, krijgt een Early Career Award. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) aan jonge onderzoekers die bezig zijn met vernieuwend onderzoek.

Inge de GraafInge de GraafDe award wordt voor de vijfde keer toegekend. Naast De Graaf krijgen nog 11 andere onderzoekers in uiteenlopende vakgebieden de onderscheiding. Ze onderzoeken onder andere de immuunreacties op infecties, atmosfeerverlies bij exoplaneten, literatuuronderwijs in Nederland en de impact van crises op het menselijk welzijn.

De Graaf is verbonden aan de onderzoeksgroep Water Systems and Global Change group van de WUR en onderzoekt de toekomstige beschikbaarheid van zoetwater. Via een innovatief model dat grondwaterdynamiek koppelt aan oppervlaktewater laat zij zien dat grondwateronttrekkingen een grote impact hebben op de natuur.

Het onderzoek, dat laat zien dat het een uitdaging is om op wereldwijde schaal op een duurzame manier voldoende voedsel te blijven produceren, kreeg in 2022 een Europese beurs. De European Research Council stelde 1,5 miljoen euro beschikbaar. Die bijdrage stelde De Graaf in de gelegenheid een eigen onderzoeksgroep op te zetten, vertelde ze tegen H2O.

De KNAW-award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro en het kunstobject Extended Jewellery van Laura Klinkenberg. De onderscheidingen worden 15 februari uitgereikt.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.