secundair logo knw 1

Op Griend werden ook heliumballonnen gevonden. Foto Rijkswaterstaat

Na een daling in 2020 hebben onderzoekers van Rijkswaterstaat vorig jaar weer meer zwerfafval in de Waddenzee gevonden. Op het eiland Griend ging het bijna om een verdubbeling. Als mogelijke oorzaak voor in elk geval het plastic afval wordt de toegenomen recreatie tijdens de coronapandemie genoemd.

Sinds 2018 laat Rijkswaterstaat samen met de Waddenunit (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) onderzoek uitvoeren naar zwerfafval in de Waddenzee. Het doel is om meer te weten te komen over de herkomst van het afval, zodat de vervuiling bij de bron aangepakt kan worden.

De Waddenunit en Bureau Waardenburg monitoren daarvoor jaarlijks drie wadplaten waar nauwelijks mensen komen: Steenplaat, Griend en Zuiderduintjes. Die liggen van west naar oost verspreid over de Waddenzee en geven volgens de onderzoekers een representatief beeld.

Op Griend was de toename van het zwerfafval afgelopen jaar het grootst, zo blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Zwerfafval Monitoring Waddenzee 2021’. Het aantal gevonden items steeg er met ruim 80 procent van 401 in 2020 naar 737 in 2021.

Heliumballonnen
Net als in de voorgaande jaren gaat het voornamelijk om plastic afval, waaronder snoep- en chipsverpakkingen en visserij-afval als pluis (nylondraadjes), touwen en netten. Daarnaast spoelde er het nodige keramiek (stukken baksteen en dakpan) aan. Ook zijn er heliumballonnen gevonden, die gebruikt worden bij feestjes.

De onderzoekers wijzen op de nabij gelegen vaarroutes naar zee en naar Vlieland en Terschelling en op de haven van Harlingen, die door vissers en recreanten wordt gebruikt.

Een duidelijke verklaring voor de toename is er niet, maar Floris van Bentum van Rijkswaterstaat heeft wel een vermoeden. "Vorig jaar hadden we te maken met corona en was er meer recreatie in eigen land en dus ook op de Wadden. Het zou kunnen dat er daardoor meer plastic zwerfafval is gevonden", zegt hij op de website van Rijkswaterstaat.

MSC Zoe
Ook op Steenplaat en op het meest oostelijk gelegen Zuiderduintjes nam de hoeveelheid afval toe. Op Zuiderduintjes werd zelfs vier keer zoveel gevonden als een jaar eerder, meer nog dan na de ramp met het containerschip MSC Zoe in 2019.

De belangrijkste oorzaak is de grote hoeveelheid stukjes paraffine die vorig jaar in de vloedlijn lagen. "Paraffine wordt blijkbaar nog geloosd door schepen als zij hun ruimen schoonspoelen", aldus Rijkswaterstaat. Paraffine is een bijproduct van de olieraffinage en wordt onder andere gebruikt in cosmetica en voor kaarsen.

Een deel van de containers die de MSC Zoe drie jaar geleden verloor, ligt nog op de bodem van de Noordzee. Op Griend is in 2021 ook een aantal MSC-gerelateerde items gevonden, maar aanzienlijk minder dan in 2019 en 2020. Afgelopen najaar is onder de noemer CleanUpXL een grote opruimactie van containerafval op de zeebodem van start gegaan. Dat leverde al bijna 90.000 kilo op.

Maatregelen
Het zeer diverse zwerfafval in de Waddenzee en het ontbreken van duidelijke oorzaken voor de toename maken het volgens Rijkswaterstaat lastig om maatregelen te nemen. "Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen: zo wordt er onderzoek gedaan naar biologisch afbreekbaar vispluis en is het afgeven van restanten paraffine in de haven in ontwikkeling."

 

MEER INFORMATIE
Rapport ‘Zwerfafval Monitoring Waddenzee 2021’
H2O-bericht: Bijna 90.000 kilo afval van MSC Zoe opgeruimd door CleanUpXL
H2O-bericht: Monitoring zwerfafval Waddenzee toont impact containerramp

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?