0
0
0
s2sdefault

Bij hun jaarlijkse monitoring van zwerfafval in de Waddenzee troffen onderzoekers van Rijkswaterstaat begin 2019 veel materiaal aan dat afkomstig was van het containerschip MSC Zoe. Maar dat was zeker niet de enige bron.  

My Little Pony’s, granulaatkorrels, isolatieschuim, parrafine, flessenpost en onderzoeksmateriaal. Van een deel van de gevonden items konden de onderzoekers met zekerheid vaststellen dat deze afkomstig waren van het containterschip, dat in de nacht van 1 op 2 januari een groot aantal containers verloor. Zij kwalificeerden deze als ‘containergerelateerd’.

Van een ander deel was dat minder duidelijk. Isolatieschuim uit de bouwsector bijvoorbeeld is waarschijnlijk vanaf het industrieterrein in Harlingen, via de spuisluizen, in de Waddenzee terechtgekomen en op Griend aangespoeld, zo schrijven zij in het onderzoeksrapport.

Griend is een eiland waar veel wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Ook daarvan werd afval gevonden, zij het geen onderzoeksmateriaal zoals op de andere locaties.

Zandplaten
Voor het onderzoek naar zwerfafval wordt op drie tijdstippen in het jaar een ronde gemaakt op de zandplaten Steenplaat, Griend en Zuiderduintjes. Met opzet zijn er locaties uitgekozen die niet of nauwelijks gebruikt worden door mensen. Het afval dat door toeristen wordt achtergelaten, zoals peuken, blikjes en plastic bestek, blijft dan buiten beschouwing.

Het onderzoek werd in 2018 voor het eerst uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en de Waddenunit van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die ook betrokken was bij de opruimacties rond de MSC Zoe. Meerjarige monitoring moet inzicht geven in de herkomst van het afval in de Waddenzee, zodat effectieve maatregelen kunnen worden genomen.

Uit het onderzoek over vorig jaar blijkt dat er tussen 2018 en 2019 vooral een groot verschil zit in het begin van het jaar. Zo is op het oostelijk gelegen Zuiderduintjes (bij de Rottums) veel vuil aangetroffen die de onderzoekers kunnen linken aan de lading van de MSC Zoe.

Buffer
De Zuiderduintjes waren in 2018 nog de schoonste wadplaat. Niet verwonderlijk, aldus de onderzoekers, omdat het gebied rondom de Rottums afgesloten is voor menselijk gebruik. Maar na de ramp met de MSC Zoe is er veel afval uit de containers teruggevonden. Er werden echter ook 191 stukken paraffine aangetroffen, die een andere herkomst hebben.

Ook de Steenplaat was iets vervuilder dan in 2018. Dit is overigens niet toe te schrijven aan MSC Zoe; het lijkt erop dat Vlieland hier als buffer heeft gediend. Wat de reden wel kan zijn, is voor de onderzoekers nog de vraag.

De drie gekozen zandplaten geven volgens hen een representatief beeld van de vervuiling in het Waddengebied. Zij benadrukken dat meerjarig onderzoek belangrijk is om patronen te kunnen ontdekken.

Nulmeting
Dat heeft zijn meerwaarde nu al bewezen, concluderen zij, omdat de monitoring in 2018 de enige nulmeting in het gebied is van voor de containerramp. Dat biedt de mogelijkheid om ''een belangrijke bijdrage te leveren aan het inzicht in de effecten van het incident met de MSC Zoe’’.

MEER INFORMATIE
Zwerfafval monitoring 2019
Nog 8 ton lading van MSC Zoe zoek

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.