secundair logo knw 1

Op Terschelling spoelde direct na de ramp veel afval aan I foto: Ritzo ten Cate via Flickr

Een coalitie van natuur- en milieuorganisaties, bergers en andere partijen heeft een kleine 90.000 kilo afval van het containerschip MSC Zoe verwijderd uit de Waddenzee. Dit gebeurde tijdens de eerste opruimactie in het kader van het drie jaar durende project CleanUpXL.

De ramp met de MSC Zoe vond alweer drie jaar geleden – in de nacht van 1 op 2 januari 2019 om precies te zijn – plaats. Terwijl het schip voer over een route ten noorden van de Waddeneilanden, sloegen tijdens een storm 342 containers met meer dan drie miljoen kilo lading overboord. Hetzelfde jaar is ongeveer driekwart van het afval weggehaald uit de zee en van de stranden, maar nog steeds ligt er zo’n 800.000 kilo verspreid op de zeebodem.

Drie jaar lang opruimacties
Het doel van CleanUpXL is om de resterende rommel te verwijderen. Daarom worden drie jaar lang verschillende opruimacties gehouden. CleanUpXL is een gezamenlijk initiatief van de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee schoon, natuur- en milieufederaties, duikers, bergers en recyclebedrijven. Het project wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.

De eerste opruimactie ging in september 2021 van start en is voor het einde van het jaar afgerond. De partijen hebben eerst 3.000 vierkante kilometer zeebodem van de Noord- en Waddenzee met een sonar in kaart gebracht. Daaruit bleek dat er naast de lading van de MSC Zoe veel meer troep op de zeebodem ligt. Vervolgens is 87.592 kilo afval uit de zee gehaald. Dat was het resultaat van zes dagen bergen, zeven duikexpedities op verschillende wrakken en een strandopruimactiviteit met 110 vrijwilligers.

Allerlei soorten afval verwijderd
Er zijn allerlei grote en kleine spullen van plastic en kunststof verwijderd, zoals voetenbadjes, slippers, nylon balen en vispluis. Tevens is veel ijzerschoot, een onderstel van een vrachtwagen en een kleine container opgeruimd. Verder zijn heel wat kleinere onderdelen aangetroffen, bijvoorbeeld waterkokers, badjassen en elektrische snoeren. Het tijdens CleanUpXL geborgen afval wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Fishing for Litter is een ander project waarmee nog steeds lading van de MSC Zoe uit zee wordt gehaald. Hierbij brengen bodemvissers die actief zijn in de Noordzeekustzone, verloren lading en zwerfafval als ‘bijvangst’ aan land.

MEER INFORMATIE
Website CleanUpXL
H2O Actueel (mei 2021): plastics MSC Zoe
H2O Actueel (nov. 2019): nog kwart lading zoek

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)

Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.