Tussen 1994 en 2017 smolt er wereldwijd 28 biljoen ton ijs. Dat stellen Britse onderzoekers op basis van een analyse van satellietbeelden en het gebruik van modellen. “Maatregelen om klimaatverandering te beperken en voorbereiding op de gevolgen van zeespiegelstijging worden steeds urgenter”, reageert klimaatwetenschapper Marjolijn Haasnoot.

Onderzoekers van de universiteiten van Leeds, Edinburgh en het University College London publiceerden hun bevindingen in het artikel Earth's ice imbalance. Hun onderzoek laat zien dat 60% van het verloren gegane ijs in het noordelijk halfrond gesmolten is en de rest in de zuidelijke hemisfeer. Ze bekeken zowel de ijsmassa van ijskappen als die van gletsjers.

Zwartste scenario
Andrew Shepherd 180 vk Andrew ShepherdIn een begeleidend interview met de Britse krant The Guardian stelt Andrew Shepherd, hoogleraar aan de Universiteit van Leeds en betrokken bij het onderzoek, dat “de afname van het ijs op het aardoppervlak overeenkomt met het zwartste scenario van de Intergouvernementele Werkgroep Klimaatverandering.” Ook concluderen de Britse onderzoekers dat er een versterkend effect optreedt door het smelten van de grote hoeveelheden ijs: zonnestralen worden minder weerkaatst door het aardoppervlak. Daardoor zal de aarde nog sneller opwarmen.

Steeds urgenter
marjolijn haasnoot 180 vk Marjolijn HaasnootVolgens Marjolijn Haasnoot bevestigen deze, en andere recente wetenschappelijke bevindingen, dat de klimaatverandering letterlijk nu aan het gebeuren is. Haasnoot is senior onderzoeker bij Deltares, Associate Professor aan de Universiteit Utrecht en lead author van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties. “Het was al urgent en het wordt alleen maar urgenter.”

Meerdere onderzoeken
Er was lang onduidelijkheid over de mate en snelheid waarin de zeespiegel extra is gestegen en zal stijgen door de processen op met name de poolkappen, maar ook in het hooggebergte. Haasnoot: “Dit onderzoek, dat voor het eerst het smelten van ijs op integrale wijze in kaart brengt, maakt aan veel onduidelijkheid een einde. Dat geldt ook voor de andere papers die vorige week zijn verschenen: over het verlies van ijsmassa in Groenland en het onderzoek naar de oorzaken van zeespiegelstijging de afgelopen eeuw.”

Zien het gebeuren
De onderzoeken laten volgens Haasnoot de klimaatverandering in actie zien. “Maar dat zien we ook om ons heen, met de droogte en de hitte van de afgelopen periode. We zien dat klimaatverandering steeds sneller gaat en begrijpen de achterliggende fenomenen steeds beter. Deze onderzoeken brengen nieuwe kennis en laten zien dat we niet over abstracte toekomstscenario’s praten, maar over iets tastbaars dat nu in de wereld gebeurt.”

Actie
Volgens Haasnoot is het daarom tijd voor actie, zowel in Nederland als daar buiten. De acties die ze voorstelt zijn tweeledig. Allereerst blijft het beperken van klimaatverandering. “Hoewel klimaatverandering aan het gebeuren is, blijft het belangrijk om de oorzaken er van te bestrijden. Dat kan ook nog steeds. Dit is extra belangrijk voor laaggelegen gebieden. Het hoeft bij zeespiegelstijging niet meteen om meters te gaan, elke centimeter telt. Wereldwijd zitten er steeds meer gebieden, en daarmee mensen, in de gevarenzone.”

Bescherming
Daarnaast is het, zo zegt Haasnoot, ook nodig om door te gaan met de voorbereidingen om de kustgebieden te beschermen tegen de zeespiegelstijging. In Nederland gebeurt dat met name binnen het Kennisprogramma Zeespiegelstijging van het Deltaprogramma. Maar ook wereldwijd ziet Haasnoot steeds meer landen in actie komen. “Omdat we de klimaatverandering nog kunnen beperken, blijven we rekening houden met een bandbreedte als het gaat om de stijging van de zeespiegel. Maar als het niet lukt om de oorzaken te beperken, en tot nu toe is er weinig dat daar op wijst, wordt het zwartste scenario steeds realistischer.”

 

LEES OOK
Het artikel Earth’s ice imbalance (pdf)
Interview met Andrew Shepherd in The Guardian
Onderzoek naar verlies ijsmassa Groenland
Onderzoek naar achtergronden zeespiegelstijging
H2O-bericht: Zeespiegelstijging: nu verkennen welke maatregelen straks nodig zijn

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooie indicator soorten voor de KRW: Pelikanen en Neushoorns
Weet de Rli wel hoeveel controle instanties er al op een boeren erf komen?
En hoeveel certificatie eisen ze al hebben? Is het verstandig om het zoveelste certificeringssysteem op te zetten en de bestaande schoenen weg te gooien....
Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.