0
0
0
s2smodern

Waterschap Drents Overijsselse Delta zet in een deel van het eigen gebied waterpeilen op tot boven het normale maximumpeil. De maatregel is bedoeld om extra water vast te houden. Eerder kondigde het aangrenzende Wetterskip Fryslân al om dezelfde reden aan de waterstand in de Friese meren en kanalen te verhogen.

Het gaat om een extra maatregel vanwege de droogte, laat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) weten. Met het tot boven het normale maximumpeil ophogen van de waterpeilen in sloten, weteringen en kanalen bouwt het waterschap een buffer op om bij aanhoudende droogte zo lang mogelijk aan de watervraag te kunnen voldoen. De maatregel geldt op dit moment voor het landelijk gebied en enkele regio’s in Drenthe en Overijssel waar de droogte nu duidelijk merkbaar wordt.

Omslagpunt volgens WDODelta
De afvoer van de IJssel, het IJsselmeer en de Vecht was de laatste tijd ruim voldoende, waardoor er volgens WDODelta ‘overcapaciteit’ is om de waterpeilen extra hoog te zetten. Het waterschap ziet echter een omslagpunt aankomen. “Als we nu wachten, verliezen we kostbare tijd”, zegt bestuurder Hans Pereboom. “En belangrijker nog: verliezen we kostbaar water.” De lagere temperaturen en neerslag die de komende dagen worden verwacht, hebben volgens WDODelta amper effect op de droogtesituatie en grondwaterstanden.

Tijdens de droge zomers van 2018 en 2019 zette het waterschap ook al waterpeilen extra op. Dat droeg volgens Pereboom positief bij aan de beschikbaarheid van water voor gebruikers. “Net als toen gaan we ook nu nauwkeurig te werk. Hoger gelegen gebieden hebben eerder last van de droogte – en dus ook eerder vraag naar water – dan bijvoorbeeld poldergebieden. Daarnaast letten we erop dat er geen schade voor derden uit voortvloeit.”

Maatregelen in Friesland
Wetterskip Fryslân kondigde afgelopen vrijdag aan het waterpeil in de Friese boezem (de meren en kanalen in Friesland) met vijf centimeter te verhogen. Het waterschap wijst daarbij naar de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) van twee dagen eerder. Hierin schaalde de LCW op naar het niveau van dreigend watertekort. Ook gaf de commissie aan dat de wateraanvoer vanuit de grote rivieren naar het IJsselmeer daalde.

Op het moment is er volgens Wetterskip Fryslân nog voldoende water beschikbaar. Maar om in de huidige droge periode watertekort tegen te gaan, worden wel tijdelijke maatregelen genomen. “Het waterschap laat extra water in vanuit het IJsselmeer om het water in de Friese meren en kanalen aan te vullen en de waterkwaliteit goed te houden. Van daaruit wordt het water verdeeld over sloten en vaarten in polders en deelgebieden. Door een hogere waterstand op de Friese boezem is er meer water voor de polders beschikbaar. Ook verhoogt dit de druk op de inlaten naar de polders. Hierdoor kan het water beter verdeeld worden”, aldus Wetterskip op de eigen site.

 

MEER INFORMATIE
WDODelta over extra droogtemaatregel
Wetterskip Fryslân over verhogen peil
Opschaling LCW naar dreigend watertekort

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.