secundair logo knw 1

Dow Chemical in Terneuzen loost volgens het onderzoek veel zink op de Westerschelde I foto: Dkvtig via Wikimedia Commons

De vergunningen voor lozingen van zeker twaalf van Nederlands grootste industriële bedrijven stroken volgens onderzoeksplatform Investico niet met de regels van de Europese Kaderrichtlijn Water. Zij hebben bijvoorbeeld een verouderde vergunning of voerden geen immissietoets uit. Verschillende bedrijven zijn het hiermee oneens.

Tot de twaalf bedrijven behoren onder meer Dow Chemical in Terneuzen, Tata Steel in IJmuiden, de Rotterdamse raffinaderij van Shell en zoutfabriek Nedmag in Veendam. Zij kunnen in juridische problemen komen, stelt Investico. Burgers en milieuorganisaties kunnen rechtszaken aanspannen als door bedrijfsactiviteiten de waterkwaliteit verslechtert.

Het journalistieke onderzoeksplatform publiceerde hierover eind vorige week een aantal artikelen op de eigen website. Investico bracht de vergunningsproblemen in beeld in samenwerking met Het Financieele Dagblad, mede voor Trouw en de Groene Amsterdammer.

Verschillende achterhaalde vergunningen
Investico heeft gekeken naar bedrijven die stoffen lozen in wateren waar van die stoffen er al te veel zijn. Van hen zijn de vergunningen en immissietoetsen (waarmee de effecten van lozingen op het milieu worden bepaald) opgevraagd. Ook zijn gesprekken gevoerd met experts en vertegenwoordigers van een aantal bedrijven.

De conclusie is dat van ten minste twaalf grote bedrijven de watervergunningen niet in lijn zijn met de KRW-eisen. De vergunning kan achterhaald zijn omdat de normen inmiddels zijn aangescherpt. Investico stelt dat dit bijvoorbeeld geldt voor AEB, Nedmag en Shell. Het platform verwijst naar experts die van mening zijn dat vooral Rijkswaterstaat te langzaam is met het op orde brengen van vergunningen.

Soms geen immissietoets uitgevoerd
Bedrijven als BP en KLK Kolb hebben nooit de verplichte immissietoets uitgevoerd. Andere bedrijven slagen er niet in om aan deze toets te voldoen. Zo lozen Nedmag, Shell en Tata Steel te veel kwik op oppervlaktewater en Dow grote hoeveelheden zink.

Het onderzoek werd er niet gemakkelijker op gemaakt doordat de vergunningen verspreid liggen bij Rijkswaterstaat, waterschappen en omgevingsdiensten. Het kostte Rijkswaterstaat ruim een maand om de vergunningen en milieuonderzoeken beschikbaar te stellen. Deze informatie zou in principe openbaar moeten zijn, aldus Investico.

Tegengas door bedrijven
Het merendeel van de twaalf bedrijven geeft tegengas. Bijvoorbeeld Shell laat in een reactie met als kop ‘Onjuist’ weten dat de watergunning in 2022 is gemoderniseerd en dus actueel is. Het bedrijf moet volgens de bepalingen voldoen aan alle nieuwe minimalisatieverplichtingen. Daarmee is de vergunning automatisch in lijn met huidige en toekomstige EU-regels, aldus Shell.

Ook andere bedrijven zetten kanttekeningen bij de constateringen in het onderzoek. Zo zegt een aantal te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen, terwijl van enkele bedrijven de vergunningen momenteel opnieuw worden onderzocht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!