0
0
0
s2sdefault

De waterschappen doen dit jaar volop mee aan World Cleanup Day. Onder het motto Scheppen voor schoon water roepen zij mensen op om zwerfafval op en rond het water weg te halen. De waterschappen organiseren activiteiten tot en met 10 oktober.

World Cleanup Day vindt sinds 2018 jaarlijks plaats en aanstaande zaterdag (18 september) is het weer zover. Dan gaan in meer dan 180 landen tientallen miljoenen vrijwilligers op pad om afval uit de natuur te verwijderen. De waterschappen ondersteunen nu gezamenlijk de schoonmaak in Nederland, die wordt georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. De waterschappen hebben als doel dat via de actie Scheppen voor schoon water minimaal 15 duizend stuks afval worden verwijderd.

De opruimactie past goed bij de eigen publiekscampagne Waterbazen, licht Judith de Jong van de Unie van Waterschappen toe. “Hiermee laten we mensen zien hoe zij in hun eigen omgeving kunnen bijdragen aan schoon en voldoende water.”

Derde piekmoment van campagne Waterbazen
De waterschappen organiseren niet alleen zaterdag activiteiten, maar zijn daarmee gisteren al gestart en blijven na World Cleanup Day nog bezig tot en met 10 oktober. Het is het derde piekmoment van Waterbazen, vertelt De Jong. Eerder waren er al activiteiten tijdens de start van de campagne in oktober 2020 en bij de publicatie van een wandelgids in mei van dit jaar. “Je kunt natuurlijk niet het hele jaar door campagne voeren.”

Waterschappen komen met allerlei initiatieven voor het verwijderen van zwerfafval, zoals opruimacties met scholen en sup-tochten. Een aantal waterschappen zet bekende Nederlanders in om meer aandacht hiervoor te creëren. Waterschap Rivierenland heeft bijvoorbeeld de BMX-zussen en Olympische medaillewinnaars Laura en Merel Smulders ingeschakeld.

De Jong noemt nog een activiteit. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelt vier weken lang op een aantal locaties materiaal beschikbaar. “Je krijgt grijpers en vuilniszakken en kan dan zelf aan de slag gaan. Ook kun je op een bingokaart aanstrepen wat je allemaal voor soort afval vindt. Dat maakt het een beetje speels.”

Informatie over gevonden afval bijgehouden
In het kader van World Cleanup Day wordt de app Litterati gebruikt en dat geldt ook voor de activiteiten van de waterschappen, met de speciale code Waterbazen bij Uitdaging. Mensen kunnen in de app registreren welk afval zij aantreffen. De Jong: “The Plastic Soup Foundation krijgt zo niet alleen informatie over plekken met veel vervuiling, maar ook over bijvoorbeeld bepaalde merken flesjes die vaak worden gevonden. Dan kan de stichting bij een fabrikant aankaarten wat die eraan gaat doen.”

De informatie is eveneens interessant voor de waterschappen. “Het helpt ons bij het zoeken naar gerichte oplossingen om het probleem van zwerfafval bij de bron aan te pakken.”

Gezamenlijk campagnevoeren voortgezet
De een jaar geleden gelanceerde campagne Waterbazen slaat volgens De Jong aan. “We krijgen veel positieve reacties. Het bereik is erg goed, blijkt uit de evaluaties van de eerdere campagnepieken. Op sociale media komen hele gesprekken op gang over wateronderwerpen en hoe mensen zelf kunnen meehelpen.”

Sinds kort heeft de campagne er een nieuw element bij: de Waterbazenvragen. “Wat mensen in het klein doen zoals de opvang van regenwater in een ton, doen waterschappen in het groot met bijvoorbeeld de aanleg van een waterbergend plein. Daarover zijn filmpjes gemaakt. Mensen kunnen nu ook via de site vragen insturen.”

De waterschappen gaan met gezamenlijk campagnevoeren in ieder geval door tot de Waterschapsverkiezingen in maart 2023. Het is pas sinds de vorige waterschapsverkiezingen dat zij dit zo aanpakken, zegt De Jong. “Voorheen hoorden mensen doorgaans alleen iets van de gezamenlijke waterschappen als er verkiezingen waren. Nu willen de waterschappen ook tussendoor samen aandacht geven aan hun werk. We bouwen de campagne nog steeds uit en de waterschappen worden er zelf ook steeds actiever in.”

MEER INFORMATIE
Actie Scheppen voor schoon water
Website World Cleanup Day Nederland
Website campagne Waterbazen
H2O Actueel (okt. 2020): start Waterbazen
H2O Actueel (mei 2021): wandelgids

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.